Son Güncelleme: 11 Haziran 2014 09:23
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı Kadın Aile ve Gençlik Merkezi (KAGEM) arasında 29 Mayıs 2013 tarihinde imzalanan protokol kapsamında Çorum İl Müftülüğü ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından ilimizde koruyucu aile paneli düzenlendi.
Devlet Tiyatro Salonundaki koruyucu aile paneline; Vali Sabri Başköy ve eşi Fatma Başköy, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Yabacıoğlu, Vali Yardımcıları Sait Topoğlu ve Fikret Zaman, İl Müftüsü Mehmet Aşık, ASPB Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü Aile Yanında Destek Hizmetleri Daire Başkanı Nusret Soylu, TDV KAGEM Müdürü Hicret Toprak, din görevlileri, koruyucu aileler, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü çalışanları ve davetliler katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Çorum Merkez Huzur Camii Müezzini Hasan Çakmak’ın Kur-an’ı Kerim tilaveti ile başlayan panel, Türkiye Diyanet Vakfı KAGEM tanıtım filmi ile devam etti.
Açılış konuşmasını İl Müftüsü Mehmet Aşık’ın yaptığı panelde; TDV KAGEM Müdürü Hicret Toprak ve ASPB Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü Aile Yanında Destek Hizmetleri Daire Başkanı Nusret Soylu da birer konuşma yaptı.
Panelde yaptığı konuşmada, koruyucu aile projesi için ‘Gönüllü Elçiler’ kampanyasının startı, 19 Aralık 2013 tarihinde 81 il vali eşiyle birlikte Sayın Başbakanımızın eşleri Sayın Emine Erdoğan tarafından verildiğine dikkat çeken Vali Sabri Başköy’ün eşi Fatma Başköy; “Koruyucu aile projesinin başarısı için “Gönüllü elçiler” kampanyası ile başlatılmıştı. Proje kapsamında valiler ve illerde görevli üst düzey bürokratlar ve eşleri devreye girmesi planlanmıştı. İllerde koordinatör olarak Vali eşleri seçildi. Bakanlıkların il müdürleri, emniyet müdürü ve jandarma komutanının eşleri ile toplantı yapılarak konu anlatıldı. Onlar da daha alt düzey memurların eşlerini devreye soktular. Böylece konu halka halka düz memur eşlerine kadar inmiş oldu. Eşler illerde aktif olarak çalışmaya başladı. İkinci aşamada, il protokolünde yeri bulunan garnizon komutanı, sanayi ticaret odası başkanları ve sivil toplum örgütlerinin eşleri ile toplantılar yapıldı Onlar da sürece dâhil edildi ve kendi bağlantılı oldukları kişilerin eşleri ile çalışıldı. Son aşamada ise kaymakam eşleri devreye sokuldu. Böylece 81 il 830 ilçede kadınlar hareketi başlatılmış oldu.
İlimizde de 28 Ocak 2013 tarihinde tüm kesimlerin katılımıyla proje başlatıldı. Akabinde tüm ilçelerimizde benzer programlar tertip edildi. Daha sonra İlimizdeki kurumlar ve okullar hedef alındı ve buralarda toplantılar gerçekleştirildi. Proje tanıtımı için 75 adet toplantı yapıldı ve bizzat Sayın Valimizin eşleri Fatma Başköy tarafından Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü yetkilileriyle birlikte konu tüm kesimlere anlatıldı. Proje 6 aylık periyotta tanıtıldı ve projenin şu anda 2. Ayağının tanıtımı yapılıyor. 2. Ayak Kadınlar için Mesleki Eğitim Projesi.>Bugün itibariyle Türkiye genelinde 1836 aile yanında 2314 çocuk koruyucu aile yanına yerleştirilmiştir. İlimizde ise proje başlamadan evvel 8 aile yanında 10 çocuk varken bugün bu sayı; 38 aile yanında 45 çocuğumuz aile sıcaklığına kavuşmuş durumdadır. 17 ailemiz sırada olup 15 ailenin evrakları koruyu aile adaylığına uygun görülmüş ve istenmiştir.
Bakanlık, koruyucu aile modelini Avrupa’dan örnek alarak baştan sona yeniledi. Hedef koğuş sisteminin sona erdirilmesi. Bu kapsamda koruyucu aile normal, uzmanlaşmış ve geçici olmak üzere üçe ayrılacak. Suça bulaşmış çocuklar eğitimden geçirilmiş uzman koruyucu aileler yanında kalacak. Bu ailelere çocuğun bakımı için 400 lira ile 750 lira arasında ödeme yapılacak.
