Son Güncelleme: 28 Nisan 2014 17:38
Çorum Gazeteciler Cemiyeti tarafından düzenlenen ‘Ortaköy Gezisi’ önceki gün gerçekleşti.
İl Özel İdaresi ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün katkılarıyla organize edilen geziye Gazeteciler Cemiyeti üyesi basın mensupları ile aileleri katıldı.
Özel İdare Kültür ve Sosyal İşler Şefi Meftun Yerli ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü Şefi Osman Keser yönetiminde gerçekleşen geziye, Çorum Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu ve Valilik bünyesindeki bazı müdürlükler ile özel sektörden de kafileler iştirak etti.
Pazar sabahı Sağlık İl Müdürlüğü önünde toplanan katılımcılar, Özel İdare’ye ait üç ayrı araçla Ortaköy’e doğru yola çıktılar.
TARİH ve DOĞA İLE KUCAKLAŞMA
Kafile başkanlığını Çorum Hakimiyet Gazetesi Muhabiri Recep Mebet’in yaptığı gezinin ilk durağı Ortaköy’ün Karahacip Beldesi oldu.
7 kilometre uzunluğundaki parkurdan Şapinuva’ya ulaşan kafile, Güvenlik Görevlisi Seyfi Üzer’in rehberliğinde tarihi ören yerini gezdi.
Hitit tarihinde önemli bir yere sahip olan Şapinuva’daki idari, ticari ve dini yapılara ait kalıntıları gezen kafile, Hititler’in mimarideki üst düzey zeka ve işçiliklerine hayran kaldı.
Hitit tarihine ait eserler hakkında bilgi alan kafilenin son durağı ise İncesu Kanyonu Kültür Parkı oldu. Köy usulü kahvaltının ardından 2 kilometrelik İncesu yürüyüş yolunu kat eden kafile, Kybele kabartmasını yakından görme imkânı buldu.
Kanyonda mola vererek yorgunluk atan kafile, doğa harikası mekanda unutulmaz bir gün geçirmenin keyfini yaşadı.
Gezi boyunca yaklaşık 12 kilometre mesafe yürüyen kafile, yorucu ama bir o kadar da eğlenceli bir yolculuğun ardından akşam saatlerinde Çorum’a döndü.
Şehrin stresinden uzaklaşmak isteyenlere duyurulur:
‘Doğa ile randevunuz var’
Çorum’da hayata geçen ‘Hitit Yolu Yürüyüş ve Bisiklet Parkurları Projesi’ ile ‘Kızılırmak Havzası Gastronomi Yolu Projesi’ meyvelerini vermeye başladı.
Ulusal ve uluslararası turizm fuarlarında tanıtımı yapılan yürüyüş parkurları, Türkiye’nin kültür rotalarına girmeyi başardı.
Tematik bir kültür rotası olarak dikkat çeken ‘Hitit Yolu’, toplamda 396 kilometreyi bulan parkurlarıyla yabancı turları ağırlamaya başlarken yerel de de keşfedilmeyi bekliyor.
Geçtiğimiz yıllarda başlayan projeye büyük destek veren Vali Sabri Başköy, “Çorum’un güzelliklerini önce Çorumlu’ya tanıtmalıyız” diyerek kolları sıvadı.
Özel İdare ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliğinde Çorum’da yaşayanlar için haftasonu turları düzenlenmeye başladı.
‘Doğa bizi çağırıyor’ sloganıyla tanıtımlara başlayan yetkililer, “Her haftasonu doğa ile randevunuz var” mesajını topluma ulaştırıyor.
GÜNEŞ KURSUNUN İZİNDE
Karahacip-Şapinuva parkuru ve İncesu Kanyonu yürüyüş yolu ile yakından tanıma fırsatı bulduğumuz proje ile ilgili olarak www.hitityolu.com adlı internet sitesinde yapılan tanıtımlarda şu bilgilere yer veriliyor:
“Bir kültürel ve sosyal etkileşim, yaşama zenginliği, farklı mekânlar da kendini bulma biçiminde özetlenecek tatil anlayışı giderek yaygınlaşıyor.
Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ilgi odağı olan Hattuşa ve Alacahöyük ören yerlerini vitrine çıkaran projeyle birlikte bölgede bazı çalışmalar gerçekleştirildi.
Çorum’un en önemli simgesi ve dünya uygarlık tarihinin mihenk taşlarından biri sayılan Hititler’in yaşadığı bölgede ‘Hitit Yolu Yürüyüş ve Bisiklet Parkurları Projesi’ hayata geçti.
Kısa zamanda yapılan bu çalışmada, eski göç ve ticaret yolları esas alınarak tespit edilen parkurların GPS koordinatları alındı ve tüm güzergâhlar uluslar arası standartlara uygun işaret ve yön levhalarıyla belirlenerek rotalar ortaya çıkarıldı. Yol üzerinde işaretlenen 17 yürüyüş parkuru, alternatif güzergâhlarla birlikte 380 kilometre, bisiklet parkurları ise 405 kilometre uzunluğunda. Proje kapsamında hazırlanan ve yayınlanan rehber kitabıyla tamamlanan Hitit Yolu’nun açılışı 13-15 Mayıs 2011 tarihlerinde yapıldı.
Hitit Yolu’nun alt yapısını hazırlayan turizm rehberi ve doğa fotoğrafçısı Ersin Demirel projenin tanıtımında; Hitit Yolu Yürüyüş ve Bisiklet parkurları projesine 2010 yılı Haziran ayında başladıklarını, 6ay gibi kısa bir sürede tamamlandığını ve Kültür Turizmi kategorisinde ‘Tematik Kültür Yolu’ tanımına girdiğini ve ilk olarak Hattuşa-Alacahöyük-Şapinuva antik kentlerini birbirine bağlayan eski ticaret ve göç yollarının tespit edildiğini, tespit edilen bu güzergâhların ülkemizdeki benzerleri gibi ‘grande randonnee’ sistemi kullanılarak patikalarda her 50 metrede bir işaret olduğunu ve bu işaretlemenin uluslar arası işaretleme sistemi olduğunu açıklamıştı.
Dönemin Çorum Valisi Nurullah Çakır, yaptığı açıklamada Hitit Yolu Yürüyüş ve Bisiklet Parkuru’nun Tematik Kültür Yolları listesine adını yazdırarak Türkiye’nin turizm portföyündeki yerini aldığını söylemişti. Vali Çakır, projenin Hitit Uygarlığı’nın, Çorum’da markalaşma çalışmasının üst yapısını oluşturduğunun da altını çizmişti.”