Son Güncelleme: 25 Kasım 2014 09:14 Bilgi, Kültür ve Turizmi Geliştirme Destekleme Derneği (BİKTURER) Başkanı Hayati Çam, Çorum’da kış aylarında yoğun olarak görülen hava kirliliğine karşı ciddi anlamda önlem alınması gerektiğini bildirdi.
Hayati Çam, gerekli önlemlerin alınmaması halinde Çorum’da hava kirliliğine dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla dernek üyelerinin maske takacağını açıkladı.
Çam, “demokratik ve şeffaf yönetimin gereği olan eşitlik, tarafsızlık ve açıklık ilkelerine uygun olarak vatandaşların bilgi edinme hakkını kullanmalarına ilişkin, halkın sirkülasyonunun çok olduğu ve görünürlüğü etkin olan bir yere günlük olarak dijital veri tabanlı bir hava kirliliği bilgi elektronik levhasının koyulması, hem şeffaflık açısından hem demokratik olarak hem de farkındalık olarak somut ve sürekli bir etki bırakacaktır” dedi.
“Kış aylarına girdiğimiz şu günlerde azalan hava sıcaklıklarına karşın ilimiz Merkez İlçesinde ikamet eden yaklaşık 270 bin vatandaşın ısınma ihtiyacı da doğal olarak ortaya çıkmaktadır. Vatandaşın iklim şartlarına karşın korunması zaruri bir ihtiyacı ve bunu en kaliteli şekilde gerçekleştirme isteği en doğal hakkıdır.
Ancak son günlerde görsel olarak da gözlemlenen çok ciddi bir hava kirliliği sorunu ile yine karşı karşıya kalmaktayız. Bilindiği gibi Çorum, hava kirliliğinde maalesef yıllardır birinci derece kirli iller listesindedir. Hava kirliliği bilinçli olan her bireyin bildiği gibi, elbette ki sadece havadaki görüş mesafesini kısıtlamakla kalmamakta, özellikle alt ve üst solunum yollarına ilişkin çok ciddi akut veya kronik etki meydana getirmektedir.
Anayasamızın 56’ncı maddesi gereği “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir” ve “Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir.” Bu kanun altında özellikle “Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği” ile “Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği” kapsamında gerekli çalışmaların titizlikle yapılması bölgede yaşayan öncelikle insan sağlığını ve yaşam kalitesini, sonrasında diğer canlıların yaşamı (hayvan hastalıkları ve hava kirliliğine bağlı bitki stresi sendromu) üzerinde büyük bir öneme sahiptir. Tüm bunlar ekolojik döngü olarak birincil seviyede insan yaşam kalitesini ve sağlığını olumsuz olarak etkilemektedir.
Vatandaşın sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürdürme isteğine müteakip ilgili kurum ve kuruluşlara dile getirdikleri haklı serzenişlerine karşın sıklıkla duymaya alıştığımız “… şu dönem içerisinde şu konu ile ilgili şu kadar denetim gerçekleştirilmiş olup, şu kadar cezai müeyyide uygulanmıştır …” gibisinden sürekli tekrar edilen ama sosyal olarak düzenleyici ve önleyici somut bir ilerlemenin görülmediği açıklamalar vatandaşın artık ilgisini çekmemekte ve bu tarzdan açıklamalar inandırıcı gelmemektedir.
Biz sorumlu ve aktif sivil toplum kuruluşu olarak bu hava kirliliklerinin yaşanması önünde kalitesiz yakıtın kullanılması, ilgili kurumlarca ilgili kuruluşlardan alınan yakıt numunelerinin yakıt numunesi alınan kuruluş ile akredite analiz laboratuarları arasında “numune analiz bedeli” kıstasında özellikle ilimizde hava kirletici parametrelerinde yüksek oranda partikül madde ve yüksek oranda kükürtlü bileşik yüzdesinin görülmesinin kömürlerde yıkamanın yeterli olmadığı ve bunun yerinde ve yeterli denetlenemediği izlenimi doğurmaktadır. Buna en güzel örnek 13 Kasım 2014 Perşembe gece hava kirliliği yoğun bir şekilde gözlenmiştir. Hava kirliği üzerinde yeterli çalışma yapılmaması durumunda kamuoyu oluşturmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla derneğimizce maske dağıtımı yapılacaktır.
Tüm bu olumsuzluklara karşın sivil toplum kuruluşumuzca çözüm önerimiz, demokratik ve şeffaf yönetimin gereği olan eşitlik, tarafsızlık ve açıklık ilkelerine uygun olarak vatandaşların bilgi edinme hakkını kullanmalarına ilişkin, halkın sirkülasyonunun çok olduğu ve görünürlüğü etkin olan bir yere günlük olarak dijital veri tabanlı bir hava kirliliği bilgi elektronik levhasının koyulması, hem şeffaflık açısından hem demokratik olarak hem de farkındalık olarak somut ve sürekli bir etki bırakacaktır.”
Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.