ÇORUM TİME

GÖNÜL ELÇİLERİNDEN KÜLTÜR MERKEZİNE ZİYARET

GÖNÜL ELÇİLERİNDEN KÜLTÜR MERKEZİNE ZİYARET
Çorum Time Haber Hattı 333 01 20( [email protected] )
28 Mayıs 2014 - 9:21

Son Güncelleme: 28 Mayıs 2014 09:21 10

11

12

13

14

15

16

17

18Gönül Elçileri Çorum İl Koordinasyon Ekibi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Gönül Elçileri Projesinin 2. ayağını oluşturan “Kadın ve Güçlenme” alt bileşeninin “Kadınlar İçin Mesleki Eğitim Projesinin” tanıtım ve destek çalışmalarını sürdürüyor.
Gönül Elçileri Çorum İl Koordinatörü, Vali Sabri Başköy’ün eşi Fatma Başköy, beraberinde Kız Meslek Lisesi Müdür Baş Yardımcısı Özlem Zeren ile birlikte Çorum Belediyesi Kadın Kültür ve Sanat Merkezi’ni ziyaret etti.
Fatma Başköy’e Kadın Kültür ve Sanat Merkezi Müdürü Nuran Hakyemez tarafından merkezin faaliyetleri hakkında genel bilgiler verildi ve tanıtım yapıldı.
Nuran Hakyemez, merkezin çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri verdi:
“KADINLAR, KÜLTÜREL VE SANATSAL FAALİYETLERİN İÇİNE ÇEKİLDİ”
“Çorum Belediyesi Kadın Kültür ve Sanat Merkezi 17 Mart 2011 tarihinde Çorum’un kültür varlığı olan tarihi Veli Paşa Konağı’nda hizmete girmiştir.
2011-2012 yıllarında 36 branşta kurs açılmıştır ve 1290 kayıtlı kursiyeri vardır.
2013-2014 yılında 22 branşta kurs açılmıştır ve 1650 kayıtlı kursiyer vardır.
Toplamda 45 branşta 2940 kayıtlı kursiyere hizmet vermiştir.
2014 Mart ayı içerisinde 4 merkezimiz daha açılmıştır.
Akkent Kadın Kültür ve Sanat Merkezi’nde 5 branşta 287 kursiyer hizmet almaya başlamıştır.
İkbal Kadın Kültür ve Sanat Merkezi’nde 8 branşta 518 kursiyer hizmet almaya başlamıştır.
Bahçelievler Kadın Kültür ve Sanat Merkezi’nde 5 branşta 434 kursiyer hizmet almaya başlamıştır.
Mimar Sinan Kadın Kültür ve Sanat Merkezi’nde 8 branşta 388 kursiyer hizmet almaya başlamıştır.
Kadınlarımızı şehrimizin sosyal hayatında aktif hale getirmek, onları edilgen bir unsur olmaktan çıkarıp toplumda daha etken bir unsur olmasına yardımcı olmak, günlük hayatın yoğunluğundan ve monotonluğundan çıkarıp huzur içinde temiz bir nefes alabilecekleri bir ortam oluşturmaktadır.
Merkezimizde Çorumlu kadınlarımıza çeşitli alanlarda kurs hizmeti verilmekte, bunun yanı sıra sosyal aktiviteler yapılmaktadır.
Amacımız; Çorumlu kadınlarımızın kendilerini geliştirebilmelerini, kendilerine olan güvenlerinin artmasını, yeteneklerinin farkına varmalarını sağlamak ve onlara iyi, kaliteli bir hizmet verebilmektir.”
Daha sonra kurslara geçilerek kurs öğretmenlerinden kurslarıyla ilgili teknik ve pratik bilgiler alındı. Yapılan eserler incelendi, kursiyerlerle sohbet edildi.
Fatma Başköy, Kadınlar İçin Mesleki Eğitim Projesinin kadınlara getireceği toplam faydadan söz ederek; temel göstergelerde eğitim ve kadınlarla ilgili genel bilgiler verdi.
Fatma Başköy, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
KADINLARA FIRSAT EŞİTLİĞİ
“Modern toplumun en önemli gereklerinden biri olan eğitim, üretken ve kaliteli bir yaşamın önkoşuludur. Günümüzde dünyada yaşanan hızlı değişim ve gelişme süreci, toplumsal değişim ve dönüşümlere duyulan ihtiyacı artırmakta, dünyadaki bu değişim ve gelişmeleri izleyerek uyum sağlamak ve yönlendirmek toplumların geleceğe yönelik önemli hedefleri arasında yer almaktadır. Belirlenen hedeflere ulaşmada anahtar kavram eğitimdir. Bu nedenle günümüzde bir toplumun bireylerine vereceği eğitimin niteliği ve etkinliğinin artırılması, toplumun tüm kesimlerini içine alması büyük önem taşımaktadır.
Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi (CEDAW) gibi onayladığı uluslararası sözleşmelerle eğitim hususunda politikalar geliştirmeyi, yasal düzenlemeler yapmayı, bu yasaları uygulamaya geçirmeyi ve kadın okuryazarlığını % 100 olarak gerçekleştirmeyi taahhüt etmiştir.
