ÇORUM TİME

BU YAPILAR ARTIK ÇORUM’DA ÜRETİLECEK

BU YAPILAR ARTIK ÇORUM’DA ÜRETİLECEK
Çorum Time Haber Hattı 333 01 20( [email protected] )
22 Aralık 2014 - 15:31

Son Güncelleme: 22 Aralık 2014 15:31 RAFET ALTUNTAŞ Tahıl depoları çorum (1)

RAFET ALTUNTAŞ Tahıl depoları çorum (2)

RAFET ALTUNTAŞ Tahıl depoları çorum (3)

RAFET ALTUNTAŞ Tahıl depoları çorum (4)

RAFET ALTUNTAŞ Tahıl depoları çorum (5)

RAFET ALTUNTAŞ Tahıl depoları çorum (6)

RAFET ALTUNTAŞ Tahıl depoları çorum (7)

RAFET ALTUNTAŞ Tahıl depoları çorum (12)

RAFET ALTUNTAŞ Tahıl depoları çorum (11)

RAFET ALTUNTAŞ Tahıl depoları çorum (10)

RAFET ALTUNTAŞ Tahıl depoları çorum (9)Amerikan barakaları diye bilinen kubbe ve tonoz şeklindeki yapılar, bundan böyle Çorum’da üretilecek…

Son derece sağlıklı ve sağlam, ayrıca betonarme binalardan daha ucuza maledilebilen yapıların özellikle depolama alanında büyük avantajlar sağladığı, meyve ve sebzelerin dalından koparmış gibi taptaze bir şekilde uzun süre muhafaza edildiği
bildirildi. ISD Ltd. Şti. Çorum’da Organize Sanayi Bölgesi’nde Dome – Kubbe şeklinde ve yarı silindir şeklinde yani eskiden Amerikan barakaları diye bilinen tonoz biçiminde yapılar yapmak üzere tesis kurdu.

ÇORUM’DA BİR İLK YAPILDI

Şirket Müdürü Rafet Altuntaş, yaptıkları yatırım ve yapıların özellikleri hakkında bilgi vermek üzere Kahverengi Cafe’de bir basın toplantısı düzenledi. ISD Ltd. Şti. olarak kubbe ve tonoz şeklinde atmosfer kontrollü depolar ve yapılar
kurduklarını, Çorum OSB’deki tesiste ise bu binaları ve mekaniğini ürettiklerini anlatan Altuntaş, “bu tür binaların Türkiye’de çok az örneği var. Bazı çimento fabrikalarının depoları ile Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın binası ile bir konferans salonu bu şekilde yaptırıldı. Bu yapıları da yurtdışından gelen firmalar kurdu. Son derece sağlıklı ve sağlam olarak yapılan bu binaları bundan sonra bizler Çorum’da üreteceğiz. Türkiye’de ilk kez şirketimiz tarafından kubbe ve tonoz şeklindeki yapıların üretimine başlanmıştır” dedi.

TÜRKİYE’DE BUNUN ÖRNEĞİ YOK

Bu tür binaların tarımsal alanda Türkiye’de hiçbir örneğinin olmadığını ifade eden Rafet Altuntaş, hem yurt içine, hem de yurt dışına bu yapıları üretebileceklerini dile getirerek, özellikle depolama alanında yeni bir çığır açıldığını vurguladı. Altuntaş, “hangi tür meyve, sebze ve tahıl olursa olsun bu özelliklerde kurulmuş depolarda saklanan ürünler uzun süre tazeliğinden bir şey kaybetmeden saklanabiliyor. Örneğin elmayı, kirazı, soğanı, patatesi, karpuz, kavunu atmosfer kontrollü depolarda saklayabilir, dalından yeni koparmış gibi uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Böylelikle üreticimiz ürününü ucuz bir fiyata satmak ya da yarısını çürütmek zorunda kalmayacak, daha yüksek gelir elde edecektir” dedi.

İNŞAAT MALİYETİNDE TASARRUF

Altuntaş, açıklamasında şu bilgileri verdi: ISD KUBBE VE TONOZ ŞEKLİNDE ATMOSFER KONTROLLÜ DEPOLAR VE IPARD DESTEĞİ
Bu yapılar sosyal amaçlı spor salonu, konser salonu, düğün salonu, alışveriş merkezi gibi sosyal amaçlı kullanılacağı gibi tarımsal ve endüstriyel uygulamaları da bulunmakta. Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Kırsal Kalkınma (IPARD) Programı ile meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması alanında bölgemize destek vermekte. Bu destek kapsamında % 50’ye varan hibe desteği ve yatırımın finansmanı konusunda çeşitli kredi avantajları da bulunmaktadır. Meyve ve sebze işlenmesinde ilgili prosesleri ve atmosfer kontrollü depolamayı özellikle desteklemektedirler. Kubbe ve tonoz şeklindeki yapılarda hava sirkülasyonu, sızdırmazlık, ısıl verimlilik diğer depo imalatlarına göre büyük avantajlar sunmaktadır. Yekpare yani tek parça olarak yapılan izolasyon ile ısıl köprü oluşması ve sızdırmazlığın önüne geçilmektedir. Kubbe ve tonoz yani yarı silindir şeklinin vermiş olduğu mukavemetsel avantajda inşaat maliyetinde tasarruf sağlayarak geniş ve nitelikli hacimler saplanmasını sağlamaktadır.

