Son Güncelleme: 26 Mayıs 2014 10:36
Gönül Elçileri İl Koordinasyon Ekibi Vali Sabri Başköy’ün eşi Fatma Başköy, eşliğinde engelli derneklerini ziyaret etti. İlk ziyaret Türkiye Sakatlar Derneği Çorum Şube Başkanlığına yapıldı. Başkan Yusuf Hoşnut tarafından karşılanan Fatma Başköy,ilimizdeki engellilerin mevcut durumu, sorunları, bu zamana kadar yapılan çalışmalar ve bundan sonra yapılabilecekler konuşuldu. Türkiye Sakatlar Derneğinin Çorum Şubesinin 1972 yılında faaliyete geçmiş ve Ülkemizin sosyal yapısı itibarı ile dernek kuruluşunda bu güne ihtiyaç sahibi üyelerine ortez, protez, koltuk değneği, tekerlekli motorlu ve motorsuz sandalye, maddi manevi yardımlar, gıda ve giyecek yardımı, okuyan sakat öğrenciye karşılıksız burs yardımı, tedavi-ameliyat ve medikal yardımlar yapıldığını belirten başkan. Dernek kuruluşundan bu güne sakat hakları konusunda yerel yönetimler yasası, eğitim yasası, iş yasası, emeklilik yasası, vergi indirim yasası, 2022 sayılı yasa, yürürlükte olan tüm yasalar konusunda birçok çalışmalar yapılmaktadır dedi.
Yusuf Hoşnut, Tüm toplumu bilinçlendirmek ve kamuoyunu bilgilendirmek maksadıyla hizmeti tüm ülkede yaygınlaştırmak amacıyla ülke genelinde 65 şube kurarak faaliyetlerine her geçen gün yenilikler katmaktadır. 1991 yılında Sevgi Çemberi isimli aylık bir yayın organı çıkararak sakatların sorunlarını ve anayasal haklarının takipçisi olmuştur. Sakat hakları konusunda sürekli gündemin takipçisi olmuştur dedi.
Hoşnut, ilimiz idarecilerinin kısaca Devletimizin engellilere yönelik son yıllardaki iyileştirmelerinin fevkalade olduğunu ve bunun kendileri için umut verici olduğunu ifade ettiler. Devletin her daim yanlarında olmasından hep güven duyduklarını bu bağlamda vali Sabri Başköy ve Fatma Başköy’ün toplumun tüm kesimlerine özellikle de dezavantajlı kesimlere yönelik çalışmalarını takdirle takip ettiklerini ve bundan memnuniyet duyduklarını, bugün de bunun güzel bir örneğini sergilediklerini ifade etti.
Fatma Başköy, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Türkiye geneli engelli veri tabanı oluşturma çalışmasının Çorum İlinde de süratle tamamlanmasının ilimizdeki tüm engellilere ulaşabilme açısından çok önemli olduğunu, konuyu takip ettiklerini ve tüm engelli bireylerimizin sorunlarını çözme noktasında yanlarında olduklarını belirtti. Altı Nokta Körler Derneği Çorum Şubesine yapıldı. Fatma Başköy, Dernek Başkanı Kürşat A. Ahıskalı tarafından giriş kapısında BRAİL alfabesiyle yazılmış “HOŞGELDİNİZ, Çorum Valisinin sevgili eşi Sayın Fatma Başköy, Derneğimizi ziyaretinizden dolayı teşekkür ederiz. Altı Nokta Körler Derneği Yönetimi-Sevgilerimizle.” yazısıyla karşılandı.
Altı Nokta Körler Derneği görme engellilerin kendine yeterli, üretken ve toplumla kaynaşabilen bireyler olarak yetişmelerini sağlamak, sosyal, eğitsel, kültürel ve mesleki sorunlarına çözüm yolları üretmek amacıyla 1950 yılında kurulmuş köklü bir dernektir. Kurucu başkanı kendisi de görme engelli olan Doç. Dr. Mithat Enç’ tir. 1958 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla, “Kamu Yararına” statüsünü kazanmıştır.
