ÇORUM TİME

1 TEMMUZ’A KADAR SÜRE UZATILDI

1 TEMMUZ’A KADAR SÜRE UZATILDI
Çorum Time Haber Hattı 333 01 20( [email protected] )
15 Haziran 2015 - 10:21

Son Güncelleme: 15 Haziran 2015 10:21 muzaffer yıldırım1Çorum Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Muzaffer Yıldırım, faal olmayan şirketler ve kooferatifler için tasfiye süresinin 1 Temmuz 2015 tarihine kadar uzatıldığını söyledi.

Yıldırımi konuya ilişkin açıklamasında, “26 Haziran 2012’de kabul edilen 6335 sayılı kanun ile TTK’ya Geçici 7. maddeyi eklemiş ve kolay tasfiyeden yararlanma süresinin 1 Temmuz 2014 tarihinde dolması kararlaştırılmış iken 1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren bir çok şirketin bu kolaylıktan yararlanamadığını fark eden Yasa koyucu 10/09/2014 tarihinde kabul ettiği 6552 sayılı iş kanunu ile bazı Kanun ve Kanun Kükmünde Kararnamelerde değişiklik yapılması ile bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına dair Kanun’un 133. maddesindeki süreyi 1 Temmuz 2015’e kadar uzatmıştır.

Münfesih olmasına veya sayılmasına karşın tasfiye edilemeyerek ticaret sicili kayıtlarından terkin edilemeyen A.Ş, LTD. ve Kooperatifler 1 Temmuz 2015 tarihine kadar 6102 sayılı TTK’nın geçtiği 7.mad. öngörülen kolay tasfiye imkanından faydalanabilirler. Anılan imkandan faydalanacak olan şirket ile kooperatifler, esas olarak ilgili ticaret sicili müdürlüklerince res’en belirlenmekle birlikte, herhangi bir kişi, kurum veya kuruluş da kanıtlarıyla birlikte ticaret sicili müdürlüklerine bildirimde bulunarak şirket veya kooperatifleri belirlemeye dahil ettirebilir. Buna karşılık kolay tasfiyeden yararlanarak ticaret sicilden kaydı silinen şirket veya kooperatifin alacakları ile hukuki menfaatleri bulunanlar haklı sebeplere dayanarak silinme tarihinden itibaren beş yıl içinde mahkemeye başvurarak şirket veya kooperatifin yeniden ihyasını isteyebilir.

Kolay tasfiye uyarınca yapılacak tescil ve kayıt silme işlemleri her türlü harçtan, bu işlemler için düzenlenecek kağıtlar ise damga vergisinden müstesnadır. Bu kapsamda Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinde yayımlanacak olan ilanlardan da herhangi bir ücret alınmaz. Ticaret sicilinden kayıdı silinen A.Ş.ler ve kooperatiflerin kanuni temsilcileri ile LTD.şirket ortaklarının, silinme tarihinden önceki kamu borçlarından doğan sorumlulukları ise, 6183 sayılı amme alacaklarının tahsil usulü hakkında kanun kapsamında devam eder. Uzun ve maliyetli bir süreç olan tasfiyeyi oldukça kolaylaştıran söz konusu madde hükmünden yararlanma süresi 1 Temmuz 2015 tarihinde dolmaktadır. Ticaret sicili müdürlükleri her ne kadar bu belirlemeyi res’en yapıyor olsa da, olası iş yoğunlukları arasında gözden kaçırabileceklerini de dikkate alınarak, TTK nın geçici 7. maddesi kapsamına giren gayrifaal şirketler ile kooperatiflerin durumlarını ilgili ticaret sicili müdürlüğünden sorgulamaları ve ilan edilen listelerde unvanları yer almamışsa gerekli kanıtlarıyla birlikte ticaret sicil müdürlüklerine müracaat etmeleri ve bir daha uzatılmayacağını düşündüğümüz bu fırsatı kaçırmamaları faydalarına olacaktır.” dedi.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

ÇORUM'UN EN BÜYÜK HABER SİTESİ