Son Güncelleme: 28 Aralık 2014 21:26
Çorum’da Sarıkamış Harekatı’nın 100. yılı nedeniyle Ülkü Ocakları tarafından yürüyüş düzenlendi…
Hürriyet Meydanı’nda toplanan grup, “Vatan sana canım feda. Ne mutlu Türküm diyene. Şehitler ölmez vatan bölünmez” şeklinde sloganlar atarak yürüyüşe geçti. Türk bayrağı açan grup yaklaşık 3 kilometre yürüyerek Çorum Şehitliği’ne ulaştı. Burada şehitler için dua eden grup, daha sonra dağıldı.
SARIKAMIŞ HÜZÜNLÜ FAKAT ONURLU
Ülkü Ocakları Çorum İl Başkanı Ahmet Hattab İmal, “Türk tarihinin hüzünlü fakat onurlu sahifelerinden birini teşkil eden Sarıkamış Harekatı’nın 100. Yıl dönümünü idrak ediyoruz” dedi. İmal, açıklamasında şunları kaydetti: “Sarıkamış Harekâtı’nın gerçekleştirildiği 1914 yılı, Türk Devleti’nin tarih önünde düştüğü en acı manzaraların yaşandığı yıllardan biridir. Osmanlı Devleti, her açıdan kuşatılmış, yorgun ve bitkin düşmüş, vatansever bazı insanların fedakârlıkları ile hayatta kalma ve var olma mücadelesi vermektedir. İşte bu yıllarda, Enver Paşa’nın Rus işgali altındaki Kars, Ardahan ve Sarıkamış’ı kurtarma; olası bir Rus saldırısını önleme ve Kafkas ile Orta Asya Türk illeriyle fiziksel bağlantıyı kurma amacıyla planladığı Sarıkamış Harekâtı, acıdır ki maddi bir zaferle taçlanmamıştır. Askeri otoriterlerin akıllıca fakat riskli bir plan olduğu noktasında hemfikir olduğu harekât planı, ordu ve kış şartlarının da etkisiyle harekâtın başarısız olması sonucu akamete uğramıştır. Kamuoyuna konu ile ilgili görüş beyan edenlerin bazıları, harekâtın bir macera olduğu, aceleci davranıldığı, taktik ve stratejik planlamalarda yanlışlıklar yapıldığı, komuta kademesinin şahsi hırslarının mağlubiyetin gerekçesi olduğu düşüncesindedir. Bu görüşler, özellikle Rus kaynaklı 90.000 bin askerimizin şehit olduğu yalanıyla birleşince, bir kamuoyu algısının oluşturulmaya çalışıldığı anlaşılmaktadır. Tarihi belge niteliğindeki tüm kaynaklar incelendiğinde ise, şehit sayımızın 20.000 ila 25.000 arasında olduğu anlaşılmaktadır.
Sarıkamış Harekâtı, objektif ve bilimsel bir bakış açısı ile askeri ve siyasi bilimler ışığında incelenebilir, hatta incelenmelidir. Ancak Sarıkamış’ta şehit düşen Mehmetçiklerimizin ve Türkistan Şehidi Enver Paşa’nın aziz hatıraları katiyen incitilmemelidir. Özellikle; Türk-İslam davası güdülerek girişilen tüm mücadelelerin benzer akıbetle sonuçlanacağı ve milleti maceraya sürükleyeceği mealindeki ifadeler, bizler tarafından iyi niyetten uzak bir yaklaşım olarak kabul edilecektir.
Sarıkamış, maddi anlamda bir askeri mağlubiyet olarak görülse de, Türklük adlı mübarek kitabın şanlı bir sahifesini oluşturmaktadır. Sarıkamış’ta binlerce Mehmet, başlarında kumandanları olduğu hâlde çetin bir mücadeleye girişmiş fakat Cenabı Allah’ın takdiri onlara maddi zaferi görmeyi nasip etmemiştir. Askerlerimiz harekâtta ve kumandanları Enver Paşa Türkistan’da, şehit olarak ebedi zaferle nurlanmışlardır.
Sonuç olarak, ifade etmek gerekir ki;
Sarıkamış, kökü binlerce yıl ötesine uzanan yüksek Türk ruhunun ve seciyesinin 1914 yılındaki tezahürüdür.
Sarıkamış, manevi tesiri İstiklal Harbi’ne kadar uzanan kutlu bir direniştir.
Sarıkamış, Türk-İslam Sevdamızın ve Turan Ülkümüzün kararlılık sembolüdür.
100. Yıldönümü vesilesiyle, Sarıkamış Harekatı’nda şehit düşen Mehmetçiklerimizin ve kumandanlarının aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyoruz; şehitlerimize Cenabı Allah’tan rahmet diliyor ve nice Fatiha’ların kendilerine ulaşacağına inanıyoruz.”