Son Güncelleme: 13 Temmuz 2015 16:43
Halk Sağlığı Müdürlüğü’nce 0-6 Yaş Çocuğun Psikososyal Gelişimini Destekleme Eğitimi (ÇPGD) verildi.
Bu amaç doğrultusunda Çorum merkez ve ilçelerinde aile hekimi ve aile sağlığı elemanı olarak görev yapan sağlık personeline yönelik eğitim planlandı.
Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şube Müdürlüğü / Ruh Sağlığı Birimi organizasyonuyla Dr. Sevil Dirlik Zaman, Çocuk Gelişimci Zehra Ünlü, Psikolog Binnur Karagöz, Psikolog Zehra Dayar, V.H.K.İ İmran Karaköse tarafından; TSM sorumlu hekimleri, aile hekimleri, aile sağlığı elemanları (ebe, hemşire, sağlık memuru) olmak üzere TSM’de görev yapan toplam 181 sağlık personeline 11 grup halinde Çocuğun Psikososyal Gelişimini Destekleme Programı (ÇPGD)’ eğitimi verildi.
Aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları “ÇPGD Eğitimi ile Gebe Görüşmeleri, 0-6 Yaş Çocuk İzlemleri ve Baba Görüşmelerini” belirli periyotlarla yaparak.
Aile içi şiddet, Çocuk istismarı, Otizm, Gelişim geriliği gibi aileyi ve toplumu etkileyebilecek risk faktörlerini erkenden tespit edebilecek, zamanında ve uygun müdahaleyi yaparak risk etmenlerini ortadan kaldırabilme fırsatı bulacak.
Halk Sağlığı Müdürlüğü yaptığı açıklamada, şöyle dedi: “Gebelik ve 0-6 yaş döneminde çocuk hızla gelişmektedir. Bu dönem insan sağlığı açısından en kritik dönemdir. Hem ruhsal sağlığın hem de bedensel sağlığın temelleri bu dönemde atılır.
Çocuklar bu dönemde düşünme ve konuşma yeteneklerini, kendine güveni, problem çözme becerilerini ve başkalarıyla uyumlu olabilme kapasitelerini geliştirirler. Bu dönemde yeterli destekleri alamayan ve sorunlar yaşayan çocukların, ileriki hayatlarında ruhsal ve bedensel hastalıklara yakalanma riski çok artar. Ergenlik ve yetişkinlikteki suçluluğun ve antisosyal kişilik yapısının nedenleri de genellikle bu gelişme döneminde yaşanan sorunlarda yatar.
Gebelik ve 0-6 yaşta çocuğun psikososyal gelişiminin desteklenmesi, hem bireyin ruhsal-bedensel-sosyal olarak sağlıklı bir ömür sürmesi, hem de toplumun sağlığı açısından çok önemlidir.
Çocuğun Psikososyal Gelişimini Destekleme (ÇPGD) Programı; çocuğun psikososyal gelişimini destekleme yöntemlerini birinci basamak sağlık hizmetleri içine entegre ederek, gelişimin en hızlı olduğu gebelik ve 0-6 yaş döneminde çocuğun gelişimini desteklemeyi, gelişimi etkileyebilecek risk etmenlerini erken belirleyip, erken müdahale etmeyi amaçlamaktadır.
‘Aile değişirse toplum değişir’ sloganıyla; aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarının emeğiyle, toplumun değişmesi dileğiyle…”