Son Güncelleme: 14 Nisan 2015 17:02 Çorum Halk Sağlığı Müdürlüğü, Kalp sağlığının korunması ve geliştirilmesi için her yıl Nisan ayının ikinci haftası “Kalp Haftası” olarak kutlandığını ifade ederek şu açıklamayı yaptı.
“Kalp Haftası”nda; kalbimiz için yeni bir başlangıç yaparak sigarayı bırakmak, aşırı kilolarımızdan kurtulmak, spora başlamak, tansiyon ve şekeri düzenleyerek daha sağlıklı bir hayat sürmek, kalp sağlığımızı bozacak ne yapıyorsak bunları geride bırakmak ve kamuoyunun dikkatinin bir kez daha bu önemli sağlık sorununa çekilmesini sağlamak için “Kalp Haftası” bir fırsat olacaktır.
Zira kalp damar hastalıkları; koroner kalp hastalıkları, inme, konjestif kalp yetersizliği, konjenital kalp hastalıkları, romatizmal kalp hastalıkları, hipertansif hastalıklar ve aritmiler gibi; kalbin ve kan damarlarının tüm hastalıklarını içeren hastalık grubudur. Dünyada her yıl 18 milyon insan kalp damar hastalıklarından hayatını kaybetmekte, bu kayıp oranı küresel ölümlerin yüzde 30’unu oluşturmaktadır. Yeni doğan bin çocuktan 9’u kalp hastası olmakta ve ülkemizde 2030 yılında kalp damar hastalıklarına bağlı, erkeklerde yaklaşık 235 bin, kadınlarda ise 180 bin ölüm olacağı öngörülmektedir. Yani ülkemizde; önümüzdeki 20 yıl içerisinde, bugüne göre kalp damar hastalığına bağlı olarak erkeklerde ölüm oranının yaklaşık 2 misli, kadınlarda ise yaklaşık 1,5 misli artacağı varsayılmaktadır.
Kalp ve damar hastalıkları gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere, tüm dünyada mortalite (ölüm) ve morbidite (işgörmezlik) bakımından birinci sırada yer almaktadır. Ülkemizde genç nüfus yapısına karşın ölümlerin yüksek oranda görülmesi, önümüzdeki yıllarda nüfusun yaşlanması ile birlikte, bu oranın korkunç boyutlara ulaşabileceği tahmin edilmektedir. Bütün bu korkunç tabloya rağmen, belki de konunun en rahatlatıcı tarafı, kardiyovasküler hastalıkların “Önlenebilir Hastalıklar” olmasıdır.
Dünya Sağlık Örgütü kan basıncı, obezite, kolesterol ve sigara içiminin kontrolü ile kalp ve damar hastalıklarının görülme sıklığının yarıya indirilebileceğini belirtmektedir. Kalp sağlığı için belirli önlemlerin alınması, özellikle çocuklara erken yaşlardan itibaren, sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam alışkanlıklarının kazandırılması, onlara uzun ve sağlıklı bir ömür geçirmelerini sağlayacaktır.
Kalp Hastalıklarının Sebepleri ve Korunma Yolları:
1. Özellikle; 5-15 yaş grubu çocukluk döneminde, sıklıkla görülen bademcik iltihapları gibi üst solunum yolu enfeksiyonları tedavi edilmediği takdirde “Romatizmal Kalp Hastalıklarına” neden olmaktadır. Bu nedenle; üst solunum yolu enfeksiyonlarının erken tanı ve yeterli tedavisiyle, çocuklarımızı kalp hastalıklarından korumak mümkün olacaktır.
2. Sigara, kalp hastalıklarına yol açan önemli bir faktördür. Uzun süre sigara kullanımı, kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarına ve tüm organ kanserlerine neden olabilmektedir. Önceleri sigara içmiş ve daha sonra bırakmış olanlarda da, kalp krizi ihtimali gittikçe azalarak, zamanla hiç sigara içmemiş olanların durumuna yaklaştıklarından, sigara kullanımından mutlaka uzak durulmalıdır.
3. Aşırı yağlı besinler, hayvansal gıdalar ve fazla kilo, kalp hastalıklarına sebep olabilmektedir. Bu nedenle sağlıklı ve yeterli beslenmeye dikkat edilmeli ve bu tür besinlerin tüketiminden uzak durulmalıdır.
4. Yüksek tansiyon, kalp hastalıklarının önemli bir nedenidir. Yüksek tansiyon tespit edildiği takdirde, mutlaka bir hekim kontrolünde tedavi olunmalıdır.
5. Stresli bir yaşam kalp hastalıklarına zemin hazırlar. Bu nedenle; Stresli yaşamdan uzak durmanın, kalp sağlığı için önemli bir faktör olduğu unutulmamalıdır.
6. Hareketsiz yaşam tarzı da, kalp hastalıklarına zemin hazırladığından, fiziksel aktivite yapmayı alışkanlık haline getirmek, kalp sağlığı için önemlidir.
Kalp Sağlığında Beslenme
1. Yemekler bitkisel yağlar ile hazırlanmalıdır. Yumurta haftada iki kez haşlama olarak tüketilmelidir. Haftada iki kez kırmızı et,diğer günler organik tavuk ve balık yenmelidir. Balıkta iyi kolesterol yükseltir, trigliseriti düşürür. Meyve ve sebze bol bol tüketilmelidir. Sarımsak bol miktarda potasyum, fosfor, selenyum, A ve C vitaminleri ile 75 farklı madde içermekle birlikte kan damarlarını genişletir ve kanın pıhtılaşmasını önler. Bu nedenle sarımsak sık sık tüketilmelidir. Kuru baklagiller bol bol tüketilmelidir. Yer fıstığı, ceviz, badem, fındık, fıstık, ay çekirdeği, kabak çekirdeği gibi kuruyemişlerin çok faydalı olduğu unutulmamalıdır. Örneğin cevizin içerisinde balıktaki gibi omega-3 yağ asitleri vardır. Ancak kilo problemi olan bireyler kuruyemişleri aşırı tüketmemelidirler. Beyaz ekmek yerine kepekli, çavdar, tam tahıllı veya tam buğday ekmekleri tüketilmelidir.
SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN, KALBİNİZİ KORUYUNUZ.