Son Güncelleme: 4 Nisan 2015 13:20
Hitit Akademi Derneği’nin bu haftaki konuğu Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan oldu…
Program Hitit Akademi Derneği Başkanı Dr. Zekeriya Işık’ın açılış konuşmasıyla başladı. Işık, yeni Türkiye vizyonunda bilgi üreten üniversite ile çağı yakalamış, insana ve topluma odaklanmış bir sivil toplum kuruluşu anlayışının ve bu iki yapı arasında kurulması ve geliştirilmesi zorunlu olan organik bağın ülkemizin çağı yakalaması için çok önemli olduğunu ifade etti. Işık, özellikle son on yılda STK’ların kendilerine sağlanan demokratik ortamda bir birlerini teşvik ederek, örnek alarak önemli mesafeler kat ettiklerini kaydetti.
HİTİT ÜNİVERSİTESİ’NE BÜYÜK ÖVGÜ
Prof. Dr. Reha Metin Alkan döneminde Hitit Üniversitesi’nin sadece kronikleşmiş sorunlarını çözmekle kalmadığını aynı zamanda şehrin bütün bileşenleriyle adeta özdeşleştiğini kaydeden Işık, bu dönemde üniversite ile birlikte geliştirdikleri önemli projelerden bahsederek Rektör Alkan’a teşekkür etti.
YENİ TÜRKİYE VE YENİ ÜNİVERSİTE
Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan ise “Yeni Türkiye ve Yeni Üniversite” konulu bir sunum yaptı. Alkan, gelişmek isteyen ülkelerin öncelikle üniversitelerini geliştirdiklerini ifade etti. Bugün ABD’nin teknolojik anlamda geldiği noktanın göz ardı edilemeyeceğine işaret eden Rektör Alkan, “Teknoloji bağımlılığı keyif verdiği kadar tehlikeli de bir durumdur. Eğer teknolojiyi siz üretiyorsanız ve başka bir kimseye bağımlılığınız yoksa hiç bir tehlike yoktur.” diye konuştu. ABD’de yıllar önce kurulan silikon vadisinden örnekler vererek konuşmasına devam eden Alkan, tarihte en eski üniversite olarak gösterilen üniversitelerden daha eski olarak Selçuklularda medreselerin bulunduğunu, medreselerin zamanın üniversitesi konumunda olduğunu aktardı. “Şu anda bilgiden daha kıymetli bir şey yok.” diyen Rektör Alkan, “Gelişen ve yenilenen Türkiye diyorsak, artık toplumla bütünleşen yöneticiler olmak zorundayız. Hızla gelişen dünyada, üniversiteler ana işlevi olan bilim yuvaları haline dönmelidir. Artık ikna odalarıyla görev yapmanın modası geçmiştir.” sözleriyle, bugünün üniversite yapısının toplumla kucaklaşan ve bilim üreten yerler olması gerektiğinin altını çizdi.
Rektör Bey artık yeter.Artık kendini yorma. Üniversiteye yeni ruh lazım,herkesi gönülleyecek kişi değil.