Son Güncelleme: 7 Mart 2014 10:19
“Meslek Yüksekokullarında Kalite: Mevcut Durum, Sorunlar ve Çözüm Önerileri” konulu Ulusal Konferans, Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) işbirliğiyle Hitit Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşti.
Vali Sabri Başköy, YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. R.Metin Alkan, YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Durmuş Günay ve Prof. Dr. Mehmet Şişman, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü ve Yükseköğretim Kurulu MYO Çalışma Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. Mahmut Özer, MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ömer Açıkgöz, Mesleki Yeterlilikler Kurumu Başkanı Bayram Akbaş, Kapadokya MYO Mütevelli Heyeti Başkanı ve yazar Alev Alatlı, TİSK Genel Sekreteri Bülent Pirler, çok sayıda üniversitenin rektörü, akademisyenler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Açılış konuşmasını Hitit Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. R.Metin Alkan’ın yaptığı konferansta; MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ömer Açıkgöz, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya da konferansa ilişkin birer konuşma yaptı.
Konferansın açılışında yapmış olduğu konuşmada, “Meslek Yüksekokullarında Kalite: Mevcut Durum, Sorunlar ve Çözüm Önerileri” konulu Ulusal Konferansı neticesinde önemli sonuçlar ortaya çıkacağına inandığını ifade eden Vali Başköy; “Mesleki ve teknik eğitimin sorunları iki gün boyunca üniversitemizin bünyesinde çok değerli hocalarımızın, tecrübeye sahip okul müdürlerimizin ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerimizin ortak katılımıyla ele alınarak değerlendirilecektir. Çorum’da 500 sanayi kuruluşumuz var. Bu sanayi kuruluşlarımıza yapmış olduğum ziyaretler sırasında sanayicilerimizin şikâyeti kalifiye eleman eksikliğidir. Öğrencilerimiz okumuş olduğu okullarda yeterli teorik eğitimi almış olsalar da uygulamaya gelince yetersiz kalıyorlar. İşte bu nokta da sanayicimizin sıkıntıları başlıyor. Sanayicilerimizle bu gençlerimizi bir şekilde buluşturmalıyız. Meslek lisesinden mezun olan öğrencilerimiz iş başı yaptığında, sanayicimizin kanaati şu olmalı bu gençler hem bu işin teorik biliyor hem de pratiğini biliyor, dolayısıyla benim gözüm arkada kalmıyor diyebilmelidir. Esas olan çocuklarımız pratik eğitimi okullarında alsınlar ancak uygulamayı sanayide yapsınlar olmalıdır. Dolayısıyla önemli olan aranan kalifiye elaman ve ustabaşını meydana getirmektir. Bu kapsamda konferans neticesinde ortaya çıkacak sonuç raporları doğrultusunda 540 bin nüfus ve sanayi potansiyeli ile Çorum olarak uygulamalarda pilot il olmaya hazırız.” dedi.
Konuşmasında Çorum OSB’ye de değinen Vali Başköy; “Çorum OSB’ye TOBB tarafından 24 derslikli Endüstri Meslek Lisesi yapılması için anlaşma yaptık ve dün itibariyle yer teslimini yaptık. OSB içerisine yapacağımız 24 derslikli EML’de sanayicimizin istediği bölümü açacağız. Bu okulda okuyan öğrencilerimizi de fabrikalarda stajlar yaptıracağız. Dolayısıyla sanayicimiz ile öğrencilerimizi buluşturacağız ve kalifiye eleman eksikliğini en başından çözmüş olacağız. Ayrıca Çorum OSB’ye öğretmenlerimizin, personelimizin ihtiyacı olur diye kreş için de gerekli protokolleri yaptık. Sanayi-üniversite, sanayi-okul kucaklaşmasında bunlar önemli şeylerdir.
Ayrıca ilçelerimizdeki bütün meslek yüksek okullarımız yenileniyor. Yeni fiziki mekânlara kavuşuyor. Bunun yanında yeterli sanayi potansiyeline sahip olmayan ilçelerimizdeki öğrencilerimizi de Çorum’a taşıyabiliriz, Yeter ki öğrencilerimiz pratik eğitimi alsınlar. ” dedi.
Üniversitemizin ciddi bir atılım içerisinde olduğunu, eksikliklerinin giderilmesi noktasında çok büyük mesafe alındığını ve üniversitemizin bu konferans hak ettiğini belirten Vali Başköy; “İki gün sürecek olan “Meslek Yüksekokullarında Kalite: Mevcut Durum, Sorunlar ve Çözüm Önerileri” Konulu Konferansının Çorum’da yapılmasından fevkalade memnuniyet duydum. Sizlerin hazırlayacağınız sonuç raporları bizlere ve ülkemize ışık tutacak ve ulusal bazda yapılacak yasal düzenlemelere dayanak teşkil edecektir.” dedi.
Türkiye’de Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Geliştirilmesi Projesi” (METEK) kapsamında Hitit Üniversitesi Rektörlük Salonu’nda gerçekleştirilecek konferansta, meslek yüksekokullarının yapısı, eğitim kalitesi ve eğitimden istihdama geçişte yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerinin tartışılması amaçlanıyor.
Mesleki ve Teknik Eğitimde uygulanabilir, ölçülebilir ve sürdürülebilir bir kalite sistemi oluşturulmasını hedefleyen METEK Projesi; AB ve Türkiye tarafından ortaklaşa finanse ediliyor. Mayıs 2012’de başlayan Proje, Mayıs 2014’te tamamlanacak. Proje kapsamında, Mesleki ve Teknik Eğitimde okullar düzeyinde kalite uygulamalarını izleme, değerlendirme ve destekleme, toplumda kalite kültürünün gelişmesine yönelik çalışmalar yapma, müfredat geliştirme, öğretmen ve yönetici eğitimleri düzenlemek ve kamuoyunda mesleki ve teknik eğitimde kalite kültürünün oluşması için farkındalık yaratmaya yönelik çok sayıda etkinlik yürütülüyor dedi.