ÇORUM TİME

DERİNÇAY ISLAHI ÇÖZÜME KAVUŞMALI

Ziraat Mühendisleri Odası Çorum İl Temsilcisi Necati Gül, Derinçay’daki balık ölümleri ve Uğrak Köyü’nde Derinçay’dan su içen büyükbaş hayvanların telef olmasıyla ilgili olarak ‘Derinçay ıslahı ne zaman çözüme kavuşacak?’ dedi.

DERİNÇAY ISLAHI ÇÖZÜME KAVUŞMALI
Çorum Time Haber Hattı 333 01 20( [email protected] )
09 Haziran 2017 - 10:11

Son Güncelleme: 9 Haziran 2017 10:11 Uğrak köyünde Derinçay’a kim veya kimlerin yaptığı belli olmayan salınım yüzünden bir katliam yaşandığını ifade eden Gül, “bu olay ne yazık ki Dünya Çevre Gününde oldu, balıklar ve çiftçilerin hayvanlarında ölümler meydana geldi. Derinçay’ın bu nedenle gündeme gelmesi ne acı değil mi?” dedi. 2006 yılında hazırlanan Derinçay Islah Projesi’nin aradan 11 yıl gibi bir zaman geçmesine rağmen hala hayata geçirilememesini eleştiren Necati Gül açıklamasında şöyle dedi: “2006 yılında basında şöyle bir haber yer aldı: ‘Türkiye’nin en büyük akarsularından birisi olan Yeşilırmak’ı kirleten Derinçay’daki kirliliğin önlenmesi amacıyla hazırlanan ‘Yeşilırmağı Kirleten Derinçay’ın Kirliliğini Önleme Projesi’ Çorum Valisi Hüseyin Poroy ve Kaçkar İnşaat Tic. Ltd. Şti. Sahibi Ali İhsan Üzüm tarafından imzalandı. Avrupa Birliği Küçük Ölçekli Altyapı Hibelerinden yararlanmak üzere Çorum İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan ve mayıs ayında kabul edilen proje kapsamında 34 köyde doğal arıtma, 19 köyde fosseptik ve 12 köydeyse kanalizasyon yapımı başlatıldı. Makamında bir basın toplantısı düzenleyerek proje hakkında bilgi veren Vali Hüseyin Poroy, “Yeşilırmağı Kirleten Derinçay’ın Kirliliğini Önleme Projesi’nin” sürdürülebilir kalkınmaya destek olarak birçok konuda yarar sağlayacağını kaydetti.
derinçay
Alaca Çayı ile birleşerek Çorum Çayı adı altında Yeşilırmak’a, buradan da Karadeniz’e dökülen Derinçay’ın ıslah edilebilmesi için 1 milyon 394 bin Euro destek sağlandığı belirten Vali Poroy, söz konusu miktarın yüzde 75’inin AB’den, yüzde 25’inin de İl Özel İdaresi tarafından karşılanacağını bildirdi’ şeklinde idi ve detaylarında da neler yapılacağı tek tek sıralanmıştı. Peki aradan 10 yıldan fazla süre geçmesine rağmen ve Çorum Ziraat Mühendisleri Odası olarak her platformda kaç defa dillendirmemize ve Çorum’da yapılması gerekenleri sıralarken ‘Derinçay ıslah projesinin tekrar hayata geçirilmesi, Derinçay deresine salınım yapan işletmelerin sıkı denetlenerek arıtma yapmadan bu salınımın yaptırılmaması’ gerekir dememize rağmen ne değişti. Hiç birşey. Adım atmak ve gerekeni yapmak için mutlaka bir hazin olay yada insan mı ölmeli. Salınım yapanlar zaten bu proje aşamasında tespit edilmiş . 114 işletme var. Bir de köyler. Bu salınımlarla zaten insanımız yavaş ölüyor. Gidip sorun hastaneye.Günde kaç kişi kemoterapi tedavisi görüyor. Derinçay’ın geçtiği alanlardan ne kadar arazi, insan ve mahlukatın etkilendiği herkesin malumudur. Şimdi bizim şu soruyu sorma hakkımız yok mu? 1 milyon 394 bin Euro ne oldu? Bu para harcan dı mı? Harcanmadı mı? Harcandı ise ortada neden bir şey yok? Bu Derinçay problemi ne zaman çözülecek? Çevre ve Şehirlilik İl Müdürlüğü olarak başta olmak üzere ilgililer bir adım atacak mı? Gayemiz kimseyi suçlamak ve zan altında bırakmak değil. Teşbihte hata olmaz ise ortada bir cenaze var ve bu cenaze kalkacak. Bizim derdimiz üzüm yemek. Üzüm yemek için sorumluluk sahibi olanları göreve davet ediyorum”

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

ÇORUM'UN EN BÜYÜK HABER SİTESİ