Son Güncelleme: 30 Ocak 2014 09:52 Çorum İl Emniyet Müdürü Halil İbrahim Doğan, suç istatistiklerine bakıldığında Çorum’un huzur ve güvenlik açısından, örnek gösterilebilecek iller arasında yer aldığını belirterek, bu durumun sağlanmasında güvenlik görevlilerinin özverili çalışmalarının yanı sıra, Çorum halkının sağduyulu yaklaşımı ve güvenlik kuvvetlerine verdiği desteğin büyük rol oynadığını söyledi.
İl Emniyet Müdürü Halil İbrahim Doğan, Müstakil Sanayi Ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Çorum Şubesi’nin daveti üzerine iş dünyasının temsilcileri ile bir araya geldi.
MÜSİAD Çorum Şube Başkanı Rumi Bekiroğlu ve dernek üyelerinin hazır bulunduğu toplantıda İl Emniyet Müdürü Halil İbrahim Doğan, polis teşkilatının çalışmaları, Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürü İsmail Maden, Toplum Destekli Polislik Şube Müdürü Ahmet Özkara, İl Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürü Mustafa Uluhan Baysal ve Asayiş Şube Müdürü Kübilay Taşkın görev yaptıkları birimlerin faaliyetleri ve hedefleri hakkında işadamlarını bilgilendirdiler.
Toplantıda bir açılış konuşması yapan Emniyet Müdürü Halil İbrahim Doğan, suç ve suçluyla mücadelenin sadece güvenlik kuvvetlerine havale edilebilecek bir konu olmadığına dikkat çekerek, toplumun tüm katmanlarının suçla mücadeleye destek vermesi gerektiğinin altını çizdi.
Sınırlı sayıda bir personelle görev yapan güvenlik kuvvetlerinin, aynı anda kentin tüm varoşlarını, cadde ve sokaklarını kontrol etmesinin mümkün olmadığına vurgu yapan Doğan, “Ancak, kentin herhangi bir yerinde işlenmekte olan bir suça, bir vatandaşımızın tanık olma ihtimali her zaman daha yüksektir.Bu nedenle, vatandaşlarımızın bir suçla karşılaştıklarında, ihbarda bulunarak suçla mücadeleye katkı sağlamalarını bekliyoruz. Tüm kamu kurumları ile sivil toplum örgütleri de kendi imkanları doğrultusunda suçla mücadeleye katkı da bulunmalıdır. Çorum’daki asayiş olaylarında, yapılan özverili çalışmalar neticesinde suçları aydınlatma oranının Türkiye ortalamasının iki katından fazla olduğu görülmüştür” diye konuştu.
Çorum emniyet Müdürlüğü’nün trafikte can güvenliğinin sağlanmasın noktasında yaptığı çalışmalar ve alınan güvenlik tedbirleri hakkında açıklamalarda bulunan İl Emniyet Müdürü Halil İbrahim Doğan, “Trafik düzen ve güvenliğinin tesisi için alınan tüm yasal ve idari tedbirler, her şeyden önce vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla alınmaktadır. Trafikte, özellikle yolcu ve yük taşıyan araçlarda kış lastiği kullanımı yasal olarak zorunlu hale getirilmiştir.Trafik kazalarının arttığı kış aylarında, kış lastikleri, sürücülerin sürüş emniyetini sağlarken, aynı zamanda diğer yol kullanıcılarının da güvenliğine katkıda bulunmaktadır. Yapılan değerlendirmede, ülkemizdeki sürücülerin kış ve yaz lastikleri arasındaki farkları bilmediklerinden kış lastiği kullanımına önem vermedikleri anlaşılmaktadır.Oysa, yaz lastiklerinin,yapısındaki kimyasal bileşenler nedeniyle artı 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda kullanılması halinde,sertleşerek yol tutuş özelliğinin zayıfladığı ve ciddi kazalara neden olduğu bilinmektedir. Mevsimine göre doğru lastiğin kullanılması halinde ise trafik kazalarının azaldığı görülmektedir” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de meydana gelen trafik kazalarında, her yıl binlerce vatandaşın hayatını kaybederken, on binlerce insanın da yaralandığını veya sakat kaldığının altını çizen Doğan, “Trafik kazalarındaki ölüm ve yaralanma oranlarının azaltılması için alınacak etkili tedbirlerden biri de emniyet kemeri kullanımıdır.Emniyet kemeri, kaza sırasında, sürücü ve yolcuların araçtan fırlamalarını önleyerek, hayat kurtarmakta ve yaralanma vakalarını azaltmaktadır. Yapılan araştırmalarda, emniyet kemerinin takılması halinde trafik kazalarındaki ölümlerde yüzde 40, yaralanmalarda ise yüzde 30 oranında azalma olduğu tespit edilmiştir. Çorum’da trafik denetimlerin artırılması ve denetimler sırasında trafik polislerimizin yaptığı eğitsel uyarılar neticesinde, trafik kazaları ve kazalardaki ölüm ve yaralanma oranlarında, 2013 yılında 2012 yılına göre ölümlü kaza sayısında yüzde 45.5, yaralanmalı kaza sayısında yüzde 7,ölü sayısında yüzde 32.1, yaralı sayısında ise yüzde 5 oranında azalma meydana geldi” diye konuştu.
