Son Güncelleme: 3 Haziran 2017 17:30 11 ayın sultanı rahmet ve bereket ayı Ramazan’ın gelmesiyle beraber sahur vaktine kadar şenlenen Çorum sokaklarında simitçi çocukların “taze, gevrek, bol susamlı simit” nidaları yükseliyor. İftar sonrası fırınların önünde uzunca bekleyişin ardından rengârenk sepetlerini sıcak simitle dolduran gençler, cami avluları ve mahalle aralarının yolunu tutuyor. Teravih namazı için camilere akın eden vatandaşlar ise çıkışta bekleyen çocuklardan aldıkları sıcak simitlerle çarşıda veya evde yeni demlenmiş çayla sohbete koyuluyor.
Çoğunluğunu 10-15 yaş grubu çocukların oluşturduğu simitçiler, Ramazan ayı boyunca fırınlardan aldıkları simitleri sahur vaktine kadar satarak okul harçlıklarını çıkarıyor. Simitçi çocukların kimisi tek başına simit satmayı tercih ederken kimisi de arkadaşlarıyla satış yapıyor. Simitçi çocuklardan bazıları, okul harçlıklarını çıkarmak ve aile bütçesine katkıda bulunmak için simit sattığını dile getirirken, bazı çocuklar da arkadaşlarına özendikleri için bu işi yaptıklarını belirtiyor.
Simitçi ustası Ali Kara, Çorum’daki Ramazan simidi geleneğinin geçmiş yıllardan geldiğini belirterek, günümüze kadar ulaştığını söyledi. Daha önce simit satan çocuk sayısının daha fazla olduğunu dile getiren Kara, şimdi bu sayının azaldığını ifade etti. Simidin fazla mayası olmadığını, mide için de iyi olduğunu anlatan Kara, “Kilo yaptığı yönünde söylentiler var ancak bununla alakası yok. Midenin suyunu alır. Önce hamur haline getiriliyor. Susamlanıp ocağa atılıyor. Simit almaya gelen çocuklar sadece Ramazan’a has. Diğer günlerde bu çocukları bulamazsanız. Bu Çorum’da bir gelenektir. Başka da hiçbir yerde bulamazsınız” ifadelerini kullandı. (İHA)
Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.