Son Güncelleme: 24 Mayıs 2014 13:23 Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Murat Ocak, asansör aylık bakım ve servis hizmeti veren işletmeler ile apartman ve bina yöneticilerine yönelik uyarılarda bulundu.
Konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklamada bulunan Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Murat Ocak, “Bakanlığımızca hazırlanıp 18.11.2008 tarih ve 27058 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği’nin, asansörlerin Yıllık kontrolünü kapsayan 10. maddesine göre; ‘Asansörün piyasaya arz edildiği tarih itibariyle ilk yılın sonunda, devamında ise yılda en az bir kere olmak üzere, her asansörün yıllık kontrolü, yapının bağlı bulunduğu ilgili idare tarafından, A tipi muayene kuruluşuna yaptırılır’ hükmü mevcuttur.
Söz konusu yönetmelik çerçevesinde denetlenen asansörlerden, can ve mal güvenliği açısından yüksek risk taşıyan ve en kısa sürede giderilmesi gereken uygunsuzluklar tespit edilen asansörlere kırmızı renkli bilgi etiketi yapıştırılmakta ve bu uygunsuzlukların en kısa sürede giderilmesi istenmektedir.
Asansör Tamir Bakım ve Servis Hizmeti vermek üzere TSE HYB (Hizmet Yeterlilik Belgesi) sahibi işletmeleri; Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği’nin Bakımın kapsamı başlıklı 7. Maddesinde;
“Asansör bakımı olarak, Yağlama ve temizlemeyi, Kontrolleri, Kurtarma çalışmalarını, Ayarlama işlemlerini, Kullanıma ve yıpranmaya bağlı olarak meydana gelebilen ve asansörün karakteristiklerini etkilemeyen bileşen onarımı veya değiştirilmesini yapar. Yeni bileşenin karakteristikleri orijinali ile aynı olsa dahi, makine, asansör kabini, kapısı, kontrol paneli, kılavuz ray gibi ana bileşenin veya güvenlik aksamının değiştirilmesini, Asansörün yerinin değiştirilmesini, Asansörün hız, taşıyabildiği yük, vb. gibi herhangi bir karakteristiğinin değiştirilmesi de dahil modernizasyonunu yapamaz.”denilmektedir.
Kırmızı etiket yapıştırılan, ya da uygunsuz bulunan asansörlerin, uygunsuzluklarının giderilmesi amacıyla, asansör montajına yetkili olmayan (Onaylanmış kuruluş sertifikası bulunmayan) ve TSE Belgelendirme Müdürlüğünden alınan HYB (Hizmet Yeterlilik Belgesi) ile asansör montajı yapan işletmelerin olduğu duyumu alınmaktadır.
Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği’nin yukarıda açıklanan hükmüne rağmen, yetkisiz Yeni bileşenin karakteristikleri orijinali ile aynı olsa dahi, makine, asansör kabini, kapısı, kontrol paneli, kılavuz ray gibi ana bileşenin veya güvenlik aksamının değiştirilmesini, Asansörün yerinin değiştirilmesini, Asansörün hız, taşıyabildiği yük, vb. gibi herhangi bir karakteristiğinin değiştirilmesi de dahil modernizasyonunu yapan işletmeler ile, bu işletmelere onarım veya montaj işi yaptıran apartman ve bina yöneticileri, ya da yetkililer hakkında Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında idari para cezası uygulanacaktır.
Asansör Aylık Bakım ve Servis Hizmeti veren işletmeler ile apartman ve bina yöneticilerinin bilgisine sunulur.”