ÇORUM TİME

KAYBEDEN ESNAF VE DAR GELİRLİ VATANDAŞ OLDU

KAYBEDEN ESNAF VE DAR GELİRLİ VATANDAŞ OLDU
Çorum Time Haber Hattı 333 01 20( [email protected] )
31 Mayıs 2014 - 9:32

Son Güncelleme: 31 Mayıs 2014 09:32 mustafa-bulutEsnaf ve Sanatkarlar Derneği Çorum Şube Başkanı Mustafa Bulut, Merkez Bankasının yarım puanlık faiz indirimine ilişkin yaptığı basın açıklamasında, “Merkez Bankası ani bir kararla geçtiğimiz Ocak ayında faiz oranlarını 5 puan artırıp, şimdi yarım puan düşürerek adeta faiz lobisinin ekmeğine yağ sürmüştür” dedi.
Esder şube Başkan Bulut, Merkez Bankasının faiz politikalarına ilişkin “Dış ticarete konu olmayan malların üretimi, lüks konut inşa edilmesi, lüks lokanta, her yüz metrede bir lüks AVM yapılması, lüks oto kullanımı lobiye fayda sağlıyor ve merkez bankası yaptığı hamlelerle faiz lobisinin ekmeğine yağ sürüyor. Bu bilançonun faturasını esnaf, işçi, memur, emekli dul, yetim ve dar gelirli vatandaşımız ödüyor” şeklinde açkılamada bulundu.
Sıcak parayla bir ülkenin kalkınmasının mümkün olmadığını hatırlatan Bulut, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Yüksek faiz oranları lobinin ülkeye getirdiği sıcak parayı artırıyor. Sanılmasın ki bu sıcak paranın kimseye kuruş faydası olmaz. Eğer yüksek faizle kredi vermeye kalkarsanız ülkedeki özellikle iç sermaye, yerli sermaye üretim yapamaz. Eğer finansın maliyeti ucuzsa onun yatırım yapma şansı vardır. Ekonominin bel kemiği KOBİ’lerimiz yüksek faizlerle kullandığı krediyle yatırım yapması mümkün değil. Diğer ülkelere baktığımızda ABD’de faiz oranı bir. Japonya’da eksi. Bu ülkelerde faizler böyleyken bizde çok yükseklerde olmamalı ki KOBİ’lerimizin dış piyasada rekabet şansı artsın.”
KAYBEDEN YİNE ESNAF VE DAR GELİRLİ VATANDAŞ OLDU
Bulut, Piyasaya sürülen tüm ürün ve hizmetlerde yüksek faizden kaynaklanan yüksek fiyatlara karşı çözüm önerimiz, yerli üretime ağırlık verilmesi ve en önemlisi tüketicilerin zorunlu ve temel ihtiyaçlar dışında harcama ve borçlanmalardan kaçınarak, tasarruf tedbirlerini arttırmaları gerektiğini söyledi. Zira tersi durumda yine esnaf, işçi, çiftçi ve dar gelirli vatandaşımızın zararlı çıkacağını dile getiren Bulut sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Merkez Bankası daha açık bir ifadeyle ucuz ithal malları kullanırsanız enflasyonun düşebileceğini söyledi. Bu yaklaşımı doğru bulmuyoruz. Çünkü 2006′da da aynı söylem ve tasarımla hareket edildi, enflasyon hedeflenen düzeye gerilemedi. Faizler yüksek olunca tasarrufların artacağı tasarlandı ama özel tasarruflar artacağına azaldı. Böylece cari açık yükseldi. İşte bu nedenle faiz lobisi istediğini hep elde etti. Çünkü faiz lobisi bu ülkenin cari açığının kapanmasını istemez. Çünkü yüksek faizle borç verebilmek için cari açığın olması gerekiyor.”

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

ÇORUM'UN EN BÜYÜK HABER SİTESİ