Son Güncelleme: 29 Aralık 2014 09:57 Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Murat Ocak, işletmelerin faaliyete geçtikleri tarihten itibaren 2 ay içerisinde Sanayi Sicil Belgelerini almalarının kanun gereği zorunluluk olduğunu hatırlatarak, belgeyi almayanlara idari para cezası uygulandığını bildirdi.
Ocak, Çorum’da imalat yapan ve Sanayi Sicil Belgesi alması gereken işletmelerin mağdur duruma düşmemeleri ve idari para cezasına muhatap olmamaları için 31.12.2014 tarihinde sona erecek olan süre içerisinde sanayi sicil kaydını yaptırmaları gerektiğini belirterek, şöyle dedi;
“Çorum’da Bilindiği üzere, 6948 sayılı Sanayi Sicili Kanunu’nun 1. maddesine göre, bir maddenin vasıf, şekil, hassa veya terkibini, makine, cihaz, tezgah, alet veya diğer vasıta veya kuvvetlerin yardımı ile, veya el emeği ile, kısmen veya tamamen değiştirerek imalat yapan işletmeler, Sanayi Sicili Kanunu’nun 2. maddesine göre işletmelerin faaliyete geçtikleri tarihten itibaren 2 ay içerisinde Sanayi Sicil Belgelerini almaları kanun gereğidir. Sanayi Sicil Belgesini almayanlar hakkında, yine aynı Kanunun 9. maddesi gereğince idari para cezası uygulanmaktadır.
02.08.2013 tarih ve 28726 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6495 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un ikinci maddesi ile 6948 sayılı Sanayi Sicili Kanun’una geçici madde eklenmiş olup, söz konusu geçici maddede; “Faaliyette olup olmadığına bakılmaksızın, sanayi işletmelerinden sanayi siciline kayıt olmayanlardan 31/12/2014 tarihine kadar kayıt işlemini tamamlayanlar hakkında bu Kanun’un 9 uncu maddesi gereği sanayi siciline tescil ettirmeyenler için öngörülen idari para cezası uygulanmaz” hükmü getirilmiştir.
Sanayi sicil kaydı için küçük, orta ve büyük işletmelerin e-Devlet kapısı veya Bakanlığımız web sayfası E-Hizmetler Bölümü, Sanayi Sicil Bilgi Sistemi üzerinden elektronik ortamda başvuru yapması ve kapasite raporu ile ticaret sicil veya esnaf sicil gazetesi nüshalarının bir dilekçe ekinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğüne getirmeleri gerekmektedir.
25.10.2014 tarih ve 29156 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Sanayi Sicil Tebliği uyarınca (SGM 2014/11), işyerinde 10 kişiden az işçi çalıştıran işletmelerden (mikro işletme) kapasite raporu isteme zorunluluğu kalkmış olup, sanayi sicil kaydı için bu tür işletmelerde firma beyanı esas ve yeterli olacaktır.
Sanayi sicil kaydını “Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı web sayfasında bulunan E-Hizmetler bölümünde yer alan “Sanayi Sicil Bilgi Sistemi” veya “https://www.sanayisicil.sanayi.gov.tr/” adresinden yeni sisteme ait kullanıcı adı-şifre oluşturarak giriş yapılıp, giriş ekranında yer alan kullanım kılavuzlarını dikkate alarak açılan sayfada yer alan “İlk Kayıt İşlemleri” menüsünü tıklayarak yapılabilir ya da İl Müdürlüğümüz ile irtibata geçmek suretiyle yardım alabilirsiniz.
İlimizde imalat yapmakta olup, Sanayi Sicil Belgesi alması gereken işletmelerin mağdur duruma düşmemeleri ve idari para cezasına muhatap olmamaları için 31.12.2014 tarihinde sona erecek olan süre içerisinde sanayi sicil kaydını yaptırmaları önem arz etmektedir.
İlimizde imalat yapıp henüz sanayi sicil kaydı yaptırıp Sanayi Sicil Belgesi almayan işletmelerimizin bilgisine sunulur.”
Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.