Son Güncelleme: 6 Ağustos 2014 18:19 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı fermente sucuk, köfte ve parçalanmış tavuk satışına ilişkin kasaplara verdiği izni kaldırıyor. Çorum Kasaplar ve Celepler Odası Başkanı Recep Gür, henüz 1 yıl önce alınan bu karardan vazgeçilmesinin nedenini sorguladı ve kararın arkasında “Tavuk lobisi” olduğunu söyledi…
Kasaplar bugünlerde oldukça dertli. Zira 1 yıl önce Türk Gıda Kodeksi Et ve Et ürünleri Tebliği ile elde ettikleri bir hak ellerinden uçup gitmek üzere. Türk Gıda Kodeksi Et ve Et ürünleri Tebliği’ kasapların, beyaz eti ambalajsız ve parçalayarak satmaları serbestleşmişti. Uzun yıllar bu yönde bir düzenleme yapılması için mücadele eden kasaplar, kararın çıkmasıyla mutlu olmuştu. Ama kasaplarında mutluluğu uzun sürmedi. Zira Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, kasapların parçalanmış tavuk satabilmesine imkân tanıyan düzenlemeyi iptal etmeye hazırlanıyor.
1 YILDA NE DEĞİŞTİ?
Çorum Kasaplar ve Celepler Odası Başkanı Recep Gür, henüz 1 yıl önce verilen bir hakkın geri alınmasını eleştirdi. Bu süre içinde değişen şartlar olmadığını söyleyen Gür, tavuk satıcılarının, sermaye kuruluşlarının baskısı ile sonucu yeni bir düzenleme gidildiği savundu. Kasapların parça tavuk satabilmeleri sayesinde halkın daha düşük ücrete tavuk tüketebildiğini belirtti ve bu durumun bazı özel şirketleri rahatsız ettiğini iddia etti. Bu sebep düzenlemenin iptal edildiğine inanan Recep Gür, henüz çok geç olmadığını düşünüyor. Gür, tavuk parçalama izninin ellerinden alınması halinde, en çok vatandaşın zarar göreceğini dile getirdi.
EN ÇOK VATANDAŞ MAĞDUR OLACAK
Tebliğle kasaplarda parçalanmış tavuk satışına serbestlik getirilikten sonra vatandaşın ucuza tavuk tükettiğini aktaran Recep Gür, şunları kaydetti: “Tavuk parçalandığında fiyatı 2-3 lira düşüyor. Haliyle bu tavuk satan büyük firmaların işine gelmiyor. Şimdi vatandaşın ucuz yeme imkanı elinden alınmış olacak. Böyle bir düzenlemenin en büyük mağduru vatandaş olur.”
Kasaplar Odası Başkanı Gür, tabaklı ürünlerle, ön ambalajlı olarak gelip esnaf tarafından parçalanarak satışa sunulan ürünler arasında çok büyük fiyat farkları oluştuğunda dikkat çekti. Gür, 1 adet göğüs veya 1 adet but veya kemiksiz doğranmış tavuk gibi çok çeşitli şekil ve adetlerde tüketici tarafından talep edilen ürünlerin standart şekilde tabaklanarak satılmasının imkânsız olduğunu vurguladı.