Son Güncelleme: 10 Mayıs 2014 09:40 Çorum’daki köylerde bulunan 995 ilkokuldan 271 tanesinde eğitim ve öğretime devam edildiği, geriye kalan 724 ilkokulun ise eğitim ve öğretime kapalı olduğu bildirildi.
İl Genel Meclisi Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu, Çorum’un köylerinde bulunan okulların durumu hakkında bir rapor hazırladı.
Halil İbrahim Kaya başkanlığında düzenlenen Mayıs ayı son toplantısında okulların son durumu hakkında Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu tarafından hazırlanan rapor meclis üyelerinin bilgisine sunuldu.
Komisyon raporunu okuyan İl Genel Meclisi Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu Başkanı Süleyman Şener, Çorum’un köylerinde bulunan 995 ilkokuldan 271 tanesinin eğitim öğretime devam ettiğini, bunların 724’ün ise kapalı durumda olduğunu söyledi.
Şener, kapalı olan 724’ün okulun bina ve arsalarının boş kalarak bakımsız ve korumasız kalmaması için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 323 tanesinin köy hizmetlerinde kullanmak üzere köy muhtarlıklarına ve diğer resmi kurumlara tahsis edildiğini kaydetti. Diğer geriye kalan 402 okulun ise bakımsız ve kendi haline terk edilmiş durumda olduğunu belirten Şener, şöyle dedi:
“Alacahöyük İmat Mahallesi Merkez Çalkışla köyü okul ve lojmanı Kuran Kursu olarak müftülüklere, İskilip Yalakçayı, Aşağıkarlık, Yukarıkarlık, Merkez Sakarya Mahallesi Uludere İlkokulu ve lojmanı, İskilip Sekisaldere köyü, Yandoğan köyü, Dağkıyısı köyü okul ve lojmanları sosyal ve kültürel hizmetlerde kullanılmak üzere İskilip Öğretmenevi ve ASO Müdürlüğü’ne, Sungurlu Yörüklü Beldesi iki derslikli okul ve lojmanı kazı çalışması ekiplerinin barınma ve kullanmaları amacıyla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne, Merkez Şekerbey Köyü okul ve lojmanı, Merkez Acıpınar köyü ilkokulu ve lojmanı sağlık evi ve lojmanı olarak kullanılmak üzere Okul İçi Beden Eğitimi Spor ve İzcilik Daire Başkanlığına, Alaca Özkan İlkokulu Anaokulu olarak kullanılmak üzere Okul Öncesi Eğitim Genel Müdürlüğü’ne, 305 adedi ise köy hizmetlerinde kullanılmak üzere köy muhtarlıklarına tahsis edilmiştir.”
Kapalı okulların bina ve arsalarının köy muhtarlarına kiraya verilerek değerlendirilebileceğini ifade eden Şener, “Bu okullarımız ve lojmanları hiçbir kuruma tahsis edilememiş dolayısıyla bakımsız ve ilgisiz kalmış bunların çoğunun pencere ve kapıları kırılmış, çatıları akmış, bahçeleri ot ve çalılıklarla kaplanmış metruk haldedirler. MEB bu okulların satışı ile ilgili bir genelge yayınlayarak satışlarının yapılamayacağını belirtmiştir. Ancak kapalı okulların bina ve arsaları köy muhtarları kiraya vererek değerlendirebilirler. Elde edilen gelirler Milli Eğitim Müdürlüğünce kullanılabilir.
Öğrenci azlığı sebebiyle kapatılan okullarımızda, özellikle hiçbir kuruma tahsis edilmemiş kendi haline bırakılmış okullarımızın, İl Genel Meclisi üyelerimizin bölgelerinde muhtarlarla yaptıkları çeşitli toplantılarda muhtarları bu okulların köy hizmetlerinde kullanılmak üzere tahsisini istemeleri konusunda teşvik etmeleri ve yukarıda belirtildiği gibi küçük onarım gerektiren durumlarda İl Özel İdaresi’nin ve meclisimizin kendilerine yardımcı olacağını belirtmeleri bu konuda kaymakamlarımız Milli Eğitim Müdürlerimiz ve muhtarlarımız bir araya gelerek bu okulların harabe olmalarını ve yıkılmalarını önlemek, faydalı hale getirmek için neler yapılabileceği konusunda gayret gösterilmesi komisyonumuzca uygun görülmektedir” şeklinde açıklamada bulundu.
Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.