Son Güncelleme: 14 Mart 2015 11:38 Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Mahmut Temel, Çorum’un ekosistem zenginliği dolayısıyla biyokaçakçılığa maruz kalacak iller arasında bulunduğunu belirterek, son yıllarda Türk halkının misafirperverliğinden yararlanan biyokaçakçıların bu işe köylüleri de alet etmeye başladıklarını, bu nedenle yurttaşların duyarlı olmaları gerektiğini vurguladı.
Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Mahmut Temel, Çorum’un orman, su, step ve dağ ekosistemlerini bünyesinde bulundurmasından dolayı biyokaçakçılığa maruz kalacak iller arasında olduğunu belirterek, “Her ne kadar kanun ve yönetmeliklerimiz var ise de sonuçta biyokaçakcılıkla mücadele insanla olmaktadır ve insanımızı bilinçlendirmek biyokaçakcılıkla mücadelede en etkili yoldur.” dedi.
Şube Müdürü Mahmut Temel, özellikle turist olarak ülkemize gelen biyokaçakcıların doğa turlarına katılarak topladıkları türleri Avrupa ve Amerika’ya kaçırdıklarını dile getirerek, halkın bu konuda duyarlı olmasını istedi. Mahmut Temel konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi: “Doğadan biyolojik kaynakların yetkili makamların izni olmadan toplanması ve yurt dışına çıkartılması biyokaçakçılık veya biyokorsanlık olarak adlandırılmaktadır. Dünya üzerinde bulunan 37 adet flora bölgesinden 3 tanesini, uluslararası öneme sahip 500 adet sulak alandan 135’ini ve yine dünya üzerinde bulunan göçmen kuş yollarından 3 tanesini bünyesinde barındıran ülkemiz zengin bir bitki ve hayvan çeşitliliğine dolayısıyla biyolojik çeşitlilik kaynaklarına sahiptir. Dünyanın giderek kirlenen toprak ve su kaynakları dikkate alındığında, ülkelerin sahip olduğu biyolojik çeşitlilik, stratejik bir güç durumuna gelmektedir. Biyolojik kaynaklar; Yabani canlı bireyler, bunların üreme materyalleri (yumru, tohum, yumurta vb.), Yabani canlılara ait doku, kan, kürk, boynuz, tırnak, kıl, yaprak, dal, kök gibi çeşitli parçalardan oluşmaktadır.
Biyokaçakçılık vakaları özellikle Doğu Karadeniz, Güney Doğu ve Doğu Anadolu ile Akdeniz Bölgesi’nde yoğunlaşmaktadır. İlimiz ise orman, su, step ve dağ ekosistemlerini bünyesinde barındırmasından dolayı biyokaçakçılığa maruz kalacak iller arasında bulunmaktadır. Özellikle turist olarak ülkemize gelen biyokaçakcılar doğa turlarına katılarak topladıkları türleri Avrupa’da veya Amerika gibi diğer ülkelerde bu işle ilgilenen, bu işlere para verebilecek kişilere ticaretini yapmaktadırlar. Ülkemizde son 4 yılda meydana gelen 52 biyokaçakçılık vakasında en çok kelebekler, böcek türleri, bitkiler, sürüngenler, kurbağalar ve salyangozlar yurt dışına kaçırılmak istenmiştir.” Son yıllarda halkın misafirperverliğinden yararlanan biyokaçakçıların bu işe köylüleri de alet etmeye başladıklarını vurgulayan Mahmut Temel, biyokaçakcılıkla mücadelenin en etkili yolunun insanları bilinçlendirmek olduğunu söyledi. Bu kapsamda il genelinde pilot köy olarak seçilen Konaklı, Figani, Başpınar, Gecek, Güvercinlik, Çampınar, İncesu, Arifegazili, Kemallı ve Yeniyapan köylerinde bilgilendirme toplantıları yapıldığını bildiren Mahmut Temel, biyokaçakçılığa tanık olan yurttaşların zaman kaybetmeden 156 Jandarma İhbar Hattı ya da Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü’nün 0364 2243431 numaralı telefonunu aramalarını istedi.
Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.