Son Güncelleme: 23 Ekim 2015 12:11 Ortaköy Belediye Başkanlığının katkılarıyla Ortaköy’e gelen Avrasya Gösteri Sanatları merkezine bağlı sirk sanatçıları Ortaköy halkını coşturdu…
Yok olmaya yüz tutan geleneksel seyirlik sanatlarımızı halka tanıtmak için yola çıkan sirk topluluğu; ip canbazlığı, parendebazlık, ateşbazlık, akrabatlık, kılıçazlık gibi somut olmayan kültürel miras kapsamındaki seyirlik sanatların yanı sıra palyaçolar, sihirbazlar ve beş metrelik dev piton yılanları ve birbirinden eğlenceli gösteri ile gittiği her yerde çocukların ve ailelerin yoğun ilgisiyle karşılaşıyor.
SİRK SANATLARI ANADONUN ÖZ KÜLTÜR MİRASIDIR
Türkiye’nin sirk kurucusu olan Servet Yalçın açıklamasında; ”Bize, binyıllara varan bir kültür birikiminden miras kalan geleneksel gösteri sanatçıları ve ip canbazları tamamen gerçek kahramanlardan oluşan bir eğlence kültürünün baş aktörleriydi. Onlar aslında yaşamımızın gizli kahramanları, isimsiz emekçileriydiler. Canıyla oynayarak cesaretin, özgüvenin, azmin ve sabrın sembolü olan bu gerçek kahramanlar 15. yy.dan itibaren Avrupa’nın birçok kentinde yaptıkları gösterilerle, bugünkü dünya sirklerinin oluşmasına da çok büyük katkılar sağlamışlardır. Modern sirklerde uygulanan birçok gösterinin kökeni kadim Anadolu Uygarlıkları ve Osmanlı şenlikleridir” dedi.
GEÇMİŞLE GELECECEĞİ BİRBİRİNE SANATLA BAĞLAYAN KÜLTÜREL BİR KÖPRÜ
Servet Yalçın ”Anadolu uygarlıklarından ve halk şenliklerinden gösteri sanatlarımıza aktarılan çok önemli seyirlik unsurlar vardır. İp cambazlığı gibi sirk sanatları bu seyirlik unsurların başında gelir. Bu sanatlarımız cambazhanelerin köy köy, kasaba kasaba tüm Anadoluyu gezerek yaptıkları gösterileri ile 1970’ li yıllara kadar yaşamış ve ilerleyen zamanlarda eğlence anlayışının kökten değişmesi ile tarihe karışmıştır. Kaybolan bu sanatlar üzerine toplanan belge,bilgi, minyatür,gravür ve eski fotoğraflardan yola çıkarak oluşturulan seyirlik sanatları gösterisi modern toplumda geçmişle geleceği birbirine bağlayan kültürel bir köprü görevi görmektedir “ dedi. Biz iki gün içinde olsa gösterimizi Ortaköy’de sahnelemek istedik. Böylelikle Ortaköy halkı, sirk sanatlarıyla yeniden buluştu ve yüzyıllara varan önemli bir kültürel mirasımız Ortaköyde yeniden canlandı. Sirk sanatları bilinenin aksine en önemli kültürel miraslarımızdan biridir. Biz Ortaköy Belediye Başkanı Taner İsbir’e ve bu organizasyonda emeği geçen tüm belediye yönetimine teşekkür ediyoruz” dedi.