Son Güncelleme: 23 Eylül 2014 17:40 4 Ekim’de kutlanacak olan Kurban Bayramı vesilesi ile ibadet amacıyla kesilecek kurbanlıklar Çorum pazarlarında görücüye çıktı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü E. Elfaz Ermiş, İl Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Erkal Gedikli ile birlikte hayvan pazarını ziyaret ederek kurbanlık alışverişi ile ilgili açıklamalarda bulundu. İl Müdürü Ermiş, Çorum’un yüksek kurbanlık hayvan potansiyeline sahip olduğunu belirterek, yapılan çalışmalarda 22 bin kurbanlık büyükbaş hayvanın ve 20 bin kurbanlık küçükbaş hayvanın mevcut olduğunu kaydetti.
Mevcut kurbanlıklardan 10 bin büyükbaş ve 15 bin küçükbaş hayvanın Çorum’da kurbanlık olarak kesileceğinin ve yaklaşık 12 bin büyükbaş ve 5 bin küçükbaş hayvanın da Ankara başta olmak üzere çeşitli şehirlere gönderileceğini, bu çerçevede kurbanlık sayısının fazlasıyla Çorum’un ihtiyacını karşılayacağını ifade eden Ermiş, “Pazardaki gözlemlerimize ve pazar esnafından aldığımız bilgiye göre kurbanlıkların pazara inmesine rağmen yoğun alışveriş henüz gerçekleşmedi. Yoğunluğun bayram haftası olan 27 Eylül – 4 Ekim tarihleri arasında olacak ve fiyatlar da geçen yılla aynı seviyede kalacak.” dedi.
SAĞLIK KONTROLLERİ YAPILIYOR
Kurbanlık hayvanların İl Müdürlüğü veteriner hekimleri tarafından 1 aydır hastalık taramalarından geçirildiklerini, il dışına gönderilecek kurbanlıkların sevklerinin veteriner hekimlerin kontrolünde yoğun bir şekilde yapıldığını belirten Ermiş, yapılan nakillerin uygulamaya konan yasal düzenleme ile bu yıl kesinlikle nakillerde hayvan refahı kurallarına uygun ve hayvan nakli için dizayn edilmiş araçlarla gerçekleştirildiğini ifade ederek, hayvanlara acı ve ıstırap çektirilmesine müsaade etmediklerini ve bayram süresince bu konuda sıkı denetimlerin süreceğini söyledi.
DİŞİ HAYVAN KESMEME ÇAĞRISI
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından kurbanla ilgili gerekli tedbirlerin alındığını hatırlatan İl Müdürü Ermiş, bayram süresince nöbetçi resmi veteriner hekimlerin görevlendirileceğini vurguladı.
Ermiş, “Kurbanlıklar mutlaka eğitim görmüş ve yetkilendirilmiş ehil kişilere kestirilmeli. Kurban atıkları uygun malzeme ile toplanarak bertaraf edilmeli, hasta prulent burun ve gözyaşı akıntısı olan, derinin çeşitli yerlerinde yara bulunan hayvanlar kesilmemeli. Etler, üst üste yığılarak bozulmaması için etlerin birbirine temasının en aza indirilmesi ve +4 +8 derecede en az 6 saat bekletildikten sonra tüketilmeli. Ekonomik değer olan derinin ise kesik yüzeyi mutlaka tuzlanarak görevlilere teslim edilmeli. Kesilen hayvanların küpeleri toplanarak İl ve İlçe Müdürlüklerine teslim edilmeli.” diye konuştu.
Önemli bir konuya da dikkat çeken Ermiş, hayvancılığımızın devamlılığı açısından vatandaşları damızlık değeri olan dişi hayvan kesiminden kaçınmaları konusunda uyardı.
Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.