Son Güncelleme: 12 Aralık 2013 20:13 Hayırsever işadamı Çorumlu hemşehrimiz Ömer Derindere’nin sahibi olduğu firma Derindere Otomotiv, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın teşviki ve TÜBİTAK’ın aracılığıyla başlatılan elektrikli araç projesinde birinci aşamayı geçerek, ikinci aşama için hazırlıklarını tamamladı…
ERDOĞAN’IN BABAYİĞİDİ ÇORUMLU ÇIKTI
“Yerli elektrikli araç üretimi” çağrısına başvuran ve ikinci aşamaya geçmek için çaba sarf eden Derindere Otomotiv, projelerinin ayrıntılarını TÜBİTAK’a sunmaya başladı. Hükümetin, aradığı yerli babayiğiti elektrikli otoda yaratmak amacıyla TÜBİTAK aracılığıyla başlattığı çalışma, daha somut bir hal alırken, Çorum’un babayiğidi Derindere Otomotiv’in de aralarında bulunduğu 10 proje, ayrıntılarıyla bu ay sonuna kadar TÜBİTAK’a sunulacak. Son değerlendirmede yüzde 100 Ar-Ge desteği alacak 4 proje bu sayede belirlenecek. Hatırlanacağı üzere Derindere, dönüşümünü yaptığı elektrikli araçları satışa çıkarmış ve tamamen kendi projesi olan özgün bir araç üzerinde de çalıştığını bildirmişti.Bunun dışında, söz konusu girişim içinde olmamalarına rağmen elektrikli araç konusunda ilerleme sağlayan üreticiler mevcut. Bunlar arasında elektrikli otobüs geliştiren Otokar, elektrikli Dobloprojesini hazır hale getirip prototip üreten Tofaş da var. Renault ise, halen elektrikli Renault Fluence’ı Bursa tesislerinde üretiyor.
KESİN KARAR BİRKAÇ AY İÇERİSİNDE ÇIKACAK
TÜBİTAK’ın yüzde 100 Ar-Ge desteği vereceği yerli elektrikli araç ve teknolojileri konusundaki çağrının ilk aşamasına 20 firma başvurmuş, bunun 10 tanesi temmuz ayında yapılan değerlendirmeden sonra elenmişti. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, başvuruların üniversite, kamu ve özelsektör kuruluşlarının oluşturduğu Proje Yürütücüsü Kuruluşları’nın (PYK) yanında Elektrikli Araç Üretici Kuruluşları’nın (AÜK) oluşturduğu konsorsiyumlarca yapıldığını açıklamıştı. İlk aşamada gelen projelerin 12’si otomobil, 3’ü hafif ticari ve 2 adedi de otobüstü. Buna göre, PYK’lartasarım, batarya, elektrikli motor ve araç kontrol sistemlerini geliştirmek için Ar-Ge yapacak, AÜK’ler ise bunları kullanarak yerli elektrikli aracı üretecek.Kalan ve ikinci aşamaya başvurmaya hak kazanan 10 proje, ayrıntılarıyla bu ay sonuna kadar TÜBİTAK’a sunulacak. Son değerlendirmede yüzde 100 Ar-Ge desteği alacak 4 proje belirlenecek. Desteklenecek projelerin en fazla 4 yıl içinde tamamlanması istenirken, bu süre sonunda prototip araçlar hazır hale getirilecek. TÜBİTAK, sahip olduğu fikri haklarını, aracın Türkiye’de üretilmesi durumunda üretici kuruluşa devredecek.Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, üretilecek söz konusu araçların ilk müşterisi olacak ve 5 yılda toplam 200 araç alacak.Bu araçların kamu alımlarında da yer almasına teşvikler etkinleştirilecek.