SOĞUK HAVA DEPOLARINDAN ÇOK FARKLI

Atmosfer kontrollü depolar bildiğimiz klasik anlamdaki soğuk hava depolarından biraz daha farklıdır. Bu depolarda sıcaklık, nem ve ilgili sebze veya meyvenin daha uzun süre hiçbir kalite kaybı olmaksızın depolanabilmesi için içerisinde bulunduğu hava şartları kontrol edilir. Yani genel anlamda meyve ve sebzenin yaşlanmaması ve deforme olmaması için Karbondioksit veya Azot gibi gazlar ile deponun içerisi şartlandırılır ve ürünün depo içerisinde ürünün uyutulması sağlanır. Depolama süresi sonunda ilgili meyve veya sebze dalından koparılmış gibi pazara sunulur. Meyve veya sebzelerin atmosfer şartlarının da kontrolü ile ağırlık ve kalite kaybı minimuma iner hatta depolama öncesi ve sonrası prosesler ile tasnif, normalizasyon, ön-soğutma, kurutma gibi… Mevcut ürünlerin kalite ve niteliklerinde artışlar bile sağlanır. Dünyada mevcut durumda devam eden küresel ısınma ve iklim değişiklikleri ile depolama, hatta modern şartlarda depolama daha çok önem taşımaktadır, çünkü ürettiğiniz ürünün ömrü depolama olanağınız yok ise “yok” demektir ve mevcut şartlar ile satılması kaçınılmaz olmaktadır.

YÜKSEK GELİR İÇİN ATMOSFER KONTROLLÜ DEPO

Bölgemizde çok yaygın olarak ekilen soğanı ele alalım, 9. ve 10. ayda hasadı yapılan soğan kısa sürede satılmaz ise kış şartlarının da bugün gibi iyi gittiği günlerde çok kısa zamanda bozulma eğilimine girmektedir. Hatta hasat sonrasında eğer ürün kuru değilse veya kurutma yapılmamışsa bu zamanı bile beklemeden bozulmaktadır. Bununla birlikte uygun depolama şartlarını sağlamış olan bir çiftçi veya tüccar ürünü oldukça yüksek fiyattan satabilmektedir. Burada en ucuz veya miktarına göre en az katma değeri yaratan soğanda bile uygun depolama neticesinde neredeyse bir sezonda depo paralarını kazanmak mümkün olmaktadır. Soğan örneğini en ucuz ve değeri kimseye gözükmeyen ürün olduğu için verdik. Burada diğer meyve ve sebzelerin katma değerlerini sizler takdir edin. Bir de bu depolamanın yanına ambalaj ve sunumlarını eklerseniz bu oran daha da artmaktadır.

YÜZDE 50 HİBE DESTEĞİ

Atmosfer kontrollü depolar tüm meyve, sebze, tahıl, bakliyat, mısır, ceviz, badem gibi ürünlerde de avantajlar sağlamaktadır. Ürünlerin kalitelerinin bozulmadan saklanmasını ve pazara dalından koparıldığı gündeki gibi sunulmasını sağlamaktadır. Burada IPARD desteği üretici ve ticareti ile uğraşan kişilere ve kurumlara avantajlar sağlamaktadır. % 50’ye varan hibe desteğinin yanı sıra proje ve fizibilitenin de TKDK tarafından incelenmesi ve kurum tarafından yönlendirilmesi de çok büyük bir avantaj. En başta işin nasıl yapılacağının planlanması esnasında tekrar gözden geçirilmesi yapılmakta ve burada yanlış ürünler ve yöntemlere yönelinmesine izin verilmemekte. Bunun yanısıra projeye verilen destek tamamen işin finansmanından, keşfine, kontrollüğüne hatta devreye alınmasına kadar olan süreci kapsadığından oldukça kapsamlı çalışmayı ve beraberinde mutlak sonucu getirmekte. Burada projenin kısa sürede tamamlanması ile ilgili çeşitli Bankalar ve finans kurumları da destekler vermekte. IPARD projelerinde zaten finansal sorumluluk
anlamında finansal kaynağınızı belirtmeniz ve sizi destekleyen Banka veya Finans kurumundan belge sunmanız gerekiyor. Tarımsal projeler ve IPARD projelerinde hemen hemen tüm bankaların müşterilerine destekleri olduğu gibi özellikle bu
konularda desteğini açık açık belirten Denizbank, Ziraat Bankası, Halk Bank, Vakıf Bank, TEB, Şekerbank, Yapı Kredi, İş Bankası gibi bankalar da hem finans desteği hem de proje aşamalarında çeşitli destekler vermekte.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        KUR ÇEVİRİCİ

        Para Birimi

        Çevrilecek Para Birimini Seçin

        ÇORUM'UN EN BÜYÜK HABER SİTESİ