Son Güncelleme: 22 Nisan 2014 09:40
Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fikret Tepençelik, Hitit Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencilerine, kendilerini geliştirmek açısından üniversite eğitimi yıllarını çok iyi değerlendirmeleri gerektiği konusunda tavsiyede bulundu.
Her yıl üniversitelerden binlerce öğrencinin mezun olduğunu belirten Fikret Tepençelik, diğerlerinden daha donanımlı olan mezunların kendilerine iş dünyasında daha kolay yer bulduklarını vurguladı.
Hitit Üniversitesi İş ve İnsan Kaynakları Merkezi tarafından bu yıl 3’üncüsü organize edilen 3. Kültür Sanat, Kariyer ve Gelişim Günleri Etkinlikleri kapsamında İİBF’de düzenlenen ‘İş Dünyası’ konulu bir söyleşiye konuşmacı olarak katılan TSO Başkan Yardımcısı Fikret Tepençelik, iş dünyasının yeni mezunlarda ne gibi özellikler aradığı konusunda bilgi ve birikimlerini paylaştı.
Öğrencilere ‘Öncelikle sizi mutlu edecek, bu işi yapmaktan keyif alacağınız bir branş seçin’ tavsiyesinde bulunan Tepençelik, “Bir işte başarılı olabilmeniz için en önemli husus, o işi severek yapmanızdır. İşinizi sevmeden, insanı sevmeden yapacağınız hiçbir işten parasal anlamda bir sonuç elde etmeniz mümkün değildir” dedi.
Üniversite yıllarının, kişinin biyolojik olarak öğrenme hızının en yüksek olduğu dönemler olduğunu ifade eden Tepençelik, “Dolayısıyla üniversite yıllarını kişisel donanımınız için çok iyi değerlendirmeniz gerekiyor. Burada okulunuzdan arta kalan zamanlarda branşınızla ilgili sosyal aktiviteler yapabilir ya da çeşitli kurslar alabilirsiniz. Bunun yanı sıra mutlaka en az bir yabancı dil eğitimi almanız gerekiyor. Yarın iş hayatınıza atıldığınızda, eğitim için ayıracak vaktiniz olmayabilir. Ben, işi canlı bir varlık olarak görüyorum. Tıpkı kendinize olduğu gibi işinize bakar, beslerseniz, işinizle uzun bir birliktelik yaşayabilirsiniz. Umarım buradan mezun olduktan sonra hepiniz başarılı, yaşadığı şehre, topluma ve ülkesine faydalı bireyler olursunuz” şeklinde konuştu.
Tepençelik, sunumun soru-cevap bölümünde “Hitit Üniversitesi’nden mezun olmak, diğer büyük şehirlerdeki üniversitelerden mezun olanların yanında bir dezavantaj mıdır?” şeklindeki soruya ise “Ben 32 yıldır iş hayatının içindeyim ve bugüne kadar tek bir kez bile, sizlerin o hayalini kurduğunuz üniversiteden mezun oldu diye kolayca işe giren, iyi yerlere gelenini görmedim. Dolayısıyla işveren, sizin nereden mezun olduğunuza değil, nasıl mezun olduğunuzla ilgilenmektedir. Benim işyerime de Ankara, İstanbul gibi büyük illerin bilinen üniversitelerinden mezun arkadaşlar iş başvurusunda bulunuyorlar. Yaptığımız mülakatlarda, alanı ile ilgili en temel konularda bile bilgi-birikimlerinin olmadığını görüyoruz. Dolayısıyla mülakatta eleniyor. Siz eğer kendinizi geliştirirseniz, en başta söylediğim gibi diğerlerinden farklı olduğunuzu gösterirseniz nereden mezun olduğunuzun bir önemi kalmaz. Ayrıca bizler zaman zaman Ankara’da, İstanbul’da çeşitli toplantılara katılıyoruz. Oralarda görüyoruz ki Hitit Üniversitesi’nin başarı grafiği hızla yükseliyor. Üniversitenin ne kadar başarılı olduğu konusu öğrencilerin de sorumluluğunda olan bir konu” dedi.