Son Güncelleme: 27 Ağustos 2015 15:36 Çorum’da ambalaj atıkları kaynağında ayrıştırılarak ekonomiye yeniden kazandırılıyor…
Atık yağ ve atık pil toplama kampanyalarını başarıyla yürüten Çorum Belediyesi, son olarak hayata geçirdiği ambalaj atıklarının geri dönüşüm projesiyle de hem geleceğin geri kazanılmasında hem de doğal kaynaklar ve çevrenin korunması noktasında katkı sağlıyor.
Ocak ayında Buharaevler ve Üçtutlar mahallelerinde başlatılan pilot uygulama ile muhtarlıklar aynı zamanda siteler ve apartmanlara yerleştirilen ambalaj konteyner ve iç mekan kutuları ile toplanan ambalaj atıkları belediyenin yetki verdiği Elit Çevre Mühendislik firması tarafından düzenli bir şekilde bulunduğu yerden alınarak geri dönüşüme kazandırılıyor. Ambalaj atıkları toplama ve geri dönüşüme kazandırma projesi kapsamında bugüne kadar bin ton ambalaj atığı toplandı. Proje kapsamında vatandaşları da bilinçlendirmeye yönelik çalışmalarda yapıyor.
Doğal kaynakların sınırsız olmadığı günümüzde bu kaynakların doğru şekilde kullanılmamasının gelecekte tükenmesine sebep olacağına dikkat çeken Elit Çevre Mühendislik yetkilisi Çevre Mühendisi Mustafa Kafa, bu durumu göz önüne alan dünya ülkeleri bunun için çalışmalarına hız kazandırdığını söyledi. Bu çalışmanın en önemlilerinden birisinin de geri kazanım olduğunu dile getiren Kafa, bu şekilde üreticiler ve ülkelerin kaynak israfını önlemek ve ortaya çıkabilecek enerji krizleri ile baş edebilmek için atıkların geri dönüştürülmesi ve tekrar kullanılması için çeşitli yöntemler aradığını ve geliştirdiğini ifade etti.
Özellikle gelişmekte olan ülkeler doğal kaynaklarından maksimum düzeyde yararlanması için geri dönüşüme büyük önem vermesi gerektiğini anlatan Kafa, “Bunun için devletlerin yeterli yasal altyapılarla yatırımların önünü açmalıdır. Ülkemizde ise atık yönetimi ve geri dönüşüm sektörü hem özel sektörün hem de yerel yönetimlerin katkılarıyla 5 milyar Euro’luk bir pazar haline gelmiş durumdadır. Bu noktada atılan en büyük adımlardan birisi ise son günlerde yayınlanan Ulusal Geri Dönüşüm Eylem planıdır. 2014 -2017 yıllarını kapsayan eylem planı yatırımcılar için büyük fırsatlar sunmaktadır.Eylem planında Türkiye’de üretilen atıkların yarısından fazlası geri kazanılabilir özelliğe sahip olduğu belirtilerek, geri dönüşümün ulusal refahın arttırılması konusunda büyük potansiyel taşıdığı ifade edildi. Geri dönüşüm konusunda gelecek dönemde yapılması gereken çalışmalar için bir yol haritası çizme amacını taşıyan eylem planının hedefleri arasında toplumun tüm kesimlerinde geri dönüşüm bilincini oluşturmak, ilgili mevzuatı geri dönüşüme yönelik olarak geliştirmek, atıkların etkin bir şekilde geri dönüştürülmesi için gerekli altyapıyı oluşturmak, geri dönüşüm konusunda finansal destek sağlamak ve atık üretimini kayıt altına alarak etkin bir denetim sistemi kurmak yer aldı. 54 eylemden oluşan plan çerçevesinde belirlenen hedeflere uygun olarak hangi eylemin, hangi zaman dilimi içinde, kim tarafından ve hangi kurum veya kuruluşun işbirliği ile uygulanacağı tanımlanmış bulunmaktadır” dedi.
