Son Güncelleme: 23 Şubat 2015 14:21
Çorumlu heykeltıraşlar yurt içi ve yurt dışındaki müzelere yaptıkları realistik heykellerle tarihi yeniden canlandırıyor.
2011 yılında bir araya gelerek atölye kuran Çorumlu heykeltıraşlar Hakan Aktan, Hüseyin İnci ve Fatih Mehmet Şahin, yaptıkları eserlerle bazen Osmanlı dönemindeki bir tedavi yöntemini, bazen Türk örf ve adetleri arasında yer alan bir geleneği bazen de savaş meydanlarında yaşananları günümüze taşıyor.
Gerçeği aratmayan eserleriyle dikkat çeken Çorumlu heykeltıraşların eserleri, Ankara, Amasya, Bursa, Manisa, Aksaray, Muğla, gibi bir çok ilin yanı sıra TİKA aracılığıyla Macaristan’da restore edilerek hizmete açılan Türk Evi’nde sergileniyor.
Gazi Heykel Atölyesi sahiplerinden heykeltıraş Hakan Aktan, kültür ve sanat denince akıllara ilk önce İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerin geldiğini belirterek, kültür ve sanatın Büyükşehirlerden ibaret olmadığını söyledi.
Aktan, Anadolu’da da dünya çapında işlere imza atan sanatçılar bulunurken, ülkenin kültür ve sanat hayatına büyük katkılar sağlayan eserlerin yapıldığına dikkat çekti.
Sahibi oldukları atölyede Türkiye’de ki bir çok müzeye realistik heykel yapımı gerçekleştirdiklerini dile getiren Aktan, yaptıkları eserlerle tarihteki önemli olayları bugüne taşıdıklarını belirtti.
Bugüne kadar yaptıkları eserler hakkında da bilgi veren Aktan, “Amasya’da Sabuncuoğlu Şerafettin Tıp Tarihi Müzesi’ne realistik heykeller yaptık. Dünyada ilk kez akıl hastalarına yönelik su ve müzik sesiyle yapılan tedavi yöntemini günümüze taşıdık. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Şifahenesi Müzesi’nde ise dünyada ilk kez yapılan polipgöz ameliyatı, mesir macunun yapım aşamasını, Mudanya Mütareke Evi Müzesi’nde İsmet İnönü ve Genel Herigton, General Mobelli, Fransız General Çorpi arasında imzalanan anlaşma canlandırıldı. Ayrıca Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Macaristan’ın Zigetvar şehrinde yapılan Türk Evi’ne realistik heykel yaptık. Türk kahve ve kültürünün yansıtıldığı çalışmada Türk kültürünü gelecek nesillere aktardık.
İnegöl Mobilya ve Ahşap Müzesi’nde Türkiye’de ilk kez 1/2 boyutunda hiper realistik tarzda yapıldı. 15. yüz yılda İnegöl’de ormandan tershaneye uzanan yolculuğunu ve ahşap tarihine ışık tuttuk. Günümüzde unutulan zanaatları anlattık. Çalışmalarımız kapsamında Aksaray, Milas, Burdur, Kırıkkale gibi illerdeki müzelere de heykel yaptık” dedi.
“ÇORUM KALESİ KENT TARİHİ MÜZESİNE DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR”
Çorum Kalesi ile ilgili de öneride bulunan Aktan, kalenin hazırlanacak bir proje kapsamında Kent Tarihi Müzesi’ne dönüştürülebileceğini belirtti.
Aktan, burada Osmanlı ve Selçuk dönemine ait günlük yaşamın veya o döneme ait örf ve adetlerin anlatılabileceği bir etrografik müze kurulabileceğini belirtti.
Aktan, “Çorum sahip olduğu tarihi ve kültürel eserlerle adeta bir açık hava müzesi. Ancak il merkezinde tarihi eserlerimizin sergilendiği bir tane müzemiz var. Böyle bir proje hazırlandığında kendilerinin de her türlü katkıyı sunmaya hazır olduklarını açıkladı.