Üyelerinin ve yöneticilerinin tamamı görme engelli olan dernek, Türkiye Körler Federasyonu’nun etkin bir üyesi olup, Avrupa Körler Birliği ve Dünya Körler Birliği ile sıcak ilişkiler içindedir.
31 ilde şubesi bulunan dernek, 1996 yılında da Çorum İlinde faaliyete başlamıştır. Altı Nokta Körler Derneği 6.500 civarında görme engelli üyeye sahiptir. Bugüne kadar başta eğitim ve istihdam olmak üzere görme engellilere yönelik birçok sosyal ve kültürel projeye imza atmıştır.
Altı Nokta Körler Derneği; görme engelli vatandaşlarımızın kendine yeterli ve üretken birey olarak toplumla bütünleşmelerini, kendisine, ailesine ve ülkesine yararlı birey olarak yetişmelerini sağlamak amacıyla şubesi bulunan tüm illerde halk eğitim merkezleriyle işbirliği halinde mesleki eğitim kursları, günlük yaşam becerileri kazandırma eğitimleri, üniversite sınavlarına hazırlık kursları, seminer, panel, çalıştay gibi yararlı faaliyetler düzenlemekte olup, sağlayabildiği destek ve kaynaklar ölçüsünde bu hizmetlerini sürdürmektedir. Tek amacı engellilerin başı dik, insanca ve onurlu bir yaşam standardına ulaşmalarına, diğer insanlarla eşit hak ve sorumluluklara sahip olmalarına katkıda bulunmaktır.
İlimizde şu anda İstiklal İlkokulunda (1, 2, 3, 4. Sınıfta) ilk kurulduğunda 6 görme engelli öğrenci olduğu şimdi ise 1 kaynaştırma öğrencisi olduğu belirtilmiştir. Çok samimi ortamda geçen ziyarette dernek yetkilileri Hanımefendiden Valilik, Belediye ve Üniversite işbirliği ile ortak kullanım için Brail printer talep etmişlerdir. 6 nokta Brail Alfabesinin simgesi 6 ciltlik Kuran-ı Kerimin Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Brail Alfabesiyle Türkçeye çevrilmiş hali Sayın Hanımefendiye gösterilmiştir.
Üçüncü ziyaret Özel Eğitime Muhtaç Spastik, Zihinsel Engelli Çocukları Koruma Derneğine yapıldı. Dernek Başkanı Dr. Neslihan Hüsüloğulları tarafından karşılanan Fatma Başköy, derneğin faaliyetleriyle alakalı olarak bilgi aldı. Dernek Çorum İlinde 1998 yılında kurulmuş olup, 33 üyesi mevcuttur. Spastik ve zihinsel engelli gruba yönelik sosyal ve kültürel faaliyetlere destekte bulunmak, Çorum İlinde farkındalığı artırmak amaçlarıdır. Şu ana kadar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Ulusal Ajans’tan projeler yaparak ilimizde uygulanmasını sağlamışlardır. Her yıl iki grup halinde denize gidemeyen ailelerimizi sahil şehirlerinde tatile götürdüklerini, özellikle Devlet okulları ile irtibatlı çalışıp projeler üreterek maddi ve manevi anlamda bu gruptaki ailelerimize destek olduklarını ifade etmişlerdir. Dernek Başkanı Dr. Neslihan Hüsüloğulları, Başköy’ün İlimizdeki tüm dezavantajlı kesime yönelik ilgi ve çalışmalarından çok memnun olduklarını ve bundan büyük bir güç aldıklarını ifade ile ve tüm halkımızdan da duyarlılık beklediklerini vurguladı.
Tüm derneklere yapılan ziyaretlerde ortak beyan toplumun duyarlılığı ve farkındalığın artırılması talebidir.