Son Güncelleme: 24 Kasım 2014 11:52
NATO Parlamenterler Asamblesi Genel Kurulu’na katılmak için Hollanda’nın Lahey Kentinde bulunan AK Parti Çorum Milletvekili TBMM Nato-Pa Üyesi Dr. Cahit Bağcı, ‘Güvenliğin Sivil Boyutu’ isimli Komitede Türkiye’yi temsil ediyor. Komite toplantısının ilk günkü görüşmelerinde 2 kez söz alan Bağcı; “terörün beslendiği kaynaklarının iyi analiz edilmesi gerektiğini; aşırı sağ ve aşırı sol ile radikal ve marjinal ideolojilerin nasıl terör ürettiğini Batının çok iyi bildiğini ve günümüzdeki terör hadiselerine bakışımızın konjonktürel olmaması gerektiğine” vurgu yaptı.
Bağcı ayrıca NATO’nun güney sınırı olan Türkiye’nin sınır ülkelerindeki iç sorunlar nedeniyle; başta güvenlik ve mülteci olmak üzere çok çeşitli sorunlarla karşı karşıya olduğunu ve bu sorunları sadece Türkiye’nin sorunu gibi görmenin yanlış olacağını belirterek; “bugün mülteci sorunu ile baş başa kalan Türkiye, Ürdün ve Lübnan’dır. Ama yakın gelecekte bu sorunun Batının da sorunu olmayacağının garantisi yoktur” diyerek; Türkiye’nin uzun zamandır gündeme getirdiği ve savunduğu “Güneyde uçuşa yasak bölge ve güvenli bölge” oluşturulmasının önemine değindi.
Bağcı daha sonra Türk heyetinin bu konuda verdiği önergesinin gerekçesini de savundu. Önergenin kabul edilerek raporda yer alması oy çokluğu ile benimsendi. Bağcı’nın AB tecrübesi ile NATO’da da etkili bir çalışma içinde olacağı anlaşılıyor.