Son Güncelleme: 4 Mart 2015 12:21
Çorum Belediyesi ve Hitit Üniversitesi arasında yapılan işbirliği ile geliştirilen “Çorum İçin Bir Projem” adlı proje hayata geçti…
Hitit Üniversitesi, belediyenin faaliyet alanına giren her türlü konuda akademik ve bilimsel yönden proje hazırlayacak, Çorum Belediyesi de hazırlanan projelere destek verecek. “Çorum için projem var” projesi kapsamında 1. Çağrı döneminde desteklenmeye değer görülen 4 proje için protokol imzalandı. İmza törenine Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ve Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan’ın yanı sıra Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Yabacıoğlu, Belediye Kültür İşleri Müdürü Mustafa Ercan ve proje koordinatörleri katıldı.
KÜLCÜ: ÇORUM’DA KALİTE YÜKSELECEK
Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Çorum’da belediyeciliği ve yaşamı üniversitenin desteğiyle daha yüksek bir standarda ve kaliteye çıkaracaklarını söyledi. Hitit Üniversitesi’nin yeni bir üniversite olduğunu dile getiren Başkan Külcü, ulusal bazda şuan 170 üniversite bulunduğunu, adeta her şehre iki üniversite düşer hale geldiğini belirtti. Her üniversitenin dünya ölçeğinde hatırı sayılı üniversite olmayı hedeflediğini dile getiren Külcü, “Bütün üniversitelerimizin bu hedef ve bu iddiayla çalışmaları ve önlerinde böyle bir hedefin olması lazım. Ama üniversitelerin durumuna baktığımızda böyle değil. Her yıl dünyanın ilk 10, ilk 50 üniversitesi yayınlandığında Türkiye’den bir tane üniversite bu sıralamaya ya giriyor yada girmiyor. İşte bu Türkiye için çok kötü bir görüntüdür. Makale sayılarının dünya dergilerinde yayınlanması çığ gibi artması lazım. Çünkü üniversite sayımız 40’lardan 170’e çıktı. Ama biz üniversitelerdeki eğitim-öğretim kalitesini arttıramıyoruz. Buna belki ufak bir katkımız olur diye düşünüyoruz. Biz bir şeye gerçekten inanıyoruz. Siz doğru işlerle uğraştığınızda zaman yanlış işi yapmaya vaktiniz olmaz. Üniversiteler ateşlenmesi, heyecanlanması fitillenmesi en kolay yerdir. Bakın bütün kavga ve kargaşanın çıktığı yerler hep gençlerin olduğu yerlerdir. Bu kavgalar üniversitelerden değil, gençlerin orada olduğundan kaynaklanmasından dolayı birileri de oraları hep kullanırlar. Biz hocalarımızı bir şekilde böyle destekliyoruz ve inanıyoruz ki onlarda yanlarındaki talebelerini öğrencilerini bu yapıların içerisine katıyor. Onlar böyle bir motivasyonun böyle bir üretkenliğin içerisinde olunca yanlış işler yapmaya, birbirlerini üzen, kıran döken işler yapmaya, üniversitenin dışında yapılması gereken tartışmaları yapmaya herhalde vakitleri olmaz diye öyle de bir meşguliyet çıkarıyoruz diye düşünüyoruz. Belki böyle bir faydası da olur” dedi.
MARKA DEĞERİNİ BİRLİKTE YÜKSELTECEĞİZ
Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan’la birlikte üniversitenin büyük bir ivme yakaladığının altını çizen Alkan, üniversitenin şehirle bütünleşen, şehri kucaklayan bir üniversite haline geldiğini vurguladı.
