ÇORUM TİME

İLK YARDIM HERKESİN SORUMLULUĞUDUR

İLK YARDIM HERKESİN SORUMLULUĞUDUR
Çorum Time Haber Hattı 333 01 20( [email protected] )
13 Eylül 2014 - 9:59

Son Güncelleme: 13 Eylül 2014 09:59 ismail yücelİlk Yardım Günü nedeniyle basın açıklaması yapan İl Sağlık Müdürü Dr. İsmail Yücel, konunun önemine değinerek, ilk yardımın herkesin sorumluluğu olduğunu söyledi.
İl Sağlık Müdürlüğünce, Sağlık Bakanlığı talimatları doğrultusunda, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personellerin temel sağlık bilgilerinin arttırılması, ilkyardım bilgi ve becerilerinin öğretilmesi ve kazalara bağlı ölüm riskinin azaltılmasına yönelik olarak, Sağlık Bakanlığı Personeli ile asayiş ve kurtarma görevleri yapan İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, İtfaiye, Emniyet ve Jandarma personellerine ‘Sertifikalı Temel İlk yardım Eğitimleri’ verildiğini belirten Dr. Yücel, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bugüne kadar 109 personele Sertifikalı Temel İlkyardım Eğitimi verildiğini ve eğitimlerin düzenli olarak devam ettiğini kaydetti.
İlk yardım, herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun daha kötüye gitmesini önlemek amacıyla olay yerinde, tıbbi araç ve gereç aranmaksızın mevcut araç gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalardır. İlk yardım bu konuda eğitim almış herkesin olayın olduğu yerde bulabildiği malzemeleri kullanarak yaptığı hayat kurtarıcı müdahaledir.
Kaza yerinde ilk beş dakika içerisinde uygulanacak etkili bir ilk yardım ile ölümleri önlemek mümkündür.
Kaza ölümlerinin; %10’u ilk beş dakika içinde, %54’ü ilk yarım saat içinde meydana gelmektedir. Kaza yerinde ilk beş dakika içerisinde uygulanacak etkili bir ilkyardım ile ölümlerin yaklaşık yarısını önleme şansı vardır.
İLK YARDIMIN ÖNCELİKLİ AMAÇLARI NELERDİR?
Hayati tehlikeyi ortadan kaldırmak, yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesini sağlamak, hasta/yaralının durumunun kötüleşmesini önlemek, iyileşmeyi kolaylaştırmak.
Olay/kaza mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde telefon veya diğer kişiler aracılığı ile gerekli yardım kuruluşlarına bildirilmelidir. Türkiye’de ilkyardım gerektiren her durumda telefon iletişimleri, 112 acil telefon numarası üzerinden gerçekleştirilir.
112’NİN ARANMASI SIRASINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
Sakin olunmalı ya da sakin olan bir kişinin araması sağlanmalıdır.
112 Komuta Kontrol Merkezi (KKM) tarafından sorulan sorulara net bir şekilde cevap verilmelidir,
Kesin yer ve adres bilgileri verilirken, olayın olduğu yere yakın bir caddenin ya da çok bilinen bir yerin (okul, market, resmi kurum vb.) adı verilmelidir,
Hasta/yaralı sayısı ve durumu bildirilmelidir,
Eğer herhangi bir ilkyardım uygulaması yapıldıysa nasıl bir yardım verildiği belirtilmelidir,
112 hattında bilgi alan kişi, gerekli olan tüm bilgileri aldığını söyleyinceye kadar telefon kapatılmalıdır.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

ÇORUM'UN EN BÜYÜK HABER SİTESİ