Son Güncelleme: 8 Mayıs 2015 11:14
İlki 2008 yılında Yabancı Diller ve Mesleki Kariyer Üniversitesi (YDMKU) ev sahipliğinde Almatı’da (Kazakistan) gerçekleştirilmiş olan “Uluslararası Türk Dünyası Ekonomi Forumu”nun dördüncüsü, Hitit Üniversitesi ev sahipliğinde başladı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan etkinlik, Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan’ın, Kazakistan Yabancı Diller ve Mesleki Kariyer Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Hizmetli, Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Balcı, İslami İlimler Araştırma Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ali Özek, Kazakistan Din İşleri Eski Başkanı Abdüssettar Derviş Aliyev, Çorum Milletvekillerimiz Dr. Cahit Bağcı’nın, Salim Uslu’nun ve Çorum Valisi Ahmet Kara’nın konuşmaları ile devam etti.
Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan, yaklaşık 300 milyon nüfusa sahip olan muazzam bir Türk Dünyasının pek çok temsilcisiyle böylesi güzel bir etkinlik yapmak, Üniversitemiz adına, ilimiz adına gurur verici olduğunu ifade ederek tarihimiz, kültürümüz, dilimizin bir olduğu Türk Dünyasını ilgilendiren, insanlığı ilgilendiren pek çok konunun Uluslararası Türk Dünyası Ekonomi Forumu’nda ele alınarak ortaya çıkan sonuçları bir ev ödevi haline dönüştürüleceğini söyledi.
Dünyada öğrenim gören Türk uyruklu öğrencilere ilişkin istatistiksel bilgiler vererek bu kapsamda önemli yol kat etmemiz gerektiğine dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Alkan, dünyada en önemli hususların başında yetişmiş insan gücü ve kaynak olduğunu ifade ederek bu iki önemli unsurun Türk coğrafyasında olduğunu ifade etti.
Eğitim faaliyetlerimiz beraberinde pek çok farklı alanlarda da işbirliklerimizin artmasının gerekliliğine dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Alkan, güzel bir etkinlik olması dilekleri ile tüm katılımcılara teşekkür etti.
Kazakistan Yabancı Diller ve Mesleki Kariyer Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Hizmetli, geçmiş yıllarda yapılan Türk Dünyası Ekonomi Forumu’na ilişkin bilgiler vererek formun Türk Dünyası için önemine dikkat çekti. “Bir sonraki bir öncekinden iyi olmazsa biz geride kalmış oluruz” diyen Prof. Dr. Hizmetli, Üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştirilmekte olan organizasyonun çok iyi bir şekilde yapılmakta olduğunu dile getirerek Rektör Prof. Dr. Alkan’a teşekkür etti. Son yıllarda yaşanan istikrar döneminde ülkemizin Türk Dünyasına çok büyük katkılar sunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Hizmetli, Uluslararası Türk Dünyası Ekonomi Forumunun Türkiye Cumhuriyetinin öncülüğünde Türk Dünyasının birlik ve beraberliğini sağlayarak ülkelerimizin ayrı ayrı devlet ama tek bir millet olarak dünya ile yarışır hale gelmesine büyük katkı sağladığını belirtti.
Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Balcı, Rektörümüz Prof. Dr. Alkan’ın Üniversitemizi büyük bir başarı ile geleceğe taşırken Türk Dünyasının birlik ve beraberliğine de büyük bir katkıda bulunduğunu ifade ederek Rektrö Prof. Dr. Alkan’ı teprik ederek sözlerine başladı. Türk Dünayasının Doğu ve Batı olmak üzere iki yakasının bir araya geldiğini dikkat çekerek 300 milyonluk Türk Dünyasının hiç kimseye ihtiyacı olmadığına ifade eden Prof. Dr. Balcı, Türkiye Cumhuriyeti devletinin bugün sahip olduğu birikimle tüm Türk Dünyasına hizmet edecek insan kaynağın sahip olduğunu ifade ederek ekonomide de Türk Dünyasının bütün kaynaklara sahip olduğunu açıkladı. “İnsanlık için ne gerekse Türk Dünyasında var” diyen Prof. Dr. Balcı, “Bize düşen şimdi İsmail Gaspralı’nın dediği gibi dilde, fikirde, işte birlik olmak zamanıdır” dedi.
İslami İlimler Araştırma Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ali Özek, Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinin 1990 yılında istikbaline kavuştuğuna dikkat çekerek bu alanda yapılan çalışmalara ilişkin genel değerlendirmede bulundu. Dil ve yazının taşıyıcı olduğuna dikkat çekerek Türk Dünaysının en önemli işinin dil birliği alfabe birliği olması gerekliliğine vurgu yapan Prof. Dr. Ali Özek, dil birliği olmadan Türk Dünyasının birbirini anlayamayacağını ifade ederek bunun çaresinin bulunması noktasında dil ve alfe birliğinin sağlanması konusunda Türkiye Cumhuriyetine büyük görevler düştüğünü ifade etti.
Kazakistan Din İşleri Eski Başkanı Abdüssettar Derviş Aliyev, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte oluşan sinerji ile ekonomi alanında Türk Dünyasında yeni adımlar atıldığını belirterek Türkiye’nin Kazakistan’ın çok önemli bir partneri olduğunu ifade etti.
