Son Güncelleme: 10 Nisan 2014 15:18 Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fikret Tepençelik bir açıklama göndererek Sicil Belgesi zorunluluğunu anlattı.
Her üretim işletmesi, 6948 sayılı Sanayi Sicil Kanunun 2. Maddesi gereği, sanayi işletmelerinin üretim faaliyetlerine başladıktan sonra iki ay içinde Sanayi Sicil Bilgi Sistemi’ne kayıt olması zorunludur. Ayrıca, her üretim yapılan yerin mesela şubelerinin ayrı ayrı kayıt yaptırması zorunludur.
Yapılan müracaata ilişkin, Sanayi Sicil Bilgi Sistemi’ne kayıt yapılır ve her işletme adına Sanayi Sicil Belgesi düzenlenir.
Bitmedi, veriliş tarihi itibariyle Sanayi Sicil Belgesi iki yılda bir vize yapılır.
Bununla da yetinilmedi;
Kanunun 4. Maddesi gereği sanayi işletmelerinin faaliyetlerine son vermeleri, ara vermeleri, yeniden üretime başlaması ve verilen bilgilerde (adres, ünvan, iş kolu gibi) değişiklik olması durumlarında bir ay içinde il Müdürlüğüne bilgi vermeleri,
Kanunun 5.maddesi gereği sanayi işletmeleri bir önceki yılla ilgili faaliyetlerinin (üretim, işçi ve diğer bilgilerini) yer aldığı yıllık işletme cetvellerini yılsonundan itibaren dört ay içinde Nisan ayı sonuna kadar il Müdürlüğüne vermeleri, istenmektedir.
Peki bunları yapmaz isek işletmelerimizin başına neler gelecek bir bakalım;
Sanayi İşletmesinin zamanında sanayi siciline tescil ettirilmemesi 759 TL idari para cezası,
Sanayi işletmesine ilişkin faaliyete son verme, ara verme, yeniden üretime başlama ve değişik hallerinin süresinde bildirilmemesi 759 TL idari para cezası,
Sanayi işletmeleri; faaliyetlerine son vermeleri, ara vermeleri, yeniden üretime başlamaları, unvan, üretim konusu, işkolu ve adres değişiklik hallerini bir ay içinde il Müdürlüğüne bildirmeyenlere 759 TL idari para cezası,
Sanayi işletmeleri bir önceki yılla ilgili faaliyetlerinin yer aldığı yıllık işletme cetvellerini yıl sonundan itibaren dört ay içinde il Müdürlüğüne bildirmeyenlere 759 TL idari para cezası,
Sanayi işletmeleri almış oldukları sanayi sicil belgesini istenilmesi halinde görevli personele ibraz etmeyenlere 379 TL idari para cezası,
İstenen bilgiyi gerçeğe aykırı olarak yanlış ya da eksik bildirenlere, 1.520 TL idari para cezası,
ile karşı karşıya kalacaklardır.
Dikkat edilmesi gereken diğer bir husus, Üretim işletmeleri Ticaret ve Sanayi Odalarından almış oldukları kapasite raporlarının hemen akabinde sanayi sicil belgesi için müracaat etmeleri gerektiği konusundadır, bu durum genellikle unutulmaktadır.
Şimdi madalyanın diğer yüzüne bakalım, üretim işletmelerinden istenen bu belge içeriğindeki bilgiler zaten diğer devlet kurumlarında mevcuttur. İşletmelerimizin gerek dönem içerisinde birden çok gerekse dönem sonlarında bu bilgileri bir çok kurum ve kuruluşa vermektedirler. Mesela, üretim ve kapasite bilgileri hem Ticaret ve Sanayi Odalarında hem de Odalar birliğinden olmadı istatistik kurumlarından alınamaz mı ?, işçi bilgileri sigorta kurumlarından, elektrik tüketim bilgileri ilgili elektrik kurumundan alınamaz mı ? Neden bu yük hep işletmelerin sırtına yüklenir bir de para cezaları konuluyor, anlaşılır gibi değil.
Halbuki devlet kurumları günümüz elektronik bilgi ağının geliştiği günümüzde aralarında yapacakları koordinasyon ve bilgi paylaşımı işlemleri bu bilgileri daha hızlı ve güncel olarak alabilirler.
Son yıllarda yapılan düzenlemelere bakıldığına hızla elektronik bilgi ortamına aktarılan uygulamalar görmekteyiz, e-bildirge, e-beyan, e-fatura, e-defter, mersis numaraları sayesinde erişilen bir çok bilgi vs.. böylesi bir teknolojide, işletmelerimizin harcanan elektrik, su, üretim durumlarına ilişkin bilgileri bir çok kurumda zaten var ve bu bilgiler bu kurumlardan daha güncel ve hızlı bir şekilde çekilebilecekken neden işletmelere yüklenir ve bir de ceza uygulanır, yasa koyucuların bu hususları dikkate almaları gerekmektedir.
Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.