Son Güncelleme: 2 Ekim 2015 11:12 Çorum AK Parti İl Başkanı Av.Rumi Bekiroğlu, Çorum Ziraat Mühendisleri Odası Necati Gül’ün yapmış olduğu açıklamalara sert cevap verdi…
İl Başkanı Rumi Bekiroğlu yapmış olduğu yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi; Bazı Gazetelerde Ziraat Mühendisleri Odası Çorum İl Temsilcisi Necati Gül tarafından verilen yazılı beyanatta “Tarıma verilen destek yetersiz” başlığıyla üreticilerin 2007 yılından bu yana yeterince destek alamadığı ve toplam gayri safi hasıladan tarımsal destekler için ayrılan payın yetersiz olduğu ve çiftçinin devletten alacağı olduğu ile ilgili açıklama yapmıştır. Bu açıklamayı Yeterli donanıma sahip olmayan, tarımda ki gelişmeyi görmeyen bir mühendisin garip açıklaması olarak kabul etmek gerekir. İlgili şahıs yıllardır bu ülkenin kalkınmasına ve doğal olarak Tarımına Katkı SAĞLAMAMAYI kendine görev edinen zihniyete sahip açıklamalarıyla gündemde olmayı kendine görev edinmiştir. Temsil ettiği Meslek Odası ise bu tür açıklamalara ses çıkarmayarak, binlerce üyesinin kabul etmediği absürt görüşleri kendi siyasi hesapları ve şahsi ikballeri için kullanmaktadır.
Tarımda 2003-2015 yılları arasında yapılan çalışmaların en çarpıcı örneği şudur ki 2002 yılında tarımsal gayri safi milli hasıla 8,7 milyar TL iken bu gün 12 milyar TL olmuştur. Avrupa ülkeleri içerisinde 61 milyar dolar tarımsal büyüklüğü ile Ülkemiz 1. sıradadır, tarım sektörü son 10 yılın 9’ unu büyüyerek tamamlamıştır. Ayrıca teknolojik değişimler, toplulaştırma, tohum ve genetik çalışmalar gibi üst konsept yatırımlar da dünya ülkeleriyle yarışacak şekilde devam etmektedir.
AK Parti hükümetleri her zaman çiftçinin, üreticinin yanında olmuş, yatırımların önünü açmış, çiftçimizi işletmeci ve yatırımcı statüsüne çıkartmıştır ve böyle de devam edecektir. Tarıma ve Çiftçiye desteklerimiz artarak devam edecektir ve çiftçimize her türlü üretim desteği verilecektir bu yönden İlgili temsilcinin açıklamasında üreticinin devletten alacağı olduğu konusunda haklılık payı vardır, çiftçimize destekler devam edecektir. Ancak geçmiş ve yakın zaman kıyaslandığında Kanunen verilmesi gereken destek verilmiştir. Sadece 2012 ve 2013 yıllarına bakıldığında bu ödemenin fazlasıyla yapılmış olduğu görülecektir. Nakdi hibe desteği, Tarımsal ürün alımları yoluyla yapılan destekler (TMO), Tarımsal kredilerin faiz sübvansiyonu, Tarımsal ürün ihracat desteği, Balıkçı gemilerine sağlanan mazot desteği, IPARD kapsamındaki alımlarda vergi muafiyeti, Arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri, Tarımsal sulama yatırımları konularını içeren destekleme miktarı 2013 yılında 17.525 Milyar TL 2013 yılı GSYMH ise 1.565.181 Milyar TL ve karşılama oranı oranı 1,12, 2014 yılında ise 17.731 Milyar TL destekleme ödenmiş , GSYMH miktarı 1.764.000 Milyar TL karşılama oranı ise 1,01 olmuştur. Sadece son iki yılın tarımsal destek miktarı 35 milyar TL üzerindedir. İlgili temsilci arkadaşı tekrar düşünmeye ve hesap bilgisini yeniden gözden geçirmeye davet ediyorum.
Bu gelişmeler ışığında İlimizde bu destek ve yatırımlardan pay almıştır. Gıda tarım ve hayvancılık bakanlığı tarafından tarıma destekler devam etmektedir. Yaklaşık 30 destekleme kalemi bulunmakta ve her yıl artan oranlarda desteklemeler yapılmaktadır. Ekonomik yatırımlar, Basınçlı Sulama Sistemleri desteklemeleri 2015 yılında da devam etti. Ekonomik yatırımlarda İlimizde 2015 yılında 11 proje geçerek Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca da onaylanmıştır. Bu projelerin toplam yatırım bedelleri 8 Milyon TL civarında olup bu bedelin yaklaşık yarısı olan 4 milyon TL si hibe olarak verilecektir. Bu projelerin sözleşmeleri ve yatırımları devam etmektedir. 2015 yılına kadar Toplam 55 tesise destek verilmiş, bu yatırımlarla birlikte toplamda 15 milyon TL civarında yatırım destek ödemesi yapılmıştır. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu da ayrıca tarımsal tesislerden turizm yatırımlarına kadar birçok kalemde destek vermekte ve hibe oranları % 65’ lere kadar çıkmaktadır. 2015 yılına kadar 330’ un üzerinde tesise destek verilmiş 85 Milyon TL yatırıma karşılık 49 Milyon TL üzerinde yatırım desteği verilmiştir. 2014 yılı dahil olmak üzere İlimize Alet Ekipman Desteği kapsamında yaklaşık 35 çeşit ve 4100 adet alet ekipman verilmiş toplam da ise 18 Milyon TL hibe desteği ödenmiştir. Büyük projeli iller dahil olmak üzere bu destek miktarıyla (GAP, DAP vb) Türkiye de ilimiz 15. Sıradadır. Yine basınçlı sulama sistemleri ile ilgili başvurular alınmış bu projeden de 2015 yılında 10 adet talep gelmiştir. Gecen yıllara göre bu sayıda ziyadesiyle artmış olup bu yatırımlar için de 150.000 TL hibe desteği sağlanacaktır.
Tarım; Çorum Gayri safi milli hasılasının yaklaşık % 15’lik dilimine katkı yapan önemli bir sektördür. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2015 yılında toplam da 90 Milyon TL tarımsal destekleme ödemesi yapılacaktır. Bu ödemelere yukarıda açıklaması yapılan yatırımlar dâhil edilmemiştir. Bu yatırımlarla birlikte 2015 yılında toplamda üreticimiz ve yatırımcımıza 100.000.000 TL eski rakamla 100 trilyon destekleme yapılacaktır. Bununla birlikte 2002 yılından 2015 yılına kadar toplamda 1.000.000.000 TL yani eski rakamla 1 Katrilyon üzerinde destekleme ve yatırım yapılmıştır.
Ülkemizde genelinde Tarım Sektörü küresel krizlere ve şiddetli kuraklıklara rağmen Son 10 yılın 9’unda büyüyerek, Son 50 yılın en istikrarlı dönemine ulaştı. Her zaman dediğimiz gibi “ Onlar Konuşur AK PARTİ YAPAR”
başkan hep rakam konuşuyorsunuz. şunu verdik bunu yaptık. insanların kafası karışıyor. tarımdaki esas sorun şu: verimlilik ve çiftçinin bedavaya mal satması. Bu nedenle Türkiye, özellikle verimlilik ve rekabet gücünün artmasını sağlayacak etkin teknoloji
kullanımı ve tarım işletmelerinin yapısının iyileştirilmesi gibi tarım ürünleri fiyat ve maliyetlerinin avrupa fiyatlarına yaklaştırmaya yarayacak politikalara ağırlık vermelidir.