Son Güncelleme: 4 Kasım 2013 21:17 Yerel seçimlerin 2014 yılının Mart ayında yapılacak olması, mahallelerde de seçim yarışlarını başlattı. Özellikle muhtar adayları şimdiden seçim çalışmalarına başladı. Türkiye genelinde 50 binin üzerinde muhtarlık bölgesi var. Her muhtarlıkta en az üç aday olsa 150 bin adayın katıldığı dev bir seçim sözkonusu… Peki, oy vermeyi düşündüğünüz milletvekili ve belediye başkan adayları gibi muhtar adayınızı da belirlediniz mi? Ya da en azından hiç olmazsa mevcut muhtarı hiç görmüşlüğünüz var mı? Milletvekili ve belediye başkan adaylarının yaptıkları gibi fazla cafcaflı olmasa bile muhtarlar da kendi çaplarında birtakım seçim faaliyetlerinde bulunuyorlar. Kendilerini halka en yakın yönetim birimi olarak görüyorlar. Hatta muhtar odalarına büyük harflerle yazdıkları “Muhtarlar demokrasinin temel taşıdır” sözünü göstererek yerel demokrasi bağlamında da önemli bir müessese olduklarına vurgu yapıyorlar. Türkiye’de ortalama her bin 200 kişiye bir muhtar
düşüyor. Bu da onların sistem içerisinde ne kadar ehemmiyetli bir yerleri olduğunun göstergesi. Zira, Türkiye’de 34 bin 495 köy, 15 bin 198 mahalle olmak üzere tam 50 bin 693 muhtarlık bulunuyor.
BELEDİYECİLİKTEN DAHA ESKİ
Muhtarlık, aslında Osmanlı döneminde başlayan köklü bir yönetim sistemi. Mahalle sisteminin daha eskilere dayandığı Osmanlı Devleti’nde muhtarlıklar ilk olarak İstanbul’da 1829’dan itibaren kurulmaya başlanıyor. 1833’ten itibaren de Anadolu’daki mahalle ve köylerde muhtarlık sistemine geçiliyor. Belediyelerin 1854 yılından itibaren kurulmaya başlandığını gözönüne aldığımızda, bugün pek değer verilmeyen muhtarlığın belediyelerden daha uzun bir geçmişe sahip olduğunu görüyoruz. 1933 yılında yani Cumhuriyet dönemine gelindiğinde belediyeler kanunla yeniden yapılandırılınca mahalle muhtarlığına ihtiyaç yok denilerek muhtarlıklar kaldırılıyor. Ancak, mahallelerde oturmuş olan muhtarlık sisteminin yeri doldurulmayınca 1944 yılında yeniden muhtarlıklar kuruluyor.
ÇORUM’DAKİ 765 KÖYDE MUHTAR BELİRLENECEK
Çorum’da il genelinde 765 köy bulunuyor. Bu da 765 köyde muhtarlık seçimi yapılacağı anlamına geliyor. Küçük yerleşim birimlerinde özellikle yakın akrabaları karşı karşıya getiren muhtarlık seçimleri büyük yarışlara ve çekişmelere sahne oluyor.
ÇORUM MERKEZDE 14 MUHTAR GÖREV YAPIYOR, HEPSİ YENİDEN ADAY
Çorum merkez ilçede ise 14 mahalle muhtarı görev yapıyor. Mimar Sinan’da Fevzi Şeker, Gülabibey’de Hikmet Durgun, Buharaevler’de Seyfi Pekcan, Ulukavak’ta Mahmut Ahıska, Üçtutlar’da Mehmet Bölükbaş, Karakeçili’de Mustafa Turan, Çepni’de Mevlüt Gezer, Çöplü’de Yılmaz Kılcı, Kunduzhan’da Kadir Akçal, Yeniyol’da Seydi Demiray, Kale’de Ali Şahin, Bahçelievler’de Hasan Kaya, Yavruturna’da Feyyaz Topaktaş, Akkent’te de Fadime Güven tekrar aday olan mevcut muhtarlar…
ÇORUM’DAKİ TEK RAKİPSİZ MUHTAR SEYDİ DEMİRAY
Çorum’daki 14 mahalle muhtarlığı için onlarca aday var. Ama içlerinde bir mahalle var ki buraya kolay kolay rakip çıkmıyor. Çorum’un sevilen siması Yeniyol Mahallesi Muhtarı Seydi Demiray bu seçime de yine rakipsiz girecek.
EN ÇOK MUHTAR ADAYI TOKİ VE BAHÇELİEVLER’DE
Yaklaşan yerel seçimler öncesi muhtar adayları da bir bir ortaya çıkmaya başladı. Şuana kadar en fazla muhtar adaylığı TOKİ Akkent ve Bahçelievler Mahallesine yönelik oldu. TOKİ’de Çorum’un tek bayan muhtarı olan Fadime Güven’in karşısına 10 aday çıktı. Bahçelievler Mahallesinde uzun yıllar muhtarlık yapan Hasan Kaya’nın karşısına da 5 aday çıktı. Muhtarlık görevini bırakmayı düşünen Hasan Kaya’nın devam etmesi halinde yine muhtarlık seçimini rahat bir şekilde kazanacağı ifade ediliyor.
KADIN MUHTARLARIN SAYISI BU SEÇİMDE ARTABİLİR
Çorum’daki 14 mahalle muhtarlığı içinde tek bayan muhtar TOKİ Akkent’te…Bu seçimde kadın muhtar adaylarının sayısı da artacak gibi görünüyor. Daha şimdiden Bahçelievler ve Kale Mahallesine kadın muhtar adayları çıktı. CHP’li Ayşe Onat Bahçelievler’e, yine CHP’li Dudu Sır’da Kale Mahallesi Muhtar Adayı oldu. (Çorum Time)