“AMBALAJ ATIKLARI ÇÖP DEĞİL, MİLLİ SERVET”
Ayrıca evsel atıklar ile ambalaj atıklarının kaynağında ayrılmasının Çorum Belediyesinin yapacağı katı atık tesisinin deponi alanının kullanım ömrünü uzatacağını dile getiren Kafa, yapılacak olan katı atık deponi alanının ambalaj atığı gibi hacimli malzemelerle dolmaması gerektiğine işaret etti. Yapılan tesisin maliyetinin çok yüksek olması nedeniyle Çorum Belediyesine ait Katı Atık Tesisinin ömrünü uzatmak için bu projeyi hayat geçirmiş bulunmaktadır” şeklinde konuştu.
Geri dönüşümün çevreye olan etkisi hakkında da açıklamada bulunan Kafa, “Geri dönüşümün en büyük avantajı doğal kaynaklarımızı korumamıza yardımcı olmasıdır. Kullanılan metaller, plastikler, kağıtlar, cam türevi malzemeler uzun yıllar doğada kalıp toprağın verimini düşürebilmektedir. Geri dönüşümde hem doğa korunmuş olur hem de sektörel açıdan ham madde maliyetleri düşürülmüş olur. Bütün bunların yanında enerji verimliliğini artırır. Birkaç örnekle geri dönüşümün çevreyi nasıl korumakta olduğunu görebiliriz. Doğada cam şişe 4 bin yılda, plastik bin yılda, ciklet beş yılda yok olmaktadır.1 ton cam atığın geri dönüşümü ile 100 litre petrol tasarrufu sağlanmakta.1 ton lastik atığın geri dönüşümü ile yüzde 95 oranında enerji tasarrufu sağlanıyor. Dünya kağıt tüketiminin yarısı geri kazanılsa her yıl 8 milyon hektar orman alanı korunabilir.Alüminyum atıklar geri kazanıldığında kirletici baca gazı emisyonu yüzde 99 azalmakta. 1 ton kağıt/karton atığın geri dönüşümü ile 17 ağacın kesilmesini önlemek mümkün” ifadelerini kullandı.
Çevre Mühendisi Mustafa Kafa, yaşadıkları en büyük sorunun ise ambalaj atıklarının halen lisanssız çalışan firmalara veriliyor olması ve kayıt dışı firmaların piyasada aktif olarak boy göstermesi olduğunu dile getirdi. Çorum Belediyesi’nin çevreye ve geleceğe dönük çalışmalardaki duyarlılığının kendilerine çalışma azmi verdiğini anlatan Kafa, “Belediye Başkanımız Muzaffer Külcü bu konuya çok önem veriyor. Toplanan atıklarla ilgili haftalık rapor alıyor ve bizi daha iyi performans göstermemiz konusunda motive ediyor. Destekleri için belediye başkanımıza teşekkür ediyoruz Ayrıca lisanssız çalışan işletmelerin haksız rekabet oluşturmaması için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü denetimlerini yaparak gerekli desteği göstermektedir. Firma olarak gerek Çorum Belediyesi gerekse il müdürlüğümüzde sürekli diyalog halindeyiz. Tüm bunların yanı sıra en büyük desteği halkımızın göstermesi gerekmektedir. Geleceğimiz olan çevrenin korunması açısından daha duyarlı olarak atıkların ayrı biriktirmeleri ve en yakın atık kutusuna atılması ve bunun bir alışkanlık haline getirilmesi konusunda gerekli hassasiyeti göstermeleri en büyük temennimizdir. Ayrıca marketlerin, sanayi kuruluşlarının ambalaj atıklarını mevzuata uygun şekilde yetkili firmalara vermeleri de bizler için büyük önem arz etmektedir. Ambalaj atıklarının toplanması ve geri dönüşüm konusunda gelişmeleri yakından takip etmekte, çalışmalarımızı geliştirerek yola devam etmekteyiz. Gerek ülke ekonomimize gerekse çevreye olan katkısından dolayı konu hepimiz için önem arz etmektedir. Bu konuda da gerek bireysel gerek kurumsal olarak herkesin duyarlı olup, üzerine düşeni yapacağını düşünüyoruz” açıklamasında bulundu. İHA