Son Güncelleme: 1 Mart 2014 11:28
Çorum Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından düzenlenen ve Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim görevlisi Yrd.Doç.Dr.Mustafa Öcal’ın konuşmacı olduğu “100. yılında İmam Hatip Liseleri” Konulu Konferans Dil edebiyat Derneği Salonun’da yapıldı.
Konferansa Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük, KYK Müdürü Erol Kavuncu,AK Parti Merkez İlçe Başkan Yardımcısı Ayhan Boyraz,Anadolu İmam Hatip Müdürü Hüseyin Kır, Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Tahir Eşkil,Ensar Vakfı Çorum Şube Başkanı Halil İbrahim Aşğın’ın yanı sıra Okul Müdürleri ve çok sayıda öğrenciler katıldı.
Program; Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden İsmail Yumayak’ın Kuranı Kerim tilavetinin ardından,senaryosunu Yrd.Doç.Dr.Mustafa Öcal’ın yazdığı İmam hatip Liseleri konulu sinevizyon gösterisi ile başladı.
İmam Hatip Okulları olarak geçmiş dönemlerde içinden çıkılmaz çok zor şartlar yaşadıklarını söyleyen Anadolu İmam Hatip Müdürü Hüseyin Kır,”Elhamdülillah şimdi zor şartları aştık.Şimdi okullarımızda 2500 öğrencimiz var.Şimdi öğrencilerimizi yerleştirecek sınıf bulmakta zorlanıyoruz.Okullarımızda her yer cıvıl cıvıl,artık bahçelerimiz öğrenci kaynıyor.Okullarımızda sadece öğrencilerimiz artmadı buna paralel olarak başarılarımızda arttı.Tekwando,santranç ve Hentbol Çorum birinciliklerimiz ile Sanatsal,sportif alanlarda başarılarımızda söz ettirmeyi başardık. 100 fazla öğrencimizi Üniversiteye yerleştirerek akademik olarakta başarı elde ettik”dedi.
Konferansa konuşmacı olarak yer alan İlahiyet Fakültesi Öğretim görevlisi Yrd.Doç.Dr.Mustafa Öcal,Osmanlı Devleti’nin son dönemindeki iki medreseden biri ismen,diğeri programı itibarıyla İmam-hatip liselerinin ilk modellerini oluşturduğunu söyledi.
Öcal,”İmam-Hatip camiası kendi tarihi boyunca önlerine konulan her tür engele karşı bir asil duruş sergilemiş,kavga etmeden fikren mücadele ederek faaliyetlerini sürdürüp ayakta kalmayı başarmıştır.Öğrencisi,mezunu,mensupları ve sevenleri bir taraftan okullara karşı soğuk davranan ve her fırsatta önlerine engel çıkarmaya çalışanlarla mücadele ederken,diğer taraftan dini hayatımıza canlılık kazandırmayı,ülkemizin ilmi,sosyal-kültürel ve siyasi yapısına,fikir dünyasına damgalarını vurmayı da başarmışlardır”şeklinde konuştu.
İHL’den yetişen ilim adamlarının son yarım asırlık zaman diliminde sayısı on binlerle ifade edilebilecek kitap ve makale yayınladıklarını söyleyen Mustafa Öcal,İmam Hatip Liselerinin ününün Türkiye sınırlarını aşmıştır.Bu okullar çok sayıda ülke tarafından model olarak alınmakta,aynı isimle veya medrese vb.isimlerle benzerlerinin açıldığını söyledi.
Mustafa Öcal,”Sözlerimi daha fazla uzatmak istemiyorum.Bu vesile ile tüm İmam-hatip camiası adına;1951 yılında mevcut okullarımızın açılmasını gerçekleştiren Başbakan Adnan Menderes’i,Milli Eğitim Bakanı Tevfik İleri’yi minnet,şükran ve rahmetle anıyorum.Ayrıca 1962 yılında 7 İHO’nun açılmasına imza koyan Şevket Raşit Hatipoğlu ile bu okulların açılmasında katkısı olan bütün Başbakan ve Milli Eğitim Bakanlarımıza şükran borçlu olduğumuzu ifade etmek istiyorum”dedi.