ÇORUM TİME

14 MART’TA SAĞLIKÇILAR İŞ BIRAKACAK

14 MART’TA SAĞLIKÇILAR İŞ BIRAKACAK
Çorum Time Haber Hattı 333 01 20( [email protected] )
11 Mart 2014 - 9:47

Son Güncelleme: 11 Mart 2014 09:47 14_martta_acil_disinda_saglik_hizmeti_verilmeyecek_h45009Tabip Odası Başkanlığı’nda bir araya gelen sağlık sendikaları ve dernekleri, 14 Mart Tıp Bayramı’nda iş bırakma kararı aldı. 14 Mart’a kadar 15 dakikada bir hasta muayene edeceklerini açıklayan Tabip Odası Başkanı Dr. Ali Yılmaz, 14 Mart’ta da acil vakalar dışında hasta muayenesinin yapılmayacağını duyurdu.
Tabip Odası’nda düzenlenen basın toplantısına, Tabip Odası, Türk Sağlık Sen, Sağlık Emekçileri Sendikası, Genel Sağlık İş Sendikası ve Çorum Aile Hekimleri Derneği yöneticileri katıldı.
10-14 Mart tarihleri arasında her hasta için en az 15 dakika ayıracaklarının altını çizen Tabip Odası Başkanı Ali Yılmaz, sağlık hizmeti sunan personelin çalışma şartlarının iyileştirilmesi adına yapacakları eyleme, Çorum halkından da destek beklediklerini açıkladı.
Şırnak’ta yaşanan bir olayı anlatarak, söze başlayan Ali Yılmaz, Şırnak Kaymakam’ının nöbetçi doktoru eşini evde muayene etmesi için çağırdığını, ancak doktorun acil servis görevini bırakamayacağını beyan ederek, gitmediğini anlattı. Bunun üzerine söz konusu doktorun geçirdiği soruşturmalardan sonra Aile Hekimliği görevinden alındığını söyleyen Yılmaz, bu tür uygulamaların kabul edilemez olduğunu bildirdi.
“Bizim en önemli kaygımız, mesleğimizi etik ve iyi hekimlik çerçevesinde icra edememektir.” diyen Yılmaz, açıklamasında görüşlerini şöyle dile getirdi:
“30 yılı aşkın süredir kamu hizmetlerinin tasfiye edilmesi süreci yaşıyoruz. 2003 yılından itibaren hızlanan; hizmetlerin piyasalaştırılması, ticarileştirilmesi, alınıp-satılan ve üzerinden “kar” edilmesi sürecinden en çok Sağlık, Sosyal Hizmet, Sosyal Güvenlik ve Eğitim hizmetleri etkilenmiştir.
Sağlık alanında hizmeti alanların hizmete erişiminin önüne birçok parasal engel çıkarılmıştır: Ticari kaygılar ve işletme anlayışı üzerinden yürütülen sağlık politikaları nedeniyle, yalnızca vergiler üzerinden finansman sona ermiş, sağlık hizmeti alabilmek için ayrıca Genel Sağlık Sigortası Primi ödeme zorunluluğu getirilmiş, bu yetmezmiş gibi, hizmete ulaşmak isteyenler, neredeyse her kademede katkı-katılım payı ve ilave ücret ödeme zorunluluğu ile karşı karşıya bırakılmıştır. Bu dönüşüm sağlık emekçilerine de iş ve işyeri güvencesinin yitirilmesi, performansa göre çalışma sistemi nedeniyle güvencesiz, gelecek güvencesi sağlamayan ücretlendirme, ağır bir iş yükü ve güvensiz ortamda hizmet vermek şeklinde yansımıştır. Ne yazık ki İş güvencemiz yöneticilerimizin keyfi uygulamalarına bağımlı hale gelmiştir; Şırnak ili Güçlükonak Merkez 1 No’lu Aile Sağlığı Merkezi’nde çalışan Dr. Mehmet Zeki Türe’nin aile hekimliği sözleşmesi feshedildi!
Entegre hastanede çalışan hekimler, aile hekimliği yanında gece acil serviste nöbet tutmaktadır. Şırnak Güçlükonak İlçe Kaymakamı’nın rahatsızlanan eşine bakmak üzere kaymakamın evine davet edilen Dr. Zeki Türe görev yerini terk etmemiştir, çünkü acil servis terk edilemez! Ancak talebi karşılanmayan kaymakamın şikayeti üzerine Şırnak Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne bağlı denetim ekiplerince Güçlükonak Merkez 1 Nolu Aile Sağlığı Merkezi’nde çalışan Dr. Mehmet Zeki Türe’nin birimine, 10 kişilik bir ekiple baskın denetim yapılıp mobbing uygulanarak 95 ceza puanı verilmiştir.
