Son Güncelleme: 6 Kasım 2014 08:46 Çorum İl Sağlık Müdürü Dr. İsmail Yücel, Organ Bağış Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, tüm vatandaşları organ bağışına davet etti.
Dr. Yücel, “Ülke genelinde organ bağışı sayesinde sağlığına kavuşmuş insanları örnek göstererek bağışlayacağınız organlarınız birçok insanın hayatını kurtarabilir ve sağlığına kavuşturabilir.” dedi.
Ülkemizde ve ilimizde halen yeterli organ bağışçısının olmadığını, bu nedenle birçok insanın organ nakli için sıraya girdiği ve her an kendisine bir organ bulunabileceği ümidi ile beklediğini belirten Yücel, bu insanların yüzünü güldürebilmek için tüm vatandaşların duyarlı davranarak en yakın sağlık kuruluşuna gidip organ bağışında bulunmalarını istedi.
Kendisinin de organlarını bağışladığını açıklayan Yücel, açıklamasını sürdürdü;
“3-9 Kasım tarihleri arasında halkımıza organ bağışının öneminin anlatılması ve organ bağışçı sayısının artırılması amacıyla bazı etkinlikler hazırlanmıştır. Bu kapsamda İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, Müdürlük binası önünde stand açılmakta, organ bağışı ile ilgili merak edilen sorular cevaplanmakta, bilgilendirme yapılıp, hazırlanmış el bilgi notlarını dağıtılmakta ve organ bağışı yapacak olan vatandaşların bağışlarını kabul edilmektedir.
Organ nakli nedir?
Vücutta görevini yapamayan bir organın yerine, canlı bir vericiden veya ölüden alınan sağlam ve aynı görevi üstlenecek bir organın nakledilmesi işlemidir. Organ Bağışı Nedir ve Kimler Organ Bağışı Yapabilir?
Organ bağışı, bir kişinin hayatta iken hür iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılması izin vermesi ve bunu belgelendirmesidir.
2238 sayılı yasaya göre 18 yaşın üzerinde ve akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışı yapabilir. Bunun için organ bağış belgesini iki tanık huzurunda doldurup imzalama yeterlidir. Organ bağışı yapan kişilerin bu durumu ailelerine bildirmeleri sonradan oluşacak karışıklıkları önlemek açısından önemlidir. Zira organ ve doku alımı öncesi ailenin rızası alınmaktadır.
Organlarımı nereye bağışlayabilirim?
İl Sağlık Müdürlüğü, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, İlçe Sağlık Müdürlükleri, il ve ilçelerde bulunan kamu ve özel hastaneler, Aile Sağlığı Merkezlerine bağış yapılabilir.
Hangi organ ve dokular nakil yapılabilir?
Bağışçı isterse bağışlamak istediği organlarını tek tek belirtebilir ya da tamamını bağışlıyorum diyebilir. Bağışlanabilecek organ ve dokular; böbrek, karaciğer, kalp, kalp kapağı, akciğer, pankreas, incebağırsak, kornea, kas dokusu, kemik, kıkırdak, tendon, yüz ve saçlı deri, deri, üst sindirim, üst solunum yolu, bacak, kol ve uterus’tur.
Bu organların alınabilmesi için kişinin organlarını bağışlaması ve ailesinin rızası yeterli değildir. Yalnızca hastane yoğun bakım ortamında tıbben ölümü gerçekleşen insanlardan organ nakli yapılabilir. Yani sıkça duyduğumuz deprem ve felaketlerden sonra cesetlerin organlarının alınması gibi bir durum söz konusu değildir.
Organ bağışının dinen bir sakıncası var mıdır?
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, organ bağışını insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımlamıştır. 06.03.1980 tarih ve 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu bildirmiştir
Kur’an-ı Kerim’de (Maide Suresi, Ayet 32) “Kim, bir cana kıymayan veya yeryüzünde bozgunculuk çıkarmayan bir nefsi öldürürse, bütün insanları öldürmüş gibi olur. Kim de (bir kişinin hayatını kurtarmak suretiyle) bir nefsin yaşamasına sebep olursa, bütün insanları yaşatmış gibi olur” denilmektedir.
Ülkemizde son verilere göre 29125 kişi hayatlarını devam ettirmek için organ nakline ihtiyaç duymakta ve her yıl organ nakli bekleme listelerine 4-5 bin kişi eklenmektedir. Özellikle kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastalar uygun ve yeterli verici olmaması nedeniyle kısa süre içinde hayatlarını kaybediyor. Yine şeker hastalığı, hipertansiyon gibi kronik hastalıkların sonucunda oluşan özellikle böbrek yetmezliği, her geçen gün artan vaka sayısı ile ülkemiz için kanayan bir yaradır. Bugün sadece böbrek nakli için bekleyen 21.788hastamız vardır. Birçok hasta bağışlanmış bir organ beklerken ölmekte; başarılı bir nakilden sonra ise, kişiye gerçek bir yaşam armağan edilmektedir.
Siz de organlarınızı bağışlayın, hayata tutunmak için bekleyen binlerce insandan birine yaşam armağan edin.”
Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.