Son Güncelleme: 12 Eylül 2024 19:25 Ahlatcı Rafineri bünyesinde oluşturulan ve İl Milli Eğitim Müdürlüğüne tahsis edilen bina, Ahlatcı Kuyumculuk Mesleki Eğitim Merkezi olarak hizmet verecek. Vali Dağlı, Valilik Toplantı Salonu’ndaki protokol imza töreninde, Çorum‘daki ilk mesleki eğitim merkezinin bugün açıldığını söyledi. Ahlatcı Kuyumculuk Mesleki Eğitim Merkezi’nden beklentinin büyük olduğunu belirten Dağlı, “Çocuklarımız burada sanayinin içinde haftada 4 gün mesleki eğitim alacak. Olması gereken eğitim modeline kavuşmuş olacaklar. Burada aldıkları eğitimi 4 yıl sonra aynı yerde çalışmak suretiyle de devam ettirecekler. Kendilerini geliştirmeye devam edecekler.” dedi. Merkezde eğitim görecek çocukların belirlendiğini dile getiren Dağlı, gerekli hazırlıkların İl Milli Eğitim Müdürlüğünce tamamlandığını ifade etti.
Bu eğitim modelini kentteki diğer iş insanlarının da katılımıyla yaygınlaştırmayı hedeflediklerini söyleyen Dağlı, ilk çalışmayı tamamlamasından ötürü Ahlatcı Holding’e teşekkür etti. İş insanı Ahmet Ahlatcı da merkezde hem sektördeki ara eleman ihtiyacını karşılayacaklarını, hem de zanaatkarlığı tekrar gün ışığına çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi. Kuyumculuğun 5 bin yıllık geçmişi bulunduğunu, Anadolu’nun en eski mesleklerinden olduğunu ifade eden Ahlatcı, mesleğin, ürünlere rağbetin azalması ve fabrikasyon üretimin yaygınlaşmasından ötürü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını söyledi. Bu nedenle Ahlatcı Kuyumculuk Mesleki Eğitim Merkezini önemsediğini ifade eden Ahlatcı, “Bu anlamlı projeyi, tarihimizin izlerini geleceğe taşımak ve bu köklü zanaatı, modern eğitimle buluşturmak adına önemli bir adım olarak görmekteyiz. Bu merkez, yalnızca bir eğitim yuvası değil, aynı zamanda gençlerimize istihdam güvencesi ve parlak bir gelecek sunan bir kapı olacaktır. Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle hayata geçirdiğimiz bu projeyle gençlerimiz, hem meslek lisesi diplomasını almaya hak kazanacak hem de kuyumculuk ve takı ustası olarak geniş bir yelpazede iş imkanları yakalama fırsatı elde edeceklerdir. Bu projenin en önemli katma değeri ve çıktısı ise kuyumculuk sektörünün nitelikli insan kaynağı kazanacak olmasıdır.” diye konuştu.
Merkezde eğitim alacak 100 erkek ve 50 kız öğrencinin mezuniyet sonrasında istihdam edileceğine ve pek çok ayrıcalığa sahip olacağına dikkati çeken Ahlatcı, şunları kaydetti: “Merkezimizde eğitim görecek 9-10 ve 11. sınıf öğrencilerine asgari ücretin üçte biri, 12’nci sınıf öğrencilerine asgari ücretin yarısı kadar öğrenim desteği sağlayacağız. Eğitimini başarıyla bitiren öğrencilerimize Kuyumculuk ve Takı Ustalığı Belgesi ile Meslek Lisesi Diploması vereceğiz. Yine mezuniyet sonrası Ahlatcı Metal Rafineride istihdam edilecek erkek çalışanlara bedelli askerlik ödemesi ve kadın çalışanlara da çeyiz desteği sağlayacağız.” Törende, ayrıca Ahlatcı Eğitim, Sağlık ve Yardımlaşma Vakfı ile İl Müftülüğü arasında bir gençlik merkezinin ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik işbirliği protokolü imzalandı. Törene, İl Milli Eğitim Müdürü Cemil Çağlar ile Ahlatcı Holding yöneticileri katıldı. (AA)
Mevcutta olan bir şeyi ilk defa ÇORUM\′a ilk defa getiriyormuş gibi haber yapılmış. 3308 sayılı kanun gereği çıraklık eğitim alan öğrencilere %30-%50 ücreti önce iletme öğrenciye ödüyor. Bir ay sonra da Devlet desteği olarak MEB\′den ödediği paranın tamamını geri alıyor. Sigortası da MEB (Mesleki eğitim merkezleri) tarafından ödeniyor. Kısaca verirsenşz yenek ve servis harici cebinizden 5 kuruş çıkmıyor. Ben bunu bedava işçi olarak tanımlıyorum. İşletmeler zaten 4 yıl kahrını çekip yetiştirdiği usta olan kişiyi kendisi yetiştirdiği ve huyunu husunu bildiği içinişletmesinde devam ettirmeye gayret edecektir. Aksi halde İşveren, İşçi veya okul herhangi olumsuzlukla sözleşmeyi fesih hakkına sahip.