İşadamlarını kendilerini kamu görevlisi gibi tanıtarak para talep eden dolandırıcılara karşıda uyaran Emniyet Müdürü Halil İbrahim Doğan, konuşmasında şunları kaydetti; “Son zamanlarda özellikle sayın valilerimizin, belediye başkanlarımızın, kaymakamlarımızın veya başka üst düzey bürokratlarımızın adı ile hayırsever iş adamlarımızın telefonla arandığı ve değişik gerekçelerle para talep edilerek dolandırılmaya çalışıldıkları birimlerimize sıkça intikal eden konulardandır. İş adamlarımızdan, herhangi bir bürokrat adına telefonla para istenmesi durumunda, telefon eden kişinin, daha sonra aranacağı beyan edilerek bahse konu makam veya sekretaryasıyla irtibata geçilmeli ve konu teyit edilmelidir. Unutulmamalıdır ki, hiçbir kamu görevlisi,bir işadamımızı telefonla arayarak para istemez.
Ayrıca ilimizde özellikle önleyici polislik çalışmaları kapsamında, Toplum Destekli Polislik, Trafik, Terör, Narkotik ve Çocuk suçlarıyla alakalı konularda üretilen projeler doğrultusunda, öncelikle okullarımızda eğitim-öğretim gören çocuk ve gençlerimiz başta olmak üzere on binlerce vatandaşımıza ulaşılarak bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışması yapılmakta ve bu konulardaki faaliyetlerimiz basın aracılığıyla kamuoyuna duyurulmaktadır”
Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürü İsmail Maden ise, sanayici ve işadamlarının karşılaşabilecekleri bilişim suçları hakkında sunum yaptı.
Bilişim alanında işlenen suçlarla ilgili soruşturmaları yapmakla görevli olan Siber Suçlarla Mücadele Şubesinin 2012 yılında kurulduğunu hatırlatan Maden, Çorum’da bilişim teknolojileri üzerinden işlenen bazı dolandırıcılık olaylarından örnekler vererek alınması gereken tedbirler hakkında iş adamlarını uyardı. Maden, siber suçlarla ilgili yapılan işlemlerin kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla basın yoluyla paylaşıldığını söyledi.
Toplum Destekli Polislik Şube Müdürü Ahmet Özkara da, Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü personelinin, 2013 yılında 60 bin kişiyle görüşerek, güvenlik hizmetleriyle ilgili bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışması yaptığını, 2014 yılında ise 100 bin vatandaşla görüşmeyi hedeflediklerini açıkladı.
Toplumun birçok sorununun güvenlik hizmetlerini ilgilendirdiğini anlatan Özkara, “Bu nedenle suçu tetikleyebilecek her durumun, örneğin mahalledeki aydınlatma yetersizliğinin, kapatılmamış bir çukur ve benzeri konulardaki sorunlar Toplum Destekli Polisler aracılığıyla ilgili birimlere iletilerek sorunun çözümü hızlandırılıyor” dedi.
Özkara, yaptığı sunumda müdürlük olarak geçmiş yıllarda yaptıkları faaliyetler ile 2014 yılında yapılması planlanan çalışmalar hakkında da bilgi verdi.
Çocuk Şube Müdürü Mustafa Uluhan Baysal da, müdürlük olarak okullardaki eğitim-öğretimi doğrudan veya dolaylı olarak olumsuz etkileyebilecek her konunun önceden tespit edilerek ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalar yaptıklarını söyledi. Çocukların huzurlu bir ortamda okullarına gidiş gelişlerinin sağlandığını belirteren Baysal, bunun için her eğitim-öğretim yılının başında yapılan risk analizlerine göre,ihtiyaç duyulan okullara sabit okul polisi, irtibat görevlisi veya ekip görevlendirildiğini bildirdi.
Asayiş Şube Müdürü Kubilay Taşkın, kendilerine intikal eden bütün ihbarlarda olay yerine3-5 dakika içerisinde ekip gönderildiğini ve hızlı bir şekilde olaylara müdahale edildiğini belirtti.
MÜSİAD Çorum Şubesi Başkanı Rumi Bekiroğlu, Çorum’un huzurlu kentler arasında yer almasının mutluluk verici olduğunu belirterek, kentte huzur ve asayişin sağlanmasında gösterdikleri özverili çalışmalardan dolayı İl Emniyet Müdürü Halil İbrahim Doğan ve polis teşkilatı olmak üzere tüm güvenlik birimlerine teşekkür etti.
Program sonunda MÜSİAD yönetim kurulu üyesi Adnan Tığlı, İl Emniyet Müdürü Halil İbrahim Doğan’a teşekkür plaketi takdim etti.
Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.