Üniversitede ki heyecansızlığın bedelini Çorum’un ödediğini anlatan Külcü, “Üniversitenin kuruluşundan 2011 yılına kadar geçen sürede adeta üzerimize ölü toprağı serpilmiş bir üniversite gibi kaldık. Üretmeyen, şehirle görüşmeyen, sanayiciyle görüşmeyen, sivil toplum örgütlerini önemsemeyen bu şehrin bir paydaşı olarak görmeyen bir üniversite yönetiminin sağlıklı bir yönetim olduğundan bir üniversite anlayışı olduğundan bahsedebilmek mümkün değil. Rektörümüzün ve üniversitemizin şuan ki duruşu bizi ve bu kentimizde yaşayanları ziyadesiyle mutlu etmektedir. Bu nedenle hem rektörümüze ve üniversitede ki tüm arkadaşlarımıza teşekkür etmek istiyorum. Üniversite Çorum’un üniversitesi ve bu üniversitenin marka değerini hep birlikte yükseltmekte belediye başkanının da bu şehrin milletvekilinin de bu şehrin valisinin de, sivil toplum örgütlerinin de birlikte görevidir. Tek başına birisinin yada birilerinin üzerinde kalacak bir yükümlülük bir sorumluluk olmadığı gibi kimsenin de tekeline alabileceği bir iş değildir. Bundan dolayı biz bunu kendi işimiz olarak görüyoruz ve üniversiteyi de bu anlamda sahipleniyoruz. Marka değerini yükseltmek içinde birden fazla yapılması gereken iş var. Rektörümüz ve hocalarımız üzerine düşeni yapıyorlar tabi ama mekansal değişim, fiziksel dönüşümü yine el birliğiyle bütçeler ölçüsünde genel irade, yerel irade üniversitemizin koordinasyonunda bunlar gerçekleşecek. Bu motivasyonu ve üretkenliği sağlamak zorundayız Modern dünyada da bilginin üretildiği kullanıldığı onun üretime teknolojiye yatırıma dönüştürüldüğü yer üniversitedir. Bizler de bunun ışığında üniversitemizin de desteğiyle işlerimizi yapmaya gayret gösteriyoruz” diye konuştu. Proje çağrı döneminde 19 projenin sunulduğunu açıklayan Külcü, “Bu projelerimizin bir tanesi kültür turizm başlığı adı altında ‘Çorum’da Edebiyat, Edebiyatta Çorum’, ikincisi sosyal hizmet başlığıyla değerlendirilmiş Çorum’un engelli haritasını çıkarmaya yönelik yapılacak olan bir çalışmadır. Üçüncüsü çevreyi korumaya yönelik olarak hazırlanmış bir proje ve taş ocaklarında çevreyi rahatsız etmeden, çevreye duyarlı olarak patlatma nasıl yapılabilir bununla ilgili arkadaşlarımızın hazırlamış olduğu bir projedir. Son projemiz ise ulaşım ve taşıma başlığıyla değerlendirilmiş ve servis ve ticari araçların takiplerine yönelik yapılacak olan bir yazılım çalışmasıdır. Biz bu projeler için 49 bin TL nakdi destek vereceğiz. Biz bu projeler için 49 bin TL nakdi destek vereceğiz. Biz bu projelerle hocalarımızın motivasyonunu artırmak adına burada adeta emeğe destek veriyoruz. Bu projeler SODES veya KOSGEB projesi değildir ve öylede algılanmalıdır. Bu projelerin tamamlanma süresi 6 ila 12 ay arasındadır. Üniversitemiz var olduğu sürece, belediyemiz mevcut anlayışını muhafaza ettiği sürece ki biz şuanda bu anlayışı muhafaza ediyoruz.
Hitit Üniversitesi Rektörü Reha Metin Alkan ise, “Çorum İçin Bir Projem Var” projesi Türkiye’de İstanbul’dan sonra sadece Çorum’da uygulandığını belirtti. Göreve geldiklerinde kampus sorunuyla anılan Hitit Üniversitesi’nin üniversiteler arasında 7 bininci sırada olduğunu dile getiren Alkan, şuanda 5 bin 300’ncü sıralarda olduklarını belirtti.
İlk 5 bin üniversite arasına girmelerine çok az kaldığını anlatan Alkan, “Eğer bu trend bu yaklaşım, bu birliktelik devam ederse, inşallah yakın bir zaman içerisinde ilk 5 bin, ilk 3 bin bu yavaş yavaş yukarı çıkacaktır. Yayın sayımız önceden her üç hocamızdan birisi yayın yapıyorken şimdi her üç hocamızdan ikisi yayın yapar hale geldi. Çünkü artık üniversitede sadece işimizi yapıyoruz. İnanın, doğru işleri yapıyorsanız, yanlış işleri yapmaya vaktiniz kalmaz. Cidden biz şimdiye kadar bununla uğraştık. Yani gerçekten kendimizle kavga etmek, etrafımızla kavga etmek değil, işimiz neyse akademisyenlikse, akademisyenliği yapmaya çalıştık. Çok şükürler olsun ki başkanımızın da çok büyük desteğiyle şuana kadar yaklaşık 2700 dönümlük bir araziye ulaştı kampusumuz. Şuanda 4-5 tanesi tamamlandı. Artık inşaatlar bitti ve yerleşmeye başladığımız inşaatımız teknokent var içerisinde. Şuanda devam eden 4 tane inşaatımız devam ediyor. Gerçekten Hitit Üniversitesi artık çok büyük aşamalar kaydetti. Şuan da 60’a yakın tıp fakültemizde hocamız var. Açık kalp ameliyatı tıbbın en üst safhalarından birisidir ama sanki biz sanki yıllardan beri yapılıyormuş gibi çok çabuk tüketiyoruz. Artık çok üst düzey operasyonlarda yapılır hale geldi. Sayacak çok şey var tabi 15 bin öğrencimiz oldu. Her geçen gün hızla büyüyoruz. Üniversite ile şehir artık şuanda entegre. Bence en önemlisi bu. STK’larla entegre” diye konuştu.