Son Güncelleme: 23 Ocak 2015 12:44 Sağlık Müdürlüğü 2015 yılı boyunca devam edecek ‘Sağlık Okuryazarlığı’ konulu bir kampanya başlattı.
Bu kapsamda ‘Sağlık Okuryazarlığı’ konulu hizmet içi eğitim düzenlendi.
Özel Sağlık Hizmetleri Eczacılık ve Tıbbi Cihaz Şube Müdürlüğü’nde görevli Dr. Fatma Göksal tarafından verilen eğitime, Sağlık Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Müdürlüğü idarecileri ve personeli katıldı. Sağlık Müdürlüğü personellerine yönelik hazırlanan eğitimde sağlıkla ilgili genel bilgiler gözden geçirilerek konunun önemi vurgulandı.
Konuya ilişkin açıklama yapan Sağlık Müdürü Dr.İsmail Yücel, şöyle dedi: ‘Bakanlığımız Sağlık Okuryazarlığı’ konusuna ciddiyetle eğilmekte ve konu ile ilgili yapılacak çalışmalara, büyük önem vermektedir. Sağlık Okuryazarlığı çalışmaları ile halkımızın sağlık kültürüne sahip olması, kişilerin kendi sağlığı hakkında bilgi edinmesi sorumluluk sahibi olması, sağlıklı kararlar alması ve sonuç olarak hekimle halkın aynı dili konuşarak sağlıklı iletişim kurması amaçlanmaktadır. Sağlık hizmetleri sunumu, yalnızca sağlık hizmetlerinin genişletilmesi ve yaygınlaştırılması ile başarıya ulaşamaz. Sağlık okuryazarlığı bilincinin de toplumda yerleşmesi gerekmektedir.
Bu konuda atılması gereken büyük adımlardan birisi de, sağlık okuryazarlığı konusunda öncü olarak, halkımıza bilgi vermek ve bireylerin bilinçlenmesini sağlamaktır. Çorum Sağlık Müdürlüğü olarak sağlık okuryazarlığı konusuna gereken önemi veriyor ve ‘Sağlık Okuryazarlığı’ konulu bir kampanya başlatıyoruz. Bu kampanya kapsamında; afiş ve broşür dağıtımı, stand açımı, hizmet içi eğitimler ve halk eğitimleri gerçekleştirilecek ve çalışmalar 2015 yılı süresince devam edecektir. Gerçekleştirilecek olan eğitimler ile ;halkın sağlıkla ilgili terimleri ve bilgileri öğrenmesine, kendi sağlığı ile ilgili sağlıklı kararlar almasına ve sağlık kültürüne sahip olmasına büyük katkı sağlanacaktır.”
Sağlık Okuryazarlığı:
– Sağlık bilinç düzeyinin ve farkındalığının artmasını sağlar.
-Sağlık göstergelerinde iyileşmelerin görülmesini sağlar.
-Hizmeti alan ile verenin iletişiminin daha güçlendirilmesini sağlar.
-Hastaların sağlık çalışanlarına serbestçe ve rahatça soru sorabilmelerini sağlar.
-Sağlık harcamalarında azalma sağlar.
-Özgüven , kişisel gelişim alanları ve sosyal becerilerin artması yönünde destekleyicidir. -Sağlıklı yaşam süresini ve kalitesini artırır.
-Sağlık eşitsizliklerini giderir.
-Sağlığın korunması ve sürdürülmesi için kültür oluşturmayı sağlar.
-Kaynakların doğru kullanılmasını sağlar.
-Sağlık hizmetlerinde kalite koşullarının oluşturulmasını sağlar.
-Bireyin kendi sağlığının ve toplum sağlığının üzerinde yetkin olmasını sağlar.
-Sağlık aktivitelerine katılma, sağlık mesajlarını anlama ve değişen koşullarda sağlık bilgisinin uygulamasını sağlar.
– Bilinçli ilaç kullanmayı sağlar.