Son Güncelleme: 19 Şubat 2014 14:06 İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu’nun 2014 yılı ilk toplantısı Vali Sabri Başköy’ün başkanlığında; kurul üyelerinin katılımıyla gerçekleşti. Anitta Otel’deki toplantıya; Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Gül, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. R.Metin Alkan, Vali Yardımcısı Hamdi Bolat, diğer kurul üyeleri, STK temsilcileri ve İŞKUR çalışanları katıldı.
Toplantıda, 2013 yılı İŞKUR faaliyet raporunu kapsayan sunumu İŞKUR İl Müdürü Zafer Eyvaz; yaptı.
Toplantıda yine yapılan çalışmalar sırasında İŞKUR ile işbirliğinde bulunan kamu kurumları ile işadamı ve sanayicilere teşekkür belgesi verildi.
İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantısında konuşma yapan Vali Başköy; “Türkiye’de işgücü piyasası yapısal bir dönüşüm içerisindedir. Bir yandan küresel rekabet koşulları içerisinde ihtiyaç duyulan işgücünün yetiştirilmesi, öte yandan nitelikli bir istihdam için gereken düzeyde yeterli işgücüne ulaşılması Türkiye’nin ve ilimizin önceliklerindendir.
Türkiye’yi ve Çorum’u ancak nitelikli, ufku açık, yetişmiş işgücü ile geliştirebiliriz. 2023 de Türkiye’nin hedefi Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olmaktır. Bu hedefe ancak çok çalışarak; insanlarımızın nitelikli, eğitimli, birikimli ve üreten insanlar olmasıyla ulaşabiliriz.
Bildiğiniz gibi geçtiğimiz yıllarda dünyada yaşanan küresel ekonomik ve mali krizin Türkiye’de etkilerini en fazla hissettirdiği alanlardan biri işgücü piyasasıdır. Yaşanan kriz sonrasında, tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de işsiz sayısında bir miktar artış yaşanmıştır. Buna bağlı olarak İŞKUR’ a kayıtlı işsiz sayısı da artmıştır. Bu artış karşısında, aktif ve pasif istihdam politikalarını uygulamakta olan İŞKUR’un işsizliği önleme, azaltma ve işgücünün niteliklerini geliştirme yönündeki stratejik önemi artarken; Hükümetimizce yapılan yasal düzenlemeler ile alınan idari tedbir ve uygulamalar neticesinde krizin sistematik bir şekilde işgücü piyasasında derinleşmesi ve bütün sektörlere sirayet etmesi engellenmiştir. Bu süreçte kısa çalışma ödeneği, mesleki kurslar, işgücü yetiştirme kursları ve toplum yararına çalışma programları ile yüz binlerce kişinin işini koruması ve iş sahibi olması sağlanmış oldu. İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulları ile İŞKUR bu çabalarıyla ön plana çıkmıştır.
61. Hükümet Programında yer alan İŞKUR’ a kayıtlı her işsizin bir “iş ve meslek danışmanı” olması ve işsizlerimize birebir hizmet vermesine yönelik çalışmalar sürmekte olup 27 danışman 2012-2013 yılları içerisinde işe başlatılmıştır. Bu kapsamda; 2013 yılı içerisinde İŞKUR danışmanlarınca SYDV aracılığı ile ya da bireysel başvurusu ile İŞKUR’a müracaat eden 8145 vatandaşımızın hepsine iş ve meslek danışmanlığı bilgilendirme hizmeti sunulmuş olup, 847 kişi kurslara, 1247 kişi de işe yerleştirilmiştir.
İşsizlik oranı Türkiye’de %9.7, İlimizde %5.1’dir. Rakamlara bakarak, şu anda istihdamın lokomotif sektörlerinin makine, yapı, hizmet ve tekstil olduğunu söyleyebiliriz.
Türkiye’ de son yıllarda mesleki eğitim konusunda çok ciddi bir farkındalık süreci gelişmiştir. Bugün başta Hükümet Programımız olmak üzere, orta vadeli program, AB Müktesebatının Üstlenilmesine İlişkin Türkiye Ulusal Programımız da dâhil Temel Ulusal Belgelerimizde mesleki eğitim önemli bir yer kapsamaktadır. İşgücü piyasası konusunda yapılacak reformlarla bağlantılı olarak mesleki eğitimin ve istihdamı daha esnek bir yapıya kavuşturarak artıracak şekilde yaşam boyu öğrenme stratejisinin uygulanması artık bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu nedenle esnek iş gücü piyasası koşullarına rahatça uyum sağlayabilen ve firmaların aradığı becerilerle donanmış kalifiye iş gücünün yaratılması için aktif iş gücü programlarına destek verilmesi büyük önem arz etmektedir.
Bu değişim doğrultusunda; ilimizde istihdamın artırılmasında, iş gücü piyasasının dengeli bir yapıya kavuşturulmasında, piyasanın ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünün yetiştirilmesinde, işsizlikle mücadele etmede, istihdam politikalarına yön verilmesine katkıda bulunulmasına yönelik çalışmalarını yürüten İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulumuz; Kamu-Özel Sektör, üniversite, sendikalar, dernekler ve diğer sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaparak İşsizlik Sigortası Fonundan ayrılan kaynaklarla işgücü yetiştirme kurs projeleri, TYÇP projeleri, girişimcilik projeleri, iş başı eğitim programları üreterek işyerlerimizin nitelikli eleman ihtiyaçlarının karşılanmasında önemli mesafeler kat etmiştir. 2013 yılı Kurul çalışmalarımız için tahsis edilen 8.669.745 TL kullanılmıştır. 2014 yılı çalışmalarımız 10.086.243 TL’dır. Kamu-özel, STK’lar tüm tarafların katılımıyla çalışmalarımız artırılarak sürdürülmektedir. İşverenlerimizi, vatandaşlarımızı İŞKUR ile işbirliği yapmaya İŞKUR’ un sağladığı işgücü temini, işbaşı eğitimleri, girişimcilik eğitimleri ve işgücü yetiştirme kursları gibi imkânları tanımaya davet ediyorum.” dedi.
İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantısı diğer gündem maddelerinin görüşülmesi ve karşılıklı değerlendirmelerin ardından sona erdi.
Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.