Son Güncelleme: 24 Haziran 2015 12:57
İskilip Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından yürütülen “Alternatif Enerji Sistemleri” isimli Avrupa Birliği projesi Almanya’da uygulanmaya başlandı. Proje kapsamında Almanya’nın Mainheim şehrine giden İskilip Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden 7 Teknik Öğretmen, Gazi Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulundan 7 akademisyen ve bir özel sektör temsilcisi mühendis yenilenebilir enerji konusunda yenilikleri görmek ve incelemek üzere Handswerkanma(HWK) meslek okulunda fotovoltaik sistemler, elektrikli ve hibrit araçlar konusunda incelemelerde bulundular.
HWK’nın yürütmüş olduğu yenilenebilir enerji konusunda kurum yöneticisi Christian Heinz yaptıkları çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi. “Kurumumuz hem kendi elektrik ihtiyacını karşılamak hem de bu alanda eğitimler vermek için 100 KWp’lik bir sistem kurmuştur. Buradan üretilen elektrik kurumun bütün ihtiyacını karşılamaktadır. Almanya’da enerji tüketimin %26,2’si alternatif enerji kaynaklarından karşılanmaktadır. Bu rakam Almanya’nın 2023 yılı hedefleriydi. Devletin vermiş olduğu desteklerle bu hedeflere şimdiden ulaşmış bulunmaktayız. Okulumuzda elektrikli ve hibrit araçlar üzerine eğitimler verilmektedir. Bu eğitimler verilmeden önce araba firmaları ürettikleri elektrikli ve hibrit araçları okula bağışlamaktadır. Okulda bulunan meslek öğretmenleri araba fabrikalarına giderek orada elektrikli ve hibrit araçlar üzerine eğitimler almaktadır. Eğitimlerini tamamlayan öğretmenler okulda öğrencilere bunlar üzerinde uygulama eğitimleri gerçekleştirmektedir. Elektrikli araçların şarj üniteleri güneş panellerinden elde edilen elektrik ile şarj olan aküler ile sağlanmaktadır.” dedi.
Proje katılımcıları daha sonra okulun yapmış olduğu fotovoltaik sistemleri, elektrikli araçları, hibrit araçları ve bu araçların şarj üniteleri üzerine inceleme yaptılar. Daha sonra Çorum’dan giden öğretmenler elektrikli araçlarla test sürüşü yaptılar.
Gerçekleştirilen teknik gezi hakkında proje koordinatörü Bayram Gökbulut şunları söyledi; “Almanya nükleer santralleri kapatmak için ev kullanıcılarına büyük bir destek vermekte, vergi indirimi sağlamakta ve kullanıcılara uzun vadeli ucuz krediler vermekte. Bu sayede büyük bir gelişme kaydederek yıllık enerji ihtiyacının %26’sını yenilenebilir enerjiden karşılamaktadır. HWK’da yaptığımız incelemelerde gördük ki bu konuda hem devlet hemde özel sektör büyük bir destek sağlamakta. Yeni çıkan hibrit araba modellerinin sıfır hiç kullanılmamış olanlarını okullara eğitim amaçlı göndermekte ve öğretmenleride bu konuda eğitmektedir. Ülkede bütün aşamada yenilenebilir enerjiye destek tamdır. Bizlerde meslek liseleri olarak burada üzerimize düşen görevi yerine getirmemiz, bu alanda gelişmeleri takip ederek öğrencilerimize kazandırmalıyız. Ben buradan bizleri kurumlarına kabul eden ve konu hakkında bilgilendirmelerde bulunan kurum yöneticisi Christian Heinz’a çok teşekkür ediyorum.”
Projeye İskilip Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden Mithat Ataş, Bayram Gökbulut, Mustafa Kelsaka, Sinan Halıcı, Murat Aktürk, Hacı Recep Seyis, Bekir Kaya’dan oluşan 7 teknik öğretmen ile proje ortağı Gazi Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulun’dan Doç Dr. Abdulmecit Güldaş, Doç. Dr. İbrahim Sefa, Doç. Dr. Onuralp Uluer, Yrd. Doç. Orhan Kaplan, Öğrt. Görv. Özcan Ayyıldız, Öğr. Gör. Dr. Şaban Özdemir, Öğr. Gör. Dr. Ahmet Mavi olmak üzere 7 akademisyen ve bir özel sektörden MCC firmasından Elektrik-Elektronik Mühendisi Murat Ali Işık katıldı.