Forumun özünde bir ülkeler arası tecrübe paylaşımı ve bilim insanları arasında bilgi birikimi ve alışverişi olacağını söyleyen Çorum Milletvekili Dr. Cahit Bağcı, “Dil ve din birliği yaşayan aynı yurdun aynı coğrafyanın ve insanlarının birlikteliğinin güçlü bir şekilde el ele yürüyüşünü hedefleyen bir adım” diye konuşarak sözlerine “100’e yakın Türk dünyasından bilim insanının burada bulunması üniversitemiz, ilimiz ve ülkemiz adına sevindirici” diye devam etti.
Üniversitelerde yabancı öğrencinin önemine değinerek 1980’lerden bu yana maalesef çok büyük yol kat edilemediğini üzülerek ifade eden Dr. Bağcı, “Yeni Türkiye’de hedefimiz inşallah 500 bin yabancı öğrenci” diye sözlerine devam ederek Batı’nın özellikle bu konuda bacasız sanayi olarak öngördüğü iki sektöre işaret etti ve ekledi: “Bunlardan ilki, turizm diğeri ise üniversite. Üniversitelerin önemli birer araç ve kültür transformasyonu olarak kullanıldığını çok iyi biliyoruz” diyerek Forumun Üniversiteye, ilimize, ülkemize ve Türk ve bilim dünyasına katkı sunması diledi.
Çorum Milletvekili Salim Uslu, Uluslararası Türk Dünyası Ekonomi Forumu’nun muhteva olarak bir Türk dünyası ekonomi ve kültür kurultayı şeklinde olduğunu ifade ederek forumun sosyal ve çözüm ortaklıklarıyla yürütülüyor olması İsmail Gaspıralı’nın “Dilde, fikirde, işte birlik!” anlayışına son derece uygun diye konuşarak dünyada 300 milyon Türk halkı yaşadığını ve bu dağınıklığın giderilmesinde çözümler üretilmesi gerektiğine değindi.
Türk dünyasındaki bu dağınıklığın çözümünü; ortaklaştırma arayışına, ortak ve üst kimliğe ihtiyaca, aidiyet duygusunun yerleştirilmesine ve alfabe birliğinin olmasına bağlayan Salim Uslu, “Tarih, dil, din, kültür, iktisadi, sosyal ve teknoloji alanında iş birliği konusunda imkânlar ve imtiyazlar sağlanmalı. Böylece sivil toplum kuruluşlarının iş birliğiyle birbirimize yakınlaşacak ve keşfedilmemişlik sendromundan kurtaracaktır” diye konuşarak ortaklaştırma, çözümleri kolaylaştıracak üst kimlik ve ortak aklı ortaya çıkaracak bilge kişilerden oluşan üst akla ihtiyaç olduğunu düşündüğünü söyleyerek konuşmasını tamamladı. “Katılımcıları saygı ve muhabbetle selamlıyorum” diyerek konuşmasına başlayan Çorum Valisi Ahmet Kara, Türk Dünyası Ekonomi Forumu’nun üniversitemize, ilimize, ülkemize ve Türk dünyası adına yararlı olmasını diliyorum” dedi.
Çorum Valisi Ahmet Kara, Türk dünyasının geçmişte yaşadığı sıkıntılardan bahsederek dil birliğinin bu anlamda önemli olduğuna değindi.
Geçmişte tarihimizde zengin bir kültüre ve etkileşime sahip olduğumuzu örnekler vererek anlatan Çorum Valisi Kara, “ Şimdi de kültür, tarih, dil ve din açısından birlikte olmalıyız” diye konuşarak “Biz Türk dünyasıyla artık kucaklaşmalıyız. Hepimiz birbirini anlayabilen, duyabilen ve beraber olabilen güçlü bir millet olmalıyız” sözleriyle konuşması sona erdi.
Protokol konuşmaları sonrasında “4. Uluslararası Türk Dünyası Ekonomi Forumu”nun açılış paneli Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan’ın başkanlığında gerçekleştirildi.
Açılış Panelinde; Prof. Dr. Mehmet Saray “Türk Dünyasının İktisadi Potansiyeli”, Prof. Dr. Sabri Hizmetli “Kazakistan’da Dini Yüksek Eğitim ve Öğretim”, Prof. Dr. Orazali Sabden “Türk Dünyası Toplumunu Güncel Ahlakta Yetiştirme ve Güvenlik Meselesi” ve Prof. Dr. Mehmet Evkuran “Türk Dünyasının Sosyo-Kültürel ve Manevi Potansiyeli” isimli konuları ele aldı.
Dünyanın pek çok ülkesinden, özellikle de Türk Dünyasından gelen bilim insanlarının katılımlarıyla gerçekleşen etkinlikte, ekonomi, ticaret, kalkınma, tarih, edebiyat, din bilimleri, kültür ve turizm konusunda yapılan çalışmalar başta olmak üzere, Türk Dünyası ile ilgili hemen her konuda yapılan çalışma, farklı disiplinlerdeki akademisyenler tarafından ele alınarak, tartışılacak olup etkinlikte sunulan bildirilerden seçilenler, tam metin olarak, ulusal/uluslararası 7 farklı index tarafından taranan Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi’nde hakem sürecinden geçtikten sonra yayınlanacak.