Son Güncelleme: 12 Nisan 2014 10:38
“Okullar Hayat Bulsun” projesi kapsamında Çorum İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Mustafa Kemal Ortaokulu işbirliği ile, “21. Yüzyılda Türkiye Vizyonu ve Eğitim” konulu konferans düzenlendi.
Konferansa Çorum Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük, Milli Eğitim Şube Müdürleri, okul yöneticileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Konferanstan önce Mustafa Kemal Ortaokulu öğrenci veliler tarafından yapılan 71 adet ve öğrencileri tarafından yapılan 93 adet resimlerin sergisi Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük ve Prof. Dr. Servet Özdemir tarafından kurdelesi kesilerek açıldı.
Açılış konuşmasını yapan Mustafa Kemal Ortaokulu Müdürü Kadir Yurttutar, ”21.yüz yılda hızla değişen teknoloji, değişen çevre koşulları, artan bilgi düzeyi, okullarda yeni eğitim ve yönetim anlayışı ve uygulamalarının çıkmasına neden olmaktadır. Değişen dünya öğretmenler için yeni liderlik yaklaşımını gerekli kılmakta ve okullar değişime ayak uydurabilmek için bu donanımlara sahip lider öğretmenlere ihtiyaç duyulmaktadır” dedi. Geçmişte en önemli öğretmen rolünün öğreticilik olarak kabul edildiğinin söyleyen Yurttutar, günümüzde ise öğretim yerini “öğrenmeye bıraktığını, okullar, öğrencilerin, öğretmenlerin, okul yöneticilerinin ve velilerin içinde bulundukları, toplumla birlikte öğrendikleri yerler olmak durumunda olduğunu söyledi.
Daha sonra ise, Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim ve Öğretim eski Genel Müdürü Prof. Dr. Servet Özdemir, tecrübelerini ve düşüncelerini katılımcılarla paylaştı.
Çorum Devlet Tiyatroları Salonu’nda düzenlenen seminerde konuşan Prof. Dr. Servet Özdemir, son zamanlar yeniden Türk eğitim sisteminde değişime ve yenileşmeye gidildiğini bildirdi. Prof. Dr. Özdemir, “Öncelikle kendimize birkaç soru sormamız lazım. Yapılan bu değişiklikler, ihtiyacımız yönünde mi? 19′uncu yüzyılın sistemi ve 20′nci yüzyılın sistemi, 21′nci yüzyılın ihtiyacını karşılıyor mu? Dünyada ekonomide 17′nci sırada olan bir ülke neden eğitimde geride? Bu soruların cevaplarını bulmamız ve eğitim sistemimizi ona göre düzenlememiz gerekiyor” diye konuştu.
Eğitimin amacının, kişileri (öğrencileri) birbirine benzetmek olmadığını, farklılaştırmak olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özdemir, “Ailede başlayan ve ölüme kadar devam eden bir öğrenmeden bahsediyoruz. Eğitimdeki felsefemiz de değişti artık. Eğitim yerine öğrenme diyoruz. Bütün öğrencilere aynı sistemde, aynı kitapla, aynı bilgilerle eğitim veriyoruz. Halbuki, eğitimin merkezine öğrenciyi almamız gerekiyor. Eğitimin merkezine öğrenciyi almak demek, öğrencinin her istediğini yapmak ya da öğrencinin canı istediği zaman öğretmek değil, o öğrencinin ne gibi bir bilgiye, öğrenmeye ihtiyacı varsa onu belirleyip vermektir. Burada okul idarecilerinin liderlik vasfı ortaya çıkıyor. Şimdiye kadar Milli Eğitim Bakanlığı İl Milli Eğitim Müdürlüklerine talimat gönderir, İl Müdürlükleri de okul yönetimine o talimatı gönderirdi. Bakanlık ne istiyorsa, ne emrediyorsa o yapılırdı. Ancak günümüzde okul idarecilerinin lider olması gerekir. Liderlik, alışılmışın dışında düşünmek, tek başına kalmayı göze almaktır” şeklinde konuştu.