Son Güncelleme: 18 Kasım 2014 13:45
Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilim Dalı bünyesinde “Siyaset ve Sosyal Bilimler Tezsiz Yüksek Lisans Programı”nın açılması konusundaki teklif, 25/09/2014 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul toplantısında incelenerek Lisansüstü Eğitim-Öğretim Enstitülerinin Teşkilat ve İşleyiş Yönetmeliği’nin 4. ve 7. Maddeleri, 3843 sayılı Kanun’un 14. Maddesi ile Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Eğitimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmeliğin 7. maddesi uyarınca uygun görüldü.
Günümüzde lisansüstü eğitiminin, bireylerin iş ve sosyal yaşamlarındaki önemli rolü yadsınamaz. Gerek uzmanlaşma ve gerekse farklı disiplinlerden birinde de iş yapabilme yeteneği kazanma açısından önemi her geçen gün daha fazla ortaya çıkan lisansüstü eğitimde Üniversitemiz, gerek eğitim kalitesinin artırılması noktasında ve gerekse daha fazla programla daha fazla öğrenciye eğitim verme noktasında önemli mesafeler kat etmiştir.
Lisansüstü programların bir üniversite için de son derece önemli olduğu, AR-GE çalışmalarının yapılması ve toplumsal sorunların çözümü noktasında bu programların büyük bir role sahip olduğu düşünülerek, son yıllarda Üniversitemizde ön lisans ve lisans bölüm/programlara ek olarak pek çok yeni lisansüstü program açılmaktadır.
Farklı alanlarda uzmanlaşan akademik personeli ile yapılanmasına hızla devam etmekte olan Hitit Üniversitesinde, 2010 yılında 11 olan lisansüstü program (Yüksek Lisans-Doktora) sayısı, bugün itibariyle %100’ün üzerinde bir artışla 24’e ulaşmıştır.
Siyaset ve Sosyal Bilimler Tezsiz Yüksek Lisans Programının temel amacı ve kapsamı;
Siyaset ve Sosyal Bilimler tezsiz yüksek lisans programı; toplumsalı anlamak, toplumsal olana bilimsel açıdan yaklaşmak, devlet ve devletlerarası iktidar ilişkilerinden iktidarın gündelik hayatın içindeki yansımalarına ve toplumsal süreçlere değin geniş bir alanı kapsamaktadır. Siyaset bilimi ve sosyal bilimler birbirleriyle alakalı iki disiplin olarak, siyasal-yönetsel ve sosyal konuların eleştirisi ve analizi üzerine yoğunlaşır. Sosyal bilimler daha geniş bir disiplindir ve temel ilgisi toplumsalı anlamaya yönelmekte, toplumsala ait verileri bilimsel bilgiye dönüştürme süreçlerinde epistemolojik, ontolojik ve metodolojik yaklaşımları açıklamaktadır. Siyaset Bilimi disiplini ise iktidara odaklanarak kaynakların ve değerlerin dağıtımı, çıkarların uzlaşması, kamusal işlerin düzenlenmesi başta olmak üzere siyasal tartışmaları ve süreçleri inceler. Bir yandan iktidar, meşruiyet, otorite, demokrasi, sınıf, ulus, kimlik gibi kavramların; diğer yandan devlet, hükümet, siyasal partiler, toplumsal hareketler, uluslararası örgütler gibi oluşumların üzerinde durur. Bu bilim dalı, Yönetim Bilimleri, Kent ve Çevre Bilimleri ile Hukuk Bilimleri Bilim Dallarının inceleme alanlarıyla da bağlantılı araştırmalara zemin hazırlamaktadır.