Son Güncelleme: 22 Ekim 2014 13:49 Çorum Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Seyitahmet Sancak, kış döneminde hava kirliliğine karşı bazı önlemler aldıklarını belirterek, kurallara uymayanların cezalandırılacağını açıkladı.
Sancak, Hava Kirliliği 1. Derecede Kirli İller arasında bulunan Çorum’da Ekim ayından itibaren hava kirliliğinin azaltılması ve bu kirlilikten kaynaklı solunum yolu hastalıklarının önlenmesine yönelik olarak Çorum Valiliği ve İl Müdürlüğü bünyesinde çalışmalar ve denetimlerin artırılacağını kaydetti.
Seyitahmet Sancak, açıklamasında alınan tedbirler hakkında; “2014-2015 kış dönemine girmek üzere kış hazırlıklarının yapılmasına yönelik uyarıların yapılması hemşerilerimizin ileride telafisi imkansız durumlarla karşılaşmaması, çevre ve insan sağlığını korumak üzere hava kirliliğinin yaşanmaması açısından alınması gereken önlemler aşağıda belirtilmektedir.
06.06.2008 tarih ve 26898 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliğine göre Hava Kirliliği Sınır Değerleri her yıl kademeli olarak azaltılmaktadır.
Bu nedenle 2013 yılında 250 mikrogram/metreküp olan kükürtdioksit (SO2) sınır değeri 2014 yılında 225 mikrogram/metreküp değerine, 2013 yılında 100 mikrogram/metreküp olan Partikül Madde sınır değeri 2014 yılında 90 mikrogram/metreküp değerine düşecektir.
Hava Kirliliği 1. Derecede Kirli İller arasında bulunan İlimizde Ekim 2014’den itibaren hava kirliliğinin azaltılması ve bu kirlilikten kaynaklı solunum yolu hastalıklarının önlenmesine yönelik olarak Valiliğimiz ve İl Müdürlüğümüz bünyesinde çalışmalar ve denetimler artırılacaktır.
Baca ve kazan temizlikleri, kalorifer tesisatları ile bakımları yapılmalı, kaloriferler mutlaka “Ateşçi Belgesi” olan kişilerce yakılmalıdır.
Bilindiği üzere ilimiz merkezinde doğalgaz bulunduğundan doğalgaz kullanımı ile doğalgaz olmayan bina ve konutlarda İlimiz Mahalli Çevre Kurulu tarafından izin verilen yakıtlar kullanılmalıdır.
Yanık yağ, lastik, kablo, boyalı odun, plastik, boyalı ürünlerin ısınma amacıyla yakılması kesinlikle yasak olup yakanlar hakkında 2872 sayılı Çevre Kanunu gereğince idari para cezası uygulanacaktır.
Dış ortam sıcaklığı (gece ve gündüz) 15 0C’nin altında olduğu günlerde soba ve kaloriferlerin yakılması, işyerlerinde, bina iç ortam sıcaklığı 18 0C, konutlarda ise 20 0C’den yukarı olmayacak şekilde ayarlanmalı, hastane, yatılı ve gündüzlü okullar, öğrenci yurtları, yaşlı ve güçsüz bakımevleri, kreşler, terminaller ve kolluk güçleri binalarında iç ortam sıcaklığı 20 0C’den yukarı olmayacak şekilde ayarlanmalıdır.
Isınma kaynaklı hava kirliliğine neden olanlara 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 20. Maddesinin (c) bendi gereği her bağımsız bölüm için 523,00 TL (Apartmanlarda daire sayısı X 523,00 TL) idari para cezası uygulanacaktır.
Araçlarının egzoz emisyon kontrollerini yaptırmayan araç sahiplerine 2872 sayılı Çevre Kanununun 20.maddesi gereğince; 875,00-TL idari para cezası uygulanacaktır.
Havası daha temiz ve daha sağlıklı bir ortamda yaşamak için hava kirliliği konusunda tüm vatandaşlarımızı daha duyarlı olmaya ve yukarıda belirtilen önlemleri almaya davet ediyorum.”
Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.