Son Güncelleme: 1 Mart 2015 17:56
Basın İlan Kurumunun, Basın Derneklerine Yardım Fonu’ndan her yıl yapmakta olduğu yardımın kapsamı tüm Anadolu’ya genişletildi…
BİK Genel Kurulu’nda alınan kararla daha önce İstanbul, Ankara ve İzmir gibi illere sağlanan yardımın tüm Türkiye’ye sathına yapılabilmesinin önü açıldı.
BİK Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcileri Şevket Erzen, M. Nuri Kolaylı ve Mustafa Arslan, yaptıkları ortak açıklama ile alınan kararı değerlendirdiler.
Konuyla ilgili bilgi veren Mustafa Arslan, “50 yıl boyunca Kurum karının yüzde 5’inden az olmamak kaydı ile İstanbul, Ankara ve İzmir ağırlıklı olarak yapılan yardımlar konusunda 2011 yılında bir adım atılmış ve kurum şubesi bulunan illerdeki cemiyetlere de cüzi de olsa yardım yapılması sağlanmıştı. Bu defa alınan kararla, tüm Türkiye’ye yardımın yapılabilmesinin önü açılmış oldu” dedi.
DEVRİM NİTELİĞİNDE BİR ADIM
Alınan karar nedeniyle Genel Kurul’a teşekkür eden Arslan, “Göreve geldiğimiz günden bu yana üzerinde çalıştığımız bu karar bir devrim niteliğinde bir adım teşkil ediyor. BİK mevzuatı açısından İstanbul, Ankara ve İzmir’in her sahadaki tek taraflı üstünlüğü, mesleğin gereklerini yerine getirme adına düzelmeye başladı. Perşembe günü Genel Kurulumuz’un aldığı karar bu anlamda dönüm noktası niteliğinde. Adının başında Türkiye yazan, ancak Türkiye’yi merkezden ibaret sayan Cemiyet ve Federasyonların muhalefetine rağmen, Genel Kurulumuz aklı selimle, hakkaniyet ve adalete göre hareket etti ve Anadolu’daki cemiyetlerimizi sevince boğan karara imza attı” diye konuştu. Düzenlemeye göre, kamu yararına ihtisas derneklerine ayrılan yüzde 5’lik payın dışındaki yüzde 95’lik kısmın objektif kriterlere göre her yıl, Mart ayında yapılacak müracaatla Nisan ayında dağıtılacağını hatırlatan Arslan, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Yapılan düzenlemeye göre, kurum şubesi olsun olmasın, tüm illerimizdeki gazeteciler cemiyetlerinden en fazla sarı basın kartı sahibi ve sarı basın kartına müracaat etmiş üyesi olanlara Basın Derneklerine Yardım Fonu’ndan kaynak sağlanacak. Fonda iller için ayrılan kaynağın yüzde 40’ı eşit olarak, geriye kalan kısmı ise sarı basın kartlı ve müracaat etmiş üye sayısınca dağıtılacak. Böylece, Anadolu’daki cemiyetlerin sivil toplum örgütleri, bürokrasi, mahalli idareler, iş damlarının desteklerine muhtaçlıkları biraz olsun ortadan kaldırıldı, bir personel çalıştırabilecek, kiralarını ödeyebilecek hale gelmeleri hedeflendi. Cemiyetleri kurumsallaştırma sonucunu doğuracağına inandığımız bu düzenleme, umulur ki bir ildeki çok sayıda cemiyetin birleşmesi sonucunu doğurur”
Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcileri olarak kendisinin, Nuri Kolaylı ve Şevket Erzen’in bu anlamdaki çalışmalarına kararlılıkla devam edeceklerine vurgu yapan Arslan, “Anadolu Basını, bu ülkenin birlik beraberliği, demokrasisi, doğru haber alabilmesi için vazgeçilmez noktada yer alıyor. Bizim hedefimiz bu mecranın, yerellikle küreselliğin birbirine girdiği çağımızda daha da güçlenmesi ve ülkeye hizmet etmesidir” dedi.
BİK Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Arslan, Genel Kurul’un son toplantısında Kırıkkale ve Isparta illerinde de şube kurulması yönünde karar aldığını da sözlerine ekledi.
ERZEN BİK GENEL KURULUNDA
Basın İlan Kurumu (BİK) 27. Dönem 9. Genel Kurul Toplantısı, 24-26 Şubat 2015 tarihleri arasında İstanbul’da yapıldı.
BİK Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi ve Çorum Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Şevket Erzen’in de katıldığı toplantıda basın sektörüyle ilgili konular ele alınarak karara bağlandı.
Basın İlan Kurumu’nun Cevizlibağ’daki Genel Müdürlük binası genel kurul toplantı salonunda salı günü başlayan oturumda açılış, yoklama ve Başkanlık Divanı seçiminin ardından Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Adnan Ertem tarafından 2014 yılını kapsayan Yönetim Kurulu Faaliyet Raporu’nun özeti okundu.
Daha sonra Denetçiler Kurulu tarafından hazırlanan Kurum çalışma ve harcamalarına ilişkin Denetçiler Raporu Genel Kurul Üyesi Ahmet Özdemir tarafından sunuldu. Ayrıca Yönetim Kurulu Başkanı, Genel Kurul’a sunulan Yönetim Kurulu Teklifleri hakkında bilgi verdi.
Yönetim Kurulu faaliyet raporu ve denetçiler raporu ile Yönetim Kurulu tekliflerinin sunulmasını müteakip Yönetim Kurulu tekliflerinden oluşan Genel Kurul gündemindeki konuların görüşülerek karar tasarılarının oluşturulmasını teminen üyeler arasından Hukuk, İlan ve Mali İşler Komisyonları oluşturuldu.
Komisyonların oluşturulmasıyla birlikte komisyon üyeleri başkan ve kâtiplerini seçerek Genel Kurul gündeminde yer alan konularla ilgili çalışmalarına başladı. Çalışmaların sonuçları, bir rapor halinde 26 Şubat 2015 Perşembe günü toplanan Genel Kurul’un son oturumuna sunuldu.
Genel Kurulun son oturumunda yapılan görüşmelerde Genel Kurul’a sunulan komisyon raporları da göz önünde bulundurularak gündemde yer alan konularla ilgili alınacak kararlara nihai şekli verildi.
Genel Kurul toplantısı, söz almak isteyen üyelerin dilek ve temennilerini dile getirdikleri kapanış oturumuyla son buldu.
Toplantının ardından iki yıl boyunca görev yapan üyelere, basın hayatına yaptıkları katkılardan dolayı şükran beratı takdim edildi. Toplantı, toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi. Bu toplantı ile birlikte 27. Dönem Genel Kurulu’nun iki yıllık görev süresi sona ermiş oldu.
Kasım 2014 Genel Kurul toplantısında alınan karar uyarınca 27 Şubat 2015 Cuma günü yapılması planlanan 28’inci Dönem Birinci Genel Kurul toplantısı, Hükümet grubu üyelerinin görevlendirilmesine dair Bakanlar Kurulu kararının Resmi Gazete’de henüz yayınlanmamasından dolayı ertelendi. Söz konusu Bakanlar Kurulu Kararı’nın Resmi Gazete’de yayınlanmasını müteakip, 28. Dönem Basın İlan Kurumu Birinci Genel Kurul Toplantısı’nın tarihi, yeri ve saatinin ayrıca bildirileceği belirtildi.