29 Mayıs 2013 tarihinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) arasında Gönül Elçileri Projesi kapsamında ‘Koruyucu Aile İşbirliği’ protokolü imzalandı.
Aile yapısının korunması ve aileyi bir arada tutan değerleri kuvvetlendirmek, koruyucu ve önleyici sosyal hizmetlerin etkinliğini artırmak ve korunmaya muhtaç bireylere yönelik sosyal destek hizmetlerinin güçlendirilmesine katkı sağlamak amacıyla imzalanan protokole göre taraflar, aileye yönelik eğitim ve danışmanlık, sosyal hizmet modelleri geliştirmek, çocuk ihmal ve istismarının önlenmesine yönelik çalışmalar, aile yapısının korunmasına yönelik sosyo-kültürel sorumluluklarla yükümlü olacaklar.
Gönül elçilerinin İlimizdeki ana tanıtım toplantısından sonra ilk kurumsal tanıtım İl Müftülüğümüzün daveti üzerine Müftülük binasında bayan ve erkek din görevlilerine verilmişti.
Çocukların sağlıklı gelişebilmeleri için kendilerini koruyacak, sevecek, destekleyecek, güven sağlayacak, sosyal ve maddi gereksinimlerini karşılayabilecek sıcak bir aile ortamına ihtiyaçları vardır. Çocukların yeterli sevgi alabildikleri, gereksinimlerinin düzenli olarak karşılandığı sıcak aile ortamında yetiştirildiklerinde sağlıklı bireyler olabildikleri bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Kuşkusuz anne-babalar da çocuklarını en iyi şekilde yetiştirmek için çaba harcarlar. Ancak yaşam her zaman düşünüldüğü gibi olmayabilir. Bazı aileler zihinsel, bedensel, ya da psikolojik sorunları veya ekonomik yetersizlikleri, boşanma, ölüm gibi sosyal sorunları nedeniyle bütünlüklerini devam ettiremeyip, çocuklarının gereksinimini karşılayamaz hale gelebilmektedirler. Böyle durumlarda, çocuklara yardım edebilmenin en iyi yolu, öz ailesinin koşulları iyileşinceye kadar başka bir ailenin yanında bakımlarının sağlanmasıdır. Bu nedenle, tüm dünyada korunmaya muhtaç çocuklar için en çok tercih edilen bakım şekli, ülkemizde de olduğu gibi koruyucu aile bakımıdır.
Koruyucu aile bakımının, çocuğa sağladığı aile ortamı çocuğun psiko-sosyal gelişiminin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesi açısından önem taşımaktadır.
Bu yavrularımız topluma katma değer sağlayan çok mutlu bireyler olarak yetiştirmeye kararlıyız. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının amacı, kadın, çocuk, engelli ve bunun gibi dezavantajlı gruplarla alakalı politikaların gün geçtikçe daha geniş ve detaylandırılarak devam edeceği yönünde olacaktır.
Konuya duyarlı olan ve yavrularımıza kucak açan tüm koruyucu ailelilerimizi yürekten kutluyor ve teşekkür ediyorum.” dedi.
Koruyu aile kavramın içinin koruyucu ailelik yapacak olan anne ve babalar tarafından sevgi, şefkat ve hoşgörü ile doldurulması gerektiğine işaret eden Vali Başköy; “Çocuklarımızı korucu aile ortamında yetiştirmek için onlarla içice olmalıyız. Bir aile ortamı içerisinde yaşanan sevinci, hüznü ve kederi onlarla da yaşamalıyız. Çünkü bu çocuklar ileride kuracağı ailenin tüm gerçeklerini bilmeli ve kendilerine ona göre yetiştirmelidir. İfade etmiş olduğum yetişme tarzı hızla küreselleşen dünyamızda toplumsal bağların güçlenmesine ve sorumluluk anlayışının gelişmesine daha da katkı yapacaktır. Aksi takdirde çocukları koruyu aile olarak yanımıza almak hiçbir şey anlam ifade etmeyecektir.” dedi ve panelin korucu aile projesi için hayırlara vesile olacağına inandığını belirtti.
Konuşmaların ardından İl Müftü Yardımcısı Abdullah Pamuklu yönetimindeki panel bölümüne geçildi. Panel bölümünde ise koruyucu ailenin dini boyutu konusunda Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kâşif Hamdi Okur, katılımcıları bilgilendirirken, koruyucu aile olma süreci konusunda Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Sosyal Çalışmacılar Bayram Tunç ve Gülsemin Öztürk koruyucu aile olmanın yasal gereklilikleri hakkında sunumları ile katılımcıları bilgilendirdiler.
Çorum İl Müftülüğü ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen koruyucu aile paneli soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.