Verilen ceza yeterli bulunmamış olacak ki, Şırnak Valiliği tarafından yapılan ikinci soruşturma sonucunda ilave 45 ceza puanı daha verilerek, toplamda hukuki dayanağı olmayan 140 ceza puanıyla meslektaşımızın aile hekimliği sözleşmesi kanunlara aykırı olarak feshedilmiştir. Aile hekimi arkadaşımıza yapılan bu mobbing olayını ve sözleşmesinin keyfi olarak feshedilmesini kabul etmiyoruz. Hekim arkadaşımız doğru davranmış ancak bürokratların mobbingi ile kanun dışı baskı ve cezaya çarptırılmıştır. Anladığımız kadarıyla köle gibi davranmazsak, mesleğimizin gereğini yaparsak ekmeğimizden olacağız! Bizim en önemli kaygımız mesleğimizi etik ve iyi hekimlik çerçevesinde icra edememektir.
Sağlık Bakanlığı demokratik yöntemlerle hak talep eden sağlık çalışanını baskı altına alarak, ASM çalışanlarının örgütlü hak alma mücadelesini zayıflatmayı, korku salmayı, onları yıldırmayı amaçlamaktadır. Bu “dönüşüm” konusunda yeni düzenlemeler geldikçe de bu olumsuzluklara yenileri eklenmektedir.
Sağlıklı bir toplum olmak için; halkımıza nitelikli, güvenilir bir sağlık hizmeti sunmak için mücadele etmek görevimizdir, görevimizin başındayız! Bugün Sağlık Emek ve Meslek Örgütü Temsilcileri olarak “Sağlıkta Dönüşüm Programı”nın yarattığı sorunlara yönelik sesimizi duyurabilmek için 14 Mart Tıp “Bayramı”na kadar yapacağımız eylemleri basın aracılığıyla halka ve ilgililere duyurmak için bir aradayız. Bu süreçte Türkiye sağlık ortamında öne çıkan sorunları ve çözüm önerilerimizi hastanelerde, aile ve toplum sağlığı merkezlerinde, sağlık alanında eğitim veren okullarda ele alacak, tartışacak ve yurttaşlarımızla paylaşacağız.
Bugünden itibaren; Sağlık alanında hizmet veren her meslek grubunun eğitiminde yaşanan sorunların öne çıkarılmasını hedefleyerek “Nitelikli sağlık ortamı için nitelikli sağlık eğitimi gerekir” sloganıyla ilgili tüm mercilere bu sorunu tüm ülke çapındaki eylemlerimizle duyuracağız. Birinci basamak sağlık hizmetleri olarak halka sunulan ASM ve TSM’lerinde çalışan sağlık çalışanının yaşadığı sorunları, koruyucu hekimlik alanında yaşananları konuşacağız. Sağlıklı bir toplum olmaktan uzaklaşan bir ülke olarak sağlığın belirleyicileri olan barınma, yoksulluk, doğaya yönelik saldırılar, savaş, savaşın yarattığı göç ve salgın hastalıklar sorunlarını halkımızla birlikte alanlarda dile getireceğiz. Sağlık hakkımıza, doğamıza, özgürlüklerimize ve geleceğimize sahip çıkacağız. Siyasi parti temsilcilerini, çevre örgütlerini, hasta hakları örgütlerini, göçle ilgilenen dernekleri, barış, demokrasi mücadelesi yürüten örgütleri de bu eylemimizde yanımızda olmaya davet ediyoruz. Nitelikli sağlık hizmeti için uygun çalışma ortamı ve koşullar talep edeceğiz. Sağlıkta yaşanan şiddete dikkat çekecek, insanca çalışma ortamları, angarya yerine tanımlı çalışma saatleri, iş güvencesi, çalışırken ve emekli olurken gelir güvencesi talep edeceğiz. Performans denilen uygulamayı reddederek hastamızla, öğrencimizle ve iş arkadaşlarımızla barışçıl bir iş ortamında çalışma isteğimizi ifade edeceğiz. Sağlık çalışanlarının en mağdurları olan taşeron işçilerin iş ve gelir güvencelerini talep edeceğiz. Hekiminden diş hekimine, hemşiresinden ebesine, sağlık teknikerinden teknisyenine, laborantına, biyoloğuna, diyetisyenine, sosyal hizmet uzmanına, taşeron sağlık emekçisine kadar tüm Sağlık Çalışanları olarak üzerimize yıkılan iş yükü nedeniyle nitelikli bir hizmet verememekteyiz.
10-14 Mart arasında hastalarımıza yeterli süre, en az 15 dakika ayıracağız.
14 Mart günü de, Tıp Bayramı’nda sorunlarımızı ve nitelikli sağlık hizmetinin koşullarını tartışacak, aciller dışında hizmet veremeyeceğiz.Daha ulaşılabilir, daha nitelikli bir sağlık hizmeti sunmak için verdiğimiz mücadelede; tüm emekçileri, emek ve meslek örgütlerini, hizmete ulaşma konusunda parasal engeller yetmezmiş gibi, her geçen gün yeni engellerle karşı karşıya kalan halkı bizimle birlikte olmaya çağırıyoruz.” dedi.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

ÇORUM'UN EN BÜYÜK HABER SİTESİ