CEDAW Sözleşmesi, eşit erişim ve eşit fırsat açısından en önemli uluslararası insan hakları belgelerinden biridir. “Eğitim Hakkı” başlığını taşıyan 10. madde taraf devletlere, eğitimde erkeklerle eşit haklara sahip olmalarını sağlamak için kadınlara karşı ayrımı önleyen bütün uygun önlemleri alma yükümlülüğü getirmektedir.
Anayasanın 42. maddesindeki “İlköğretim, kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve Devlet okullarında parasızdır” hükümleri ile ayrım yapılmaksızın herkes için teminat altına alınmıştır. Ayrıca Türkiye, 4. Dünya Kadın Konferansı sonucunda kabul edilen belgeleri (Pekin Deklarasyonu ve Eylem Planı) çekincesiz kabul etmiştir. Pekin Eylem Platformu kadının ilerlemesi ve güçlendirilmesi için öncelikle harekete geçilecek 12 kritik alan belirlemiştir. Bu kritik alanlardan birisi de “Kadın ve Eğitim”dir.
OKUMAZ-YAZMAZLIK
Türkiye’de okuma-yazma bilmeyenler nüfusun % 6’sını oluşturmakta olup kadınlarda bu oranın yüksek olduğu görülmektedir. Yıllar içinde okuryazarlık oranı sürekli artmasına rağmen henüz hedeflenen noktaya ulaşılamamıştır. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) 2011 yılı sonuçlarına göre 3.171.270 kişi okuma-yazma bilmemekte olup bunların 2.617.566’sını kadınlar oluşturmaktadır. Okuma yazma bilmeyen kadınların 2 milyonu 50 ve üzeri yaş grubundadır. 6-24 yaş grubunda ise okuma yazma bilmeyen 72 bin kadın bulunmaktadır.
YAYGIN EĞİTİM
Yaygın eğitim, örgün eğitimin yanında ve dışında, bilgi, beceri, meslek kazandırmaya ve bireysel ve toplumsal gelişmeyi sağlamaya yönelen tüm programlanmış eğitim etkinliklerini kapsar. Türkiye’de kadınları kapsayan yaygın eğitim etkinliklerinin çokluğu ve çeşitliliği dikkat çekicidir. MEB’in mesleki ve teknik eğitim veren okul/kurumları aracılığıyla gerçekleştirdiği yaygın eğitim etkinliklerine ek olarak pek çok sivil toplum örgütü gönüllü olarak kadınlara yönelik okuma yazma, beceri ve meslek edindirme kursları vermekte, belediyeler ücretsiz benzer kurslar düzenlemekte, GAP İdaresi Başkanlığının Çok Amaçlı Toplum Merkezleri (ÇATOM) ve Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı Toplum Merkezleri yine benzer faaliyetlerde bulunmaktadır.
MEB 2010/2011 öğretim yılı verilerine göre yaygın eğitim kapsamında açılan kurslarda eğitim gören 8.524.527 kursiyerin 4.379.869’unu (% 51,3) kadınlar oluşturmaktadır. Halk Eğitim Merkezlerinde açılan kurslardan faydalanan 3.588.355 kursiyerin % 61’ini; Mesleki Eğitim Merkezlerinde açılan kurslardan faydalanan 284.543 kursiyerin % 18’ini (TÜİK, 2009-2010); kız teknik öğretim okullarında açılan kurslardan faydalanan 52.549 kursiyerin ise % 90’ını (Kız Teknik Genel Müdürlüğü, 2010-2011) kadınlar oluşturmaktadır.”
Bu teknik açıklamanın akabinde, tüm hanımların tahsil durumları soruldu ve açık ortaokula gidebilecekleri, Halk Eğitim Merkezlerine yönlendirilmesi, Açık Lise ve Mesleki Açık Liseye gidebilecek durumda olanların da tespit edilerek Kız Meslek Lisesi Müdür Başyardımcısı Özlem Zeren tarafından konuyla ilgilenilmesi ve hanımların kayıtlarının yapılması hususunda istişarede bulunuldu.
Kadınlar, bu projeyi basından takip ettiklerini ve çok mutlu olduklarını, mutlaka kayıt yaptırmak istediklerini ifade ettiler. Hatta bazı hanımlar eşlerinin de bu projeye dahil edilip onların da bu imkandan yararlanmasını talep ettiler. Bu projenin sadece bu kurslarda eğitim alan hanımlarla sınırlı olmaması ve tanıdık eş-dost-akraba tüm bayanlara duyurulması konusunda söz alındı ve güzel bir ortamda yapılan ziyaret üretilen el emeklerinin görülmesiyle sona erdi.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

ÇORUM'UN EN BÜYÜK